Οι μεσημεριανές συναντήσεις στα τσιπουράδικα του Βόλου, έχουν μπει στο DNA των ντόπιων. Εδώ και δεκαετίες, στο σχόλασμα από τη δουλειά πηγαίνουν για να τους άνοιξει η όρεξη, όπως λένε, πριν από το φαγητό στο σπίτι. Γι’ αυτό και τα μεζεδάκια ήταν (και είναι) πάντα μικρά και συνοδευτικά του ποτού. Οι επισκέπτες προσπαθούν να μυηθούν στην παράδοση, γεμίζοντας ασταμάτητα τα τραπεζάκια των ουζερί. Για όλους υπάρχει η ίδια ανυπομονυσία και έκπληξη να γευτούν τον επόμενο μεζέ με το καραφάκι που θα παραγγείλουν. Βόλος, άλλωστε, ισούται με τσιπουράδικα, στο μυαλό πολλών από εμάς.
Η ιστορία του Βόλου και της Θεσσαλίας, είναι συνυφασμένη με τα τσιπουράδικα. Στη Μαγνησία, μετά τη μικρασιατική καταστροφή, εγκαταστάθηκε πλήθος κόσμου που βρήκε δουλειά στα καΐκια του λιμανιού και σε βιοτεχνίες. Οι περισσότεροι έφτιαξαν μια νέα ζωή στη Νέα Ιωνία του Βόλου, όπου σήμερα κυριαρχούν τα ουζερί. Η παράδοση λέει ότι όταν τελείωναν τη δουλειά, πήγαιναν για τσίπουρο με τον καπετάνιο του καϊκιού. Ο καπετάνιος ήταν αυτός που μοίραζε τους μεζέδες στο πλήρωμα. Γι’ αυτό -αν προσέξετε- σε πολλά μαγαζιά ακόμα και σήμερα, σας φέρνουν μόνο ένα μαχαίρι στο τραπέζι. Το τσίπουρο προερχόταν κατά κύριο λόγο από τον Τύρναβο και το Πήλιο (με ή χωρίς γλυκάνισο), το σέρβιραν με τη μόστρα. Ο σερβιτόρος περνούσε και γέμιζε τα σφηνοπότηρα κάθε φορά που άδειαζαν.
Η φιλοσοφία και οι συνταγές των μεζέδων προέρχεται από τη Σμύρνη. Στην αρχή, οι μεζέδες ήταν ψητά μικρόψαρα, που έπιαναν καθημερινά οι ψαράδες. Τα φρέσκα ψάρια του Παγασητικού είναι οι πρωταγωνιστές ακόμα και σήμερα, ωστόσο, είναι πολύ πιο πλούσιες οι επιλογές. Λέγεται ότι υπάρχουν πάνω από 300 τσιπουράδικα στον Βόλο, ενώ μαζί με τα καφενεία φτάνουν σχεδόν τα 600.
Τα 6 τσιπουράδικα του Βόλου για την επόμενή σας επίσκεψη:
Ουζερί ο Καβούρας
Ένα από τα πιο παλιά παραδοσιακά τσιπουράδικα του Βόλου, με πάνω από 70 χρόνια ιστορία, βρίσκεται στα στενάκια του κέντρου. Είναι γνωστό στους θαμώνες και ως «του Κυρ Αλέκου» και θυμίζει καφενείο άλλης εποχής, με θαμώνες ντόπιους, αλλά και επισκέπτες. Στον Καβούρα, θα πιείτε χύμα τσίπουρο από τη μόστρα, με ή χωρίς γλυκάνισο. Τα μεσημέρια θα δείτε χέρια στον αέρα να ζητούν το γέμισμα του ποτηριού και τα πιατάκια με το μεζέ να πηγαινοέρχονται. Θα δοκιμάσετε παστό ψάρι με ελιές, χταποδάκι, ψητές πατάτες, καραβίδες και γαρίδες, κολοκυθάκια και μελιτζάνες μαζί με τζατζίκι. Μια από τις σπεσιαλιτέ είναι οι μπρασκοουρές, οι ουρές πεσκανδρίτσας με κρέμα σκορδαλιάς (Από 10 ευρώ το άτομο).
Διεύθυνση: Χατζηαργύρη 3, Βόλος
Τηλέφωνο: 24210 28520
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 8:00 –18:00 , Κυριακή κλειστά.
Το Δόλωμα
Γνωστό στους ντόπιους για τις σπιτικές γεύσεις του, το Δόλωμα, είναι ένα παραδοσιακό τσιπουράδικο. Πρόκειται για ένα οικογενειακό, ζεστό μαγαζί που βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο Νίκης Βόλου. Σερβίρει μικρά πιατάκια με το δικό του τσίπουρο και όχι μόνο. Τα μεσημέρια θα φάτε μεζέδες μαγειρεμένους με τοπικό λάδι, όπως γίγαντες, τηγανιτά καλαμαράκια, γαρίδα σαγανάκι, γαύρο Παγασητικού στο φουρνο με λεμόνι και ντομάτα, αλλά και την ταραμοσαλάτα της πεθεράς. Εκτός από τα ψαρικά, σερβίρουν σπετζοφάι, και μπιφτέκι με τη “μυστική” συνταγή τους από τη Σμύρνη (Από 10 ευρώ το άτομο).
Διεύθυνση: Μ. Μερκούρη 3, Νέα Ιωνία, Βόλος
Τηλέφωνο: 24210 60894
Ωράριο: Καθημερινά 12:00–18:00 μ.μ., Κυριακή κλειστά
Δεμίρης
Η οικογένεια Δεμίρη, με παράδοση από τη Σμύρνη, αποτελείται από ναυτικούς που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Ο Νίκος Δεμίρης, αφού ασχολήθηκε με το τραγούδι, άνοιξε το δικό του τσιπουράδικο το 1995, κοντά στα «Τζαμαλιώτικα», τα προσφυγικά σπίτια του 1927. Μάλιστα, ήταν διάσημος στην τοπική κοινωνία επειδή βουτούσε και ψάρευε ο ίδιος τους μεζέδες του. Αποτελεί το πιο γνωστό στο Βόλο για τη μεγάλη ποικιλία του σε οστρακοειδή.
Τα μεζεδάκια είναι από χτένια, μύδια αχνιστά, στρείδια, γυαλιστερές και καβούρια, μέχρι ταραμοσαλάτα, καλαμάρια γεμιστά, σκουμπρί παστό και γαρίδες σαγανάκι. Από τα πιο ιδιαίτερα πιάτα που θα βρείτε στο Βόλο, είναι οι φημισμένοι κολιτσιάνοι. Η θαλάσσια ανεμώνη, όπως λέγεται, είναι από τα πιο αγαπημένα πιάτα στο Δεμίρη. Προερχόμενο από την πηλιορείτικη παράδοση, το τοξικό φυτό, απαιτεί ώρες προετοιμασίας, πριν αλευρωθεί και τηγανιστεί (Από 15 ευρώ το άτομο) .
Διεύθυνση: Ευφραιμίδου 23, Νέα Ιωνία
Τηλέφωνο: 24210 65559
Ωράριο: 11:30 π.μ.–12:00 π.μ., Δευτέρα κλειστά
Ουζερί Καρακατσάνης
Από το 1969 που άνοιξε τις πόρτες του το Ουζερί Καρακατσάνης, μέχρι το 2021 που έκλεισε, έχουν περάσει σχεδόν όλοι οι Βολιώτες από τα τραπεζάκια του. Λειτουργεί, πλέον, υπό νέα διεύθυνση, αφού ο βολιώτης chef Τιμολέων Διαμαντής, το ανέλαβε με τον φίλο του, ποδοσφαιριστή, Άγγελο Αργύρη. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι το μαγείρεμα πραγματοποιείται σε ξύλα, ανοιχτές φωτιές και κάρβουνα και σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Θα φάτε τους κλασικούς θαλασσινούς μεζέδες, αλλά με πινελιές πιο ιδιαίτερες, δικής του έμπνευσης. Καθημερινά, θα βρείτε και κάτι νέο, ανάλογα με τα φρέσκα της αγοράς. Σερβίρουν, θράψαλο στα κάρβουνα με φάβα Σαντορίνης, γαρίδες σαγανάκι, μύδια αχνιστά με κρασί και λεμόνο και σουπιά με σπανάκι, κ.α. (από 15 ευρώ το άτομο).
Διεύθυνση: Δορυλαίου 8, Νέα Ιωνία, Βόλος
Τηλέφωνο: 24210 84287
Ωράριο: 12.00-18.00, Τρίτη κλειστά
Μπόκος
Από τα πιο παραδοσιακά τσιπουράδικα στον Βόλο, παραμένει σημείο συνάντησης από το 1981. Στο Μπόκο, συγκεντρώνονται τα μεσημέρια οι ίδιες παρέες εδώ και δεκαετίες. Καθίστε στα τραπεζάκια του πεζοδρομίου, για να βλέπετε τον κόσμο που περνά. Δοκιμάστε το ντόπιο τσίπουρο και ανακαλύψτε μια ποικιλία από διαφορετικούς μεζέδες. Στα πιατάκια πρωταγωνιστούν τα γεμιστά καλαμάρια, γαρίδες και καραβίδες τηγανιτές, αλλά και χταποδάκι, όστρακα, καβούρια και ψωμί ψητό με σος ροκφόρ. Στα θετικά, είναι ότι παραμένει ανοιχτό και το βράδυ, σε αντίθεση με το σύνηθες ωράριο άλλων καταστημάτων (από 10-15 ευρώ το άτομο).
Διέυθυνση: Μαιάνδρου 143, Νέα Ιωνία, Βόλος
Τηλέφωνο: 24210 66683
Ωράριο: 11:30-00:00, Τετάρτη κλειστά
Κρίταμο
Μια οικογενειακή επιχείρηση, που βρίσκεται στο πιο εμπορικό σημείο της πόλης. Το Κρίταμο, «κρύβεται» στα στενά πίσω από το λιμάνι του Βόλου. Η διακόσμηση είναι σύγχρονη, αλλά οι μεζέδες παραδοσιακοί. Θα δομιμάσετε μαζί με το τσίπουρο, χταποδάκι, πατατοσαλάτα, πιπεριά γεμιστή, γαρίδες τηγανιτές, καλαμάρι γεμιστό με τυρί και τυροκαυτερή. Κάθε Τετάρτη μεσημέρι, έχει το «Ρεμπέτικο σεργιάνι», live ρεμπέτικα και παλιά τραγούδια, με τη συνοδεία κρασιού, ή τσίπουρου (από 10 ευρώ το άτομο).
Διεύθυνση: Λώρη 21Β, Βόλος
Τηλέφωνο: 2421 307848
Ωράριο: Δευτέρα- Σάββατο 10:00 – 00:00 και Κυριακή 9:00 – 1:00