«Merci Chef!»: H εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας στην Αθήνα

Με στόχο την προώθηση αυτής της κληρονομιάς, η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνουν για πρώτη φορά φέτος την εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας, από τις 25 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2024

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
«Merci Chef!»: H εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας στην Αθήνα

Έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε τις κουζίνες των χωρών ξεχωριστά. Από το Μεξικό ως την Ινδία, από την Ιταλία έως το Περού και από την Γαλλία έως την Ελλάδα, τα γευστικά μας κουτάκια είναι σαφώς διαχωρισμένα με γεύσεις, εικόνες, μυρωδιές σχεδόν ερμητικά κλεισμένες μέσα τους.

Από την θεωρία όμως και την συχνά περιορισμένη σε κουτάκια αντίληψή μας, μέχρι την πραγματικότητα, τα πράγματα διαφέρουν σοβαρά αλλά και ανάλαφρα, μεστά και γευστικά. Οι γεύσεις και τα πιάτα σε πολλά εστιατόρια αλλά και οικογενειακά και φιλικά μαζέματα εμπλέκονται, παντρεύονται, κάνουν παρέα, κάθονται στο ίδιο τραπέζι απλευθερώνοντας μας από τα απανωτά μας κλισέ.

Πολλά και γευστικά σημεία συνάντησης

Πόσο πρόσχαρο μπορεί να είναι λοιπόν το σημείο συνάντησης, η πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ των γεύσεων των λαών; Έχουμε μία εβδομάδα για να το αποκαλύψουμε στην γαλλική εβδομάδα γαστρονομίας που τρέχει στην Αθήνα. Η γαλλική κουζίνα συναντά την ελληνική σε διαφορετικά μέρη της Αθήνας, στα χέρια Ελλήνων και Γάλλων σεφ, σε τραπέζια, ποτήρια και πιάτα.

Η Ελλάδα και η Γαλλία μοιράζονται την ίδια αγάπη για τη γαστρονομία, την παράδοση και την μαγειρική, το πάθος γύρω από τις τοπικές τεχνοτροπίες και την ανάδειξη των προϊόντων και των περιοχών τους. Η σημασία της τέχνης του τραπεζιού για την κουλτούρα και την οικονομία των δύο χωρών είναι εξίσου ουσιώδης για τον τουρισμό, την ελκυστικότητα και την πολιτιστική κληρονομιά, τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ελλάδα μια κληρονομιά κοινή, που αναγνωρίζεται μέσω της UNESCO. 

Με στόχο την προώθηση αυτής της κληρονομιάς, η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνουν για πρώτη φορά φέτος την εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας, από τις 25 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2024, «Merci Chef!», μια σειρά εκδηλώσεων σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας από ξενοδοχεία , εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία μέχρι την Πρεσβεία της Γαλλίας, τις αίθουσες τουριστικών σχολών και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις σε νοσοκομεία.

Στο πλαίσιο της γαλλικής εβδομάδας γαστρονομίας έξι Γάλλοι σεφ, εκ των οποίων ένας βραβευμένος με αστέρι Michelin και τρεις βραβευμένοι Σεφ με την ανώτατη διάκριση M.O.F. (Meilleur Ouvrier de France – Καλύτερος Τεχνίτης της Γαλλίας) θα έρθουν στην Ελλάδα για να ξεδιπλώσουν τις γνώσεις τους και να μοιραστούν τις γεύσεις τους με το ελληνικό κοινό. Ενώ υπό την καθοδήγηση του σεφ της Πρεσβείας, Jean-Marie Hoffmann, Γάλλοι και Έλληνες σεφ θα μαγειρέψουν μαζί τονίζοντας τη σημασία της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ γαλλικής και ελληνικής κουζίνας.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας «Merci Chef!» περιλαμβάνει πλήθος δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων τις οποίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα