Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για foodies στις Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου για το 2024

Είστε φανατικοί foodies; Σας έχουμε ετοιμάσει Λίστα με τους δημοφιλέστερους προορισμούς για εσάς στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Μεσογείου.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 9'
Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για foodies στις Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου για το 2024 Πίτσα στη Νάπολι/Getty

Από την Κοπεγχάγη μέχρι την Ίμπιζα και το Βερολίνο, την Λυών και το Παρίσι μέχρι τον Σαν Σεμπαστιάν, η γαστρονομία, το bartending και τα spirits, η ζαχαροπλαστική και η αρτοποιία γνωρίζουν εποχές ανεπανάληπτης ακμής και, συχνά, conceptικής και ποιοτικής δόξας.

Η Ευρώπη, ίσως ακολουθεί την Ασία όσον αφορά την πρωτοπορία στα νέα concept και τάσεις και τις ΗΠΑ στο θέμα της δημιουργίας και ανάπτυξης brands και marketing αυτών, όμως αποτελεί σίγουρα το σημείο αναφοράς στις ποιοτικές, φρέσκες πρώτες ύλες, την τεχνική εκπαίδευση, την παράδοση αιώνων σε εθνικές κουζίνες, τεχνικές, συνταγές και λειτουργία επιχειρήσεων – θεσμών.

Ειδικά οι περιοχές της που βρέχονται από τη Μεσόγειο, έχοντας τις ιστορικότερες εθνικές κουζίνες, ταυτόχρονα με το εξαιρετικό κλίμα που βοηθά στην παραγωγή των καλύτερων και πιο φρέσκων υλών, αποτελούν παράδεισο πραγματικό για τους foodies ανά τον κόσμο.

Παρακάτω, λοιπόν, μαζέψαμε τους δημοφιλέστερους προορισμούς για το 2024, στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Μεσογείου, για όλους εσάς τους εραστές της γαστρονομίας.

Σεβίλλη, Ισπανία

Για all day γευστικές εξερευνήσεις

Unsplash

Αν είστε ο τύπος του foodie που προτιμά να δοκιμάζει και να τσιμπολογά ολόκληρη την μέρα από το να τρώει ένα (ή και δύο) “προκαθορισμένα” γεύματα, η Σεβίλλη είναι μια από τις καλύτερες επιλογές σας. Εδώ το φαγητό δεν αφορά το πως θα οργανώσετε το “πρωινό – μεσημεριανό – βραδινό” σας πρόγραμμα. Περισσότερο η μέρα σας ολόκληρη θα χτιστεί γύρω από την γαστρονομική εμπειρία, την βόλτα και τις δοκιμές.

Η γαστρονομία εδώ είναι σημαντικός παράγοντας της ζωής και κλίνει, κυρίως, προς την παράδοση: οι τοπικές σπεσιαλιτέ περιλαμβάνουν, μεταξύ αρκετών άλλων, το ανδαλουσιανό γκαζπάτσο, το τηγανητό ψάρι και το σέρι. Έτσι, εμείς σας προτείνουμε να παραγγείλετε αρκετά τάπας (μικρά πιάτα – “μεζέδες”) σε όσο περισσότερα μπαρ – εστιατόρια κατά την διάρκεια της μέρας σας, συνοδεία πάντα κάποιου από τα πάμπολλα τοπικά σέρι. Το El Rinconcillo, το οποίο αυτοδιαφημίζεται ως το παλιότερο tapas bar στη Σεβίλλη, είναι ένα από τα αγαπημένα μεταξύ των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών.

Unsplash

Λισαβόνα, Πορτογαλία

Για value for money εστιατόρια

Γειτονιά Alfama, Λισαβόνα/Getty

Η Λισαβόνα έχει, δεκαετίες τώρα, πολλά θετικά για έναν foodie, όμως ειδικά αυτή τη στιγμή, είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή, καθώς ανακηρύχθηκε ως η φθηνότερη ευρωπαϊκή πόλη για το 2023. Ένα γεύμα τριών πιάτων εδώ κοστίζει κατά μέσο όρο 45 ευρώ, ενώ μια μπύρα 330ml σε ένα παραδοσιακό μπαρ μόλις 2,5 ευρώ.

Όμως δεν είναι μόνο τα πολύ φθηνά εστιατόρια της πόλης που την βάζουν στον Χάρτη των foodies. Ναι μεν το καλύτερο τοπικό, παραδοσιακό φαγητό σερβίρεται σε κάποια από τα tascas της πόλης – τα “μαγειρεία” ας πούμε – όμως υπάρχουν επίσης και μοντέρνα εστιατόρια που αξίζει να επισκεφτείτε – το Belcanto, για παράδειγμα, ήταν το πρώτο εστιατόριο στη Λισαβόνα που απέσπασε δύο αστέρια Michelin.

Pasteis de nata/Getty

Μπολόνια, Ιταλία

Για αυθεντική Ιταλική κουζίνα

Unsplash

Η Ιταλία δεν αποτελεί έκπληξη να βρίσκεται σε αυτήν τη λίστα – παρακάτω, συνιστούμε επίσης το Νάπολη και τη Σαρδηνία. Η Μπολόνια, όμως κατακτά κάθε τόσο βραβεία ως η πόλη με την καλύτερη κουζίνα στην Ιταλία – ενίοτε και στον κόσμο. Τοποθετημένη στα βόρεια της Emilia Romana, η Μπολόνια φέρει, μεταξύ άλλων, το χαρακτηριστικό παρατσούκλι “La Grossa” ή “η παχιά”.

Η περιοχή είναι η πατρίδα της παρμεζάνας, του προσούτο, της μορταδέλα, του balsamico, των λαζανιών, των tortellini al brodo και της pasta bolognese. Σημαντικό, επίσης, πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός πως η Μπολόνια έχει σαφώς χαμηλότερη επισκεψιμότητα από άλλες γνωστές πόλεις της χώρας, γεγονός που θα κάνει την επίσκεψή σας πολύ πιο ευχάριστη και “ιδιωτική”.

Επισκεφτείτε, λοιπόν τις τρατορίες της, όπως την Trattoria Bertozzi, για gramigne alla salsiccia (πάστα με τοπικό λουκάνικο) ή tortelloni γεμισμένα με ρικότα σε ντομάτα San Marzano στο All’Osteria Bottega.

Unsplash

Νάπολι, Ιταλία

Για pizza lovers

Unsplash

Η Νάπολι, όπως παραδέχονται τόσο αρκετοί ντόπιοι όσο και αυτοί που την ξέρουν (και την αγαπούν) πολύ καλά, έχει περισσότερα κοινά με μια πόλη της Λατινικής Αμερικής, παρά με κάποια του ιταλικού Βορρά. Και, εδώ που τα λέμε, δεν πέφτουν πολύ έξω. Η Νάπολι είναι μια “ειδική” πόλη. Μια παράλληλη πρωτεύουσα της “άλλης Ιταλίας”, με κατοίκους και αστικό σκηνικό που παραπέμπει σε ταινίες του Παζολίνι και του Σορρεντίνο. Όμως, παρά τους γοητευτικά γκρινιάρηδες κατοίκους και τα παραμελημένα κτίρια και υποδομές, η Napule, στα Νεαπολιτάνικα, είναι το ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ιταλικής γαστρονομίας.

Εδώ, τα πιάτα απογυμνώνονται στις πιο αγνές, πιο νόστιμες μορφές τους, απεκδυόμενα τις πολύπλοκες τεχνικές και τα λουσάτα συνοδευτικά και παραφερνάλια. Και συνήθως πωλούνται εξαιρετικά φθηνά. Το φαγητό εδώ είναι, γενικώς, πιο “δημοκρατικό” από ό,τι στη Βενετία ή τη Ρώμη ή τα κοντινά αλλά τόσο διαφορετικά χωριά του Amalfi Coast. Ίσως ακουστεί οριακά σοκαριστικό σε κάποιους, όμως η Νάπολι έχει περισσότερα αστέρια Michelin από οποιαδήποτε από τις πιο απαστράπτουσες αδερφές πόλεις του Βορρά.

Στο μονάστερο Veritas, για παράδειγμα, παραγγείλτε το, θεωρητικά, απλοϊκό σπαγγέτι με αντζούγιες και βούτυρο, ενώ στο L’Altro Coco Loco, που εστιάζει στα θαλασσινά, ο Οδηγός Michelin συστήνει το σασίμι και την αστακομαναρονάδα του. Βέβαια, ίσως πάνω από όλα, η Νάπολι είναι η πνευματική πατρίδα της καλύτερης πίτσα του κόσμου – δοκιμάστε τις δυο κλασικές εκδοχές της, margherita και marinara σε οποιαδήποτε πιτσαρία συναντήσετε.

Unsplash

Σαρδηνία, Ιταλία

Για μια αυθεντική, “πρωτόγονη” εκδοχή της ιταλική κουζίνας

Παραδοσιακές πίτες της Σαρδηνίας με πατάτα, κρέας και λαχανικά/Getty

Αυτό το νησί – “ξεχασμένο” κάπου στη Μεσόγειο – είναι απολύτως ιταλικό αλλά και, ταυτόχρονα, μοναδικό. Ενώ η Ιταλία είναι γνωστή για τις μεγάλες της πόλεις, η Σαρδηνία είναι πιο αγροτική, πιο άγρια. Η ρουστίκ φύση του νησιού είναι εμφανής και στον γαστρονομικό πολιτισμό του.

Δοκιμάστε αφράτες, ζυμωμένες πίτσες καπνιστού σολομού και κουνουπιδιού στην πιτσαρία Framento του Cagliari, ή γουρουνόπουλο στο Su Gologone, ένα από τα κορυφαία ξενοδοχεία του νησιού. Η ξεχωριστή γεωγραφία της Σαρδηνίας είναι μία από τις πιο όμορφες της ιδιότητες, με βουνά και δάση που δίνουν τη θέση τους στις πιο ηλίλουστες, αγνές παραλίες. Το φαγητό κληρονομεί την ποικιλία της τοπογραφίας – παραγγείλτε θαλασσινά κοντά στην ακτή και αρνί στα βουνά.

Θα μπορούσε να είναι η Κρήτη της Ιταλίας.

Προετοιμασία των παραδοσιακών culurgiones, φρέσκου ζυμαρικού γεμιστού με πατάτα και μέντα/Getty

Σλοβενία 

Για όσους δεν αρκούνται στις συνηθισμένες επιλογές

Maribor, Σλοβενία/Getty

Η γαστρονομική σκηνή της Σλοβενίας βρίσκεται αρκετό καιρό τώρα στα ραντάρ των foodies – πριν καν ο Οδηγός Michelin την περιλάβει, το 2020, στις σελίδες του. Το Hisa Franko, που έγινε γνωστό από το Chef’s Table, είχε ήδη περιληφθεί πολλές φορές στη λίστα World’s 50 Best Restaurants, αλλά είχε αρχίσει ήδη να αποκτά φήμη χάρη στην παραδοσιακή της κουζίνα αλλά και τα βιολογικά αμπέλια και κρασιά της χώρας. Εννιά εστιατόρια στη χώρα βραβεύτηκαν με αστέρι το 2023 (1 με τρία, 1 με 2 και 7 με ένα), συμπεριλαμβανομένων του Hisa Franko της Ana Ros και του Dam στη Νόβα Γκόριτσα, όπου οι άνθρωποι πηγαίνουν για τα καλύτερα θαλασσινά.

Ένα κλασικό σλοβενικό γεύμα/Getty

Το 2021, ανακηρύχθηκε η “Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας” για την έμφαση στην τοπική παραγωγή και το βιώσιμο μαγείρεμα. Στη Σλοβενία καλλιεργούνται 52 είδη σταφυλιών και παράγεται αυτό που θεωρείται, αυτή τη στιγμή, ο καλύτερος πορτοκαλί οίνος στον κόσμο – το Dolium Muscat Ottonel. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας ξεχασμένης γωνιάς της Ευρώπης που, επιτέλους, βρίσκει τη θέση της ανάμεσα στους μεγάλους παίκτες.

Το παραδοσιακό σλοβένικο strukelj/Getty

Γαλικία, Ισπανία

Για ποιοτική, off Broadway, γαστρονομία

Jamon/Getty

Προορισμός, μέχρι πρόσφατα, για τους περισσότερους ως μέρος του προσκυνηματικής διαδρομής του Camino de Santiago, η Γαλικία είναι το “καλά κρυμμένο γαστρονομικό μυστικό της Ισπανίας” – ένα τμήμα της ακτής που για χρόνια περιφρονήθηκε υπέρ της Χώρας των Βάσκων ή των Βαλεαρίδων Νήσων. Αποτελείται από μια δεκάδα εκβολών ποταμών, που προστατεύονται από κάποια νησιά. Οι πιο ψαγμένοι Ισπανοί επισκέπτονται την περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Το τοπίο εδώ είναι εξαιρετικό για την καλλιέργεια αμπελιών, τα οποία σχεδιάζονται και παράγονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ταιριάζουν με τα τοπικά οστρακοειδή και το χταπόδι. Επιλέξτε να κάνετε ένα long weekend, κλείνοντας θέση σε μια περιήγηση των North West Iberia Wine Tours που επισκέπτονται μερικά από τα καλύτερα οινοποιεία, ή απλά επισκεφτείτε ράθυμα το ένα wine bar μετά το άλλο, απολαμβάνοντας tapas με οστρακοειδή, φύκια και σαρδέλες.

Αγελάδα της ράτσας rubia galega στο Lugo της Γαλικίας/Getty

Λυών, Γαλλία

Για την ποιοτικότερη κλασική γαλλική γαστρονομία

Getty

Η Λυών είναι η πόλη – θεσμός των εραστών της γαστρονομίας. Εκεί γεννήθηκε η nouvelle cuisine, εκεί διάσημοι Γάλλοι σεφ όπως ο Paul Bocuse έγιναν φημισμένοι για τα υψηλής γαστρονομίας εστιατόριά τους και εκεί εκπαιδεύονται δεκαετίες τώρα γενιές πρωτοπόρων νέων σεφ. Οι λάτρεις του φαγητού ξεκινούν πρώτα από τα μπιστρό, τα κλασικά ρουστίκ εστιατόρια που σερβίρουν τοπικά πιάτα. Υπάρχουν περίπου 20 αυθεντικά μπιστρό, τα ομορφότερα από τα οποία βρίσκονται στην οδό Σαιντ Ζαν – κλείστε ένα τραπέζι σε οποιοδήποτε από αυτά και παραγγείλετε coq au vin και cardon au gratin.

Στη συνέχεια, επισκεφτείτε τις αγορές της πόλης. Κάθε πάγκος είναι υπέρφορτος με υπέροχα φρούτα και λαχανικά, κακομούτσουνα αλλά νόστιμα λουκάνικα και τα πιο φρέσκα ψάρια – δοκιμάστε την Αγορά του Saint-Antoine για μια παλιομοδίτικη γαλλική αγορά και το Les Halles για ένα πιο κομψό, κλειστό food market.

Σίφνος, Ελλάδα

Για γεύσεις που μοσχοβολούν Μεσόγειο

Getty

Η Σίφνος θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα, γαστρονομικά, νησιά της χώρας μας για περισσότερα από 100 χρόνια. Το 1910, ο Νικόλαος Τσελεμεντές ξεκίνησε να εκδίδει ελληνικές συνταγές και γρήγορα έγινε (και παρέμεινε για δεκαετίες) ο πιο επιδραστικός συγγραφέας για την γαστρονομία στη χώρα – το όνομά του, Τσελεμεντές, είναι συνώνυμο στη γλώσσα μας με το βιβλίο μαγειρικής.

Σήμερα, φρεσκότατο ψάρι σερβίρεται ακόμα και σε απλοϊκά εστιατόρια μπροστά στη θάλασσα, όπως η ψαροταβέρνα Χερόνησσος, όπου οι θαμώνες τρώνε φρέσκα ψαρικά και τέλεια ψημένους αστακούς αγναντεύοντας το Αιγαίο. Η αμμουδιά του Πλατύ Γιαλού στεφανώνεται από μια σειρά ταβερνών όπου ντόπιοι και τουρίστες παλεύουν και για μια έστω άδεια καρέκλα και στα στενά, ηλιοψημένα δρομάκια του χωριού ταβέρνες σερβίρουν ρεβιθάδα (τα ρεβίθια είναι θεσμός στη Σίφνο) και αργοψημένο κατσίκι.

Unsplash
ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα