Τα γκράφιτι του Saype αγαπούν το χορτάρι, τα χωράφια, το έδαφος, τη φύση και το τοπίο από πολλά μέρη στον κόσμο. Αν υπάρχει η ορολογία “τέχνη του δρόμου”, τότε ο σύγχρονος καλλιτέχνης Saype δημιουργεί “τέχνη του φυσικού τοπίου” χρησιμοποιώντας βιοδιασπώμενα χρώματα και δημιουργώντας γιγαντιαία murals που σχετίζονται με κοινωνικά θέματα σε διάφορους τόπους, φαίνονται καλύτερα από drones και διαρκούν μόνο για μερικές μέρες.
Η τεράστια έκταση που καταλαμβάνει το γκαζόν κάτω από τον πύργο του Άιφελ, ένας λόφος πάνω από το Montreux στην Ελβετία, ο μεγάλος προαύλιος χώρος στην είσοδο του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη και της έδρας του ΟΗΕ στο Ναϊρόμπι της Κένυας, η πράσινη έκταση στο Μνημείο Ειρήνης της Οκινάουα στην Ιαπωνία, είναι μόνο μερικά από τα μέρη που τα έργα του Saype άλλαξαν, για λίγο, το τοπίο.
Η τέχνη που δημιουργείται σε τοπίο φυσικό
Ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχει δηλώσει ότι πολλές φορές οι συνθήκες όταν διαμορφώνει ένα έργο, είναι “ταξιδιωτικές”. Κάθε φορά, σε κάθε νέο μέρος προκύπτουν και διαφορετικά απρόοπτα.
Από τους ανθρώπους που ποδοπατούν τα έργα άθελα τους και μαζί με τα σκυλάκια τους, μέχρι αντιληφθούν τι ακριβώς κάνει, ειδικά όταν δημιουργεί σε σημεία με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον όπως είναι ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι, μέχρι τον απρόβλεπτο καιρό που μπορεί να σβήσει τα έργα του δίνουν μια επιπλέον “φυσικότητα” στην όλη διαδικασία, την οποία ο ίδιος αντιλαμβάνεται ως μια ενδιαφέρουσα πρόκληση.
Και η τέχνη που εξαφανίζεται στο φυσικό τοπίο
To πραγματικό όνομα του Saype είναι Guillaume Legros και είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους καλλιτέχνες δρόμου στη Γαλλία. Ειδικεύεται εξ ολοκλήρου στην land art, αντί να εργάζεται σε αστικά περιβάλλοντα, ενώ έχει δημιουργήσει το δικό του προσωπικό στυλ και ταυτότητα στην τέχνη του.
Οι τεράστιοι βιοδιασπώμενοι πίνακες του δημιουργούνται κυρίως σε μεγάλες εκτάσεις με γρασίδι αλλά και σε βουνοπλαγιές. Με τα εδικά του σπρέι ζωγραφίζει με σπρέι υπέρ-ρεαλιστικές, street-art εικόνες ντόπιων κατοίκων στο γρασίδι. Η κλίμακα των έργων είναι γιγάντια, καλύπτει στην ουσία τεράστιες εκτάσεις χωραφιών και βουνών χρησιμοποιώντας τη “δική του συνταγή” με σπιτική βιοδιασπώμενη βαφή.
Από το πρόσωπο μιας γυναίκας στα χωράφια των γαλλικών Άλπεων μέχρι τον γιγάντιο παππού με τις τιράντες σε μια ελβετική βουνοπλαγιά ή το γλυκό κοριτσάκι που αφήνει ένα καραβάκι που μοιάζει με οrigami στην λίμνη της Γενέυης στην Ελβετία, τα έργα του είναι ορατά από μεγάλο ύψος.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δημιουργεί μια νέα μορφή τέχνης που είναι ορατή από τον αέρα με drones ή ελικόπτερα και που, σύντομα, εξαφανίζεται ξανά στο τοπίο. Για την ιστορία, ο Saype είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που του επιτράπηκε ποτέ να “καταλάβει” τους χλοοτάπητες του Champs de Mars κάτω από τον Πύργο του Άιφελ.
Ενώ τα χέρια που αγγίζονται ή κρατούν το ένα το άλλο που συχνά ζωγραφίζει αποτελούν για εκείνον μια ιδιότυπη «ανθρώπινη αλυσίδα» σε διάφορες χώρες και περιοχές του κόσμου καθώς και ένα «σύμβολο ενότητας σε μια εποχή που οι άνθρωποι στρέφονται όλο και περισσότερο στον εαυτό τους».
Η σειρά με τα έργα του που απεικονίζουν χέρια αναμένεται να ζωγραφίσουν πολλά ακόμα μέρη μέσα στα επόμενα χρόνια, σε τοποθεσίες από το Ναϊρόμπι μέχρι το Μπέλφαστ υπογραμμίζοντας τη σημασία του να «ζούμε μαζί», να ξεφεύγουμε από τα σύνορα, να θυμόμαστε την ιστορία, να ζούμε ειρηνικά.