Ως πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας η Αίγινα απέκτησε μια σπουδαία προίκα: Eίναι τα μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας δημόσια κτίρια της εποχής του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια ο οποίος εγκαταστάθηκε στην πόλη και έφερε εκεί την κυβέρνησή του.
Τα Καποδιστριακά κτίρια
>Το πέτρινο κτίριο του Κυβερνείου. Εκεί ήταν η έδρα της κυβέρνησης Καποδίστρια και το σπίτι του.
>H μητρόπολη (1806), που ήταν ο πρώτος καθεδρικός ναός της ελεύθερης Ελλάδας. Την μεγάλη καμπάνα λένε ότι έφερε ο ίδιος ο κυβερνήτης από τη Ρωσία και της αφιέρωσε τα μανουάλια.
>Το Ορφανοτροφείο που θεμελιώθηκε από τον Καποδίστρια στις 8 Οκτωβρίου του 1828. Μέσα στην αυλή του έκτισε το ναό του Σωτήρα. Στον περίβολο λειτούργησε για πρώτη φορά ελληνική Δημόσια-Εθνική Βιβλιοθήκη και το πρώτο Τυπογραφείο, ενώ μέσα στο Ορφανοτροφείο ήταν το πρώτο Ωδείο, αλληλοδιδακτικά σχολεία και χειροτεχνεία. Ο πρώτος αμαξιτός δρόμος της νεότερης Ελλάδας περνούσε από μπροστά του ενώνοντας την πόλη με την αποβάθρα του Μαραθώνα, όπου έδεναν μεγάλα εμπορικά πλοία. Στο κτίριο στεγάστηκαν αργότερα οι φυλακές
>Το νεοκλασικό κτίριο του Εϋνάρδειου Διδασκαλείου. Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια εδώ μεταφέρθηκε η Βιβλιοθήκη και στεγάστηκε για ένα διάστημα το αρχαιολογικό μουσείο.
Ο πύργος του Μάρκελου
Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του παραπέμπει στα τέλη του 17ου αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, ωστόσο κτίστηκε το 1802 από τον Φιλικό και βουλευτή Σπύρο Μάρκελλο. Εδώ στεγάστηκε η Ελληνική κυβέρνηση και φιλοξενήθηκαν υπουργοί και άλλες προσωπικότητες. Στις μέρες μας εκεί έχει την έδρα του το Πνευματικό Κέντρο του δήμου και φιλοξενεί εκθέσεις, διαλέξεις κ.α.
Άλλα αξιοθέατα
>Το κτίριο των Βούλγαρη (18ος αι.) και το δημαρχείο (τέλη 19ου αι.).
>Η ψαραγορά με τα ουζερί που σερβίρουν ολόφρεσκα θαλασσινά και ψαράκια.
>Τα γραφικά πλωτά μανάβικα. Παλιά, τουλάχιστον έξι καΐκια-μανάβικα είχαν αναλάβει την τροφοδοσία του νησιού σε φρούτα και λαχανικά. Οι καραβοκύρηδες ταξίδευαν απέναντι, στην Επίδαυρο, και πήγαιναν στην αγορά του Άργους για να αγοράσουν προϊόντα για να γυρίσουν στο νησί και να πουλήσουν χονδρική στους ντόπιους μανάβηδες. Τα χρόνια πέρασαν, ήρθαν τα πλοία και τα φορτηγά με τα φρούτα, κι έτσι τα πλωτά μανάβικα έδεσαν μόνιμα στην προβλήτα του νησιού.
>Ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας και το αρχαιολογικό μουσείο. Η περίφημη κολώνα που ξεχωρίζει είναι απομεινάρι του ναού του Απόλλωνα που υπήρχε εκεί.
>Το μουσείο Χρήστου Καπράλου, παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, με έργα του γνωστού γλύπτη.