Οι καλύτερες προτάσεις για φαγητό και διασκέδαση στην Ξάνθη

Εδώ συναντήθηκαν πολλοί και διαφορετικοί πολιτισμοί κι έτσι η κουζίνα δεν θα μπορούσε παρά να αντιπροσωπεύει τις κουλτούρες τους. Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της Παλιάς Πόλης, θα απολαύσετε πιάτα από την Αρμένικη, την Ποντιακή, τη Θρακιώτικη και την ανατολίτικη κουζίνα, σούσι, μεσογειακές και «πειραγμένες» ελληνικές γεύσεις. Κοινή φιλοσοφία των ιδιοκτητών τους είναι να χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα και να προτείνουν κρασιά από τα μικρά οινοποιεία της Θράκης.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 6'
Η ομάδα του Κολοκύθα bistro

Πολύμορφη και γοητευτική η παλιά πόλη της Ξάνθης είναι γεμάτη χρώμα και θαυμαστές γειτονιές, μουσεία, πολυχώρους, καφέ-μπαρ, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια. Προσελκύει όλη την ημέρα ανθρώπους κάθε ηλικίας που γεμίζουν τα σοκάκια της.
Ετσι κάναμε κι εμείς. Περπατώντας είδαμε από κοντά μερικά από τα καλύτερα στέκια της και μιλήσαμε με τους ιδιοκτήτες, ώστε να μάθουμε περισσότερα για τη φιλοσοφία της κουζίνας τους.
  

Παλαιά Πόλις

Εξαιρετικό εστιατόριο που στεγάζεται σε κτίριο του 1880 στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, κατασκευασμένο από τεχνίτες που ήρθαν από τη Βόρειο Ήπειρο. «Ξεκινήσαμε ως ταβέρνα και σιγά σιγά η διάθεσή μας να εξερευνήσουμε τον τομέα των πρώτων υλών και των συνταγών μας οδήγησε στη δημιουργία του μενού μας. Ανακαινίσαμε το εστιατόριο, φτιάξαμε έναν πριβέ χώρο με μοναστηριακό τραπέζι και ένα κελάρι με 500 ετικέτες κρασιών. Αναδεικνύουμε την τοπική κουζίνα και διατηρούμε παλιές συνταγές των μαμάδων και των γιαγιάδων μας», θα μας πει ο Νίκος Κηπουρός, ιδιοκτήτης του εστιατορίου μαζί με την αδερφή του Ελένη.
Τα πιάτα του μενού προέρχονται από την αρμένικη, ποντιακή και ανατολίτικη κουζίνα.
Η λίστα κρασιών έχει κατά 70% ετικέτες από τον Ελληνικό αμπελώνα και τα υπόλοιπα είναι από τον διεθνή

Δοκιμάστε, μεταξύ άλλων, τις κοπές κρεάτων, το χουνγκιάρ μπεγιερντί, το τζιγεροσαρμάδες, γιαουρτλού, παστουρμαδοπιτάκια πολίτικα, γιαπράκια. Από γλυκά σερβίρουν ανατολίτικο μπακλαβά με παγωτό καϊμάκι, εκμέκ κανταΐφι, κιουνεφέ.
Μπορείτε να τα συνοδέψετε με επιδόρπια ελληνικά κρασιά ή αφρώδη.

Από 30-35 ευρώ/άτομο.

Επικοινωνία

Ευριπίδη Χαριτζόγλου 7, τηλ. 25410 68685


41 και βάλε

Οι δύο συνεταίροι, ο Αλέξης και ο Αστέριος, εφαρμόζουν τη δημοκρατία στην κουζίνα καταργώντας τη …μονοκρατορία των σεφ και των μαγείρων. Συναποφασίζουν με τους μάγειρες και τους βοηθούς νέες «πειραγμένες» γεύσεις κάθε τόσο, και καταργούν αυτές που δεν θεωρούν πετυχημένες.
Έτσι, το μενού δεν είναι στατικό και τα πιάτα αλλάζουν συχνά.

«Είμαστε ένα μαγαζί που αν πεις εστιατόριο, προσβάλλεις τα εστιατόρια. Αν μας πεις ταβέρνα, προσβάλλεις λίγο … εμάς! Θέλουμε όταν έρχεται κάποιος να αισθάνεται την άνεση της ταβέρνας και την πολυτέλεια του εστιατορίου. Εδώ το χαμόγελο είναι αληθινό δεν βλέπουμε τους φιλοξενούμενούς μας “ως ευρώ”. Θέλουμε να περάσουμε καλά όλοι μαζί», λέει ο Αλέξης και συμπληρώνει: «Θέλουμε όλα τα φαγιά που έχουμε να είναι “πειραγμένα”. Για παράδειγμα, έχουμε φάβα με λουκάνικο, αλλά και φάβα με σκουμπρί καπνιστό και τηγανητή κάπαρη, πλιγουρότο αντί για ριζότο, κοτόπουλο μπαλοτίνα με παπαρδελες και μασκαρπόνε… Δεν έχουμε πατάτες τηγανητές, σουβλάκι, πανσέτα, σουτζουκάκια -αυτά τα σερβίρουν άλλοι, όχι εμείς».
Στις παραπάνω προτάσεις να προσθέσουμε το φρέσκο ψωμί με προζύμι, τις σούπες βελουτέ, τα μάγουλα.

Κρασί προσφέρουν μόνο εμφιαλωμένο και η λίστα τους περιλαμβάνει 25-30 επιλεγμένες ετικέτες. Μπορείτε επίσης να συνοδέψετε τους μεζέδες με καλή χύμα ρακή.  
Η διακόσμηση του μικρού εσωτερικού χώρου είναι γεμάτη αντιθέσεις και εκφράζει τη φιλοσοφία της ομάδας περιλαμβάνοντας από έργα μοντέρνας τέχνης του Γαϊτη, μέχρι πίνακες όπου οι πελάτες κάνουν αναρτήσεις κι ένα πόστερ του Γκουζγκούνη…
Βγάζουν και τραπεζάκια στον υπαίθριο χώρο απέναντι.

Από 20 ευρώ/άτομο.

Επικοινωνία

Ελ. Βενιζέλου 41, τηλ. 25410 64828


Κολοκύθα bistro

Το σούσι στα καλύτερα του από τον Γιάννη Αηδονόπουλο που ειδικεύτηκε σ’ αυτό στο Sea Side της Σαντορίνης.
Cozy χώρος με μικρό μπαρ, ωραίες jazz, funk και soul μουσικές. Υπάρχει κι άλλο ένα μικρό bistro menu με χοιρινές τηγανιές, noodles κ.α.

Από 15-20 ευρώ/άτομο.

Επικοινωνία

Μαλετσίδου 3, τηλ. 697 6781944


Ελιά

Καλόγουστος χώρος, μεγάλος κατάλογος, εμφανής ξυλόφουρνος, πεντανόστιμα πιάτα με κρέας ή ψαρικά. Οι ιδιοκτήτες Αλέξανδρος και Απόστολος Καλέτζος, έκαναν πολύ καλή δουλειά από το 2020 που ανέλαβαν το εστιατόριο, το οποίο είναι δημοφιλές στην Ξάνθη.

Αξίζει να δοκιμάσετε το μοσχαρίσιο ossobuco, το ριζότο με ragout μανιταριών, τη μοσχαρίσια ουρά, ή τα μάγουλα. Τα κρασιά τους προέρχονται από τα 5 μικρά οινοποιεία της Θράκης και από τον υπόλοιπο ελληνικό αμπελώνα.  

Από 15-20 ευρώ/άτομο.

Επικοινωνία

Ύδρας 25, τηλ. 25413 00844


Πιρουνιές

Ανοιξε το 2015 και σερβίρει πεντανόστιμα πιάτα της παραδοσιακής θρακιώτικης κουζίνας -όπως  σουτζουκάκια, ισκεντέρ κεμπάπ, κιουνεφέ σε αλμυρή παραλλαγή με μετσοβόνε, τζιγεροσαρμάδες κ.α.

Από 15-20 ευρώ/άτομο.

Επικοινωνία

Ύδρας 25, τηλ. 25413 03454


Κυβερνείο

Διαχρονικό, φημισμένο και μεγάλο καφέ-μπαρ-εστιατόριο, εκτείνεται σε δύο ορόφους και αυλές και λειτουργεί από το 1996. Θα συναντήσουμε τον Μπάμπη, έναν από τους συνεταίρους που θα μας πει ότι το Κυβερνείο, έχει αλλαξει διακόσμηση δυο-τρεις φορές στην ιστορία του, διατηρώντας πάντα το διαχρονικό στυλ του. «Παραμένει εδώ και χρόνια το πιο διάσημο μαγαζί της Ξάνθης, γνωστό σε όλη την Ελλάδα», θα προσθέσει.

Η κουζίνα είναι μεσογειακή. Ξεχωρίζουν τα μπέργκερς, οι ολόφρεσκες σαλάτες, η πολύ πλούσια ποικιλία για κρασί, τα ζυμαρικά και το club σάντουιτς με τη λαγάνα που αγοράζουν από τοπικό φούρνο. Τα κρέατά τους είναι ντόπια, αλλά και από το εξωτερικό. Τα κρασιά προέρχονται από τον αμπελώνα της Θράκης.
Το βράδυ ο κεντρικός χώρος με τη μεγάλη μπάρα λειτουργεί ως μικρό κλαμπ με μουσική από DJs που παίζουν σύγχρονες ελληνικές και ξένες μουσικές, ενώ φιλοξενεί και διάφορα events. Στη λίστα με τα ποτά υπάρχουν και διάφορα signature cocktails.
Η ίδια ομάδα έχει το Αερικό, το club Lola και τη Μισιρλού.

Από 25 ευρώ/άτομο.

Επικοινωνία

Βασιλίσσης Σοφίας 7Α, τηλ. 25410 77577


+

Τα καφέ μπαρ της Παλιάς Πόλης βρίσκονται συγκεντρωμένα στην οδό Ορφέως και το σοκάκι αυτό σφύζει από ζωή σχεδόν όλη την ημέρα -χάρη και στους φοιτητές. Ολα βγάζουν τραπέζια έξω. Προτείνουμε τη Μισιρλού (τηλ. 25411 02428), όπου θα ακούσετε έντεχνη ζωντανή μουσική.
Επίσης την Τυφλόμυγα, τον Ερμή, το Mano a Mano, το Dili Dili.

Μισιρλού
Τυφλόμυγα

+

Γλυκές γεύσεις

Serenata. Όσοι αγαπούν τη σοκολάτα ρόφημα σε διάφορες γεύσεις και τα γλυκά που προέρχονται από αυτήν, θα βρουν το στέκι τους στον ρομαντικά διακοσμημένο χώρο όπου κυριαρχούν τα υφασμάτινα λουλούδια και οι ταπετσαρίες με ανάλογα μοτίβα.
Βασιλίσσης Σοφίας  Τηλ. 25410 21303


*

Καριόκες από τον Παπαπαρασκευά

Θρυλικό ζαχαροπλαστεία από όπου οι Ξανθιώτες αγοράζουν καριόκες για το σπίτι και για τις επισκέψεις. Ο ιδρυτής του, ο κύριος Γιώργος, που πέθανε στη δεκαετία του 1970, ήρθε από τις Σαράντα Εκκλησιές το 1926 και άνοιξε το μαγαζί του στο σημείο αυτό. Η επιτυχία που έκανε πουλώντας τις καριόκες του συνεχίζεται στο ανακαινισμένο από το 2010 ζαχαροπλαστείο και τα νούμερα των πωλήσεων το αποδεικνύουν. Οπως θα μας πει η Ελένη, ιδιοκτήτρια του κομψού καταστήματος μαζί με την αδερφή της, πουλάνε πλέον πάνω από 2 εκατομμύρια καριόκες κάθε χρόνο!  

Τι κάνει τη διαφορά; θα ρωτήσουμε. «Χρόνια τώρα λέγεται πως η καριόκα φτιάχνεται με ό,τι υλικά περισσεύουν από άλλα γλυκά, τα οποία μετά γίνονται μια μάζα στην οποία προστίθεται σοκολάτα», λέει. «Εμείς αυτό δεν το κάναμε ποτέ. Η ποιότητά μας είναι σταθερή, φτιάχνουμε τη σοκολάτα με τη συνταγή του Παπαπαρασκευά σε ένα εργοστάσιο στην Αθήνα και χρησιμοποιούμε βούτυρο από αιγοπρόβειο γάλα, όχι μαργαρίνη».
Οι καριόκες έχουν δυο μεγέθη -το κλασικό μικρό και ένα μεγαλύτερο για όσους … δεν τις χορταίνουν.
28ης Οκτωβρίου 186.

+

Στο γαλακτοζαχαροπλαστείο Η Νέα Ελλάς, που λειτουργεί από το 1896, θα αγοράσετε υπέροχα γλυκά ταψιού. Β. Κωνσταντίνου 8. 

*Η έρευνά μας στην Ξάνθη έγινε τον Ιανουάριο του 2024.

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα