Πώς είναι να έχεις οικογένεια και να ζεις σαν ψηφιακός νομάς στη Σύρο;

Η Βοundless, μια πρωτοπόρος εταιρεία με έδρα στον Καναδά δημιουργεί εδώ και δυο χρόνια οργανωμένες κοινότητες για οικογένειες ψηφιακών νομάδων προσφέροντας σπίτια, εκπαίδευση για τα παιδιά, κοινόχρηστους χώρους για δουλειά και πολλές δραστηριότητες. Έχει επιλέξει μέχρι στιγμής την Πορτογαλία, την Τοσκάνη, το Μπαλί, το Μαυροβούνιο και από την Ελλάδα την Ερμούπολη της Σύρου. Δείτε πώς είναι η ελεύθερη και ενδιαφέρουσα ζωή των ανθρώπων από όλο τον κόσμο που επέλεξαν ένα life style το οποίο καταργεί τα σύνορα και κάνει τα όνειρα πραγματικότητα «εδώ και τώρα».

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 9'
Πώς είναι να έχεις οικογένεια και να ζεις σαν ψηφιακός νομάς στη Σύρο; Στα μονοπάτια της Σύρου

Μια εντυπωσιακή μοντέρνα πρόσοψη, «εμβόλιμη» στη σειρά των μαγαζιών και των νεοκλασικών κτιρίων στην προκυμαία της Ερμούπολης, σου τραβάει το βλέμμα. Από τα μεγάλα τζάμια βλέπεις ανθρώπους κάθε εθνικότητας να συζητούν στους καναπέδες, να κάθονται στο μοναστηριακό τραπέζι με τα κομπιούτερ τους, να σερβίρουν χυμούς στη μικρή κουζίνα, να κάνουν meetings μέσω zoom στην αίθουσα συσκέψεων. Και στον επάνω όροφο, γιόγκα με θέα στη θάλασσα. Τι συμβαίνει εδώ;, αναρωτιέσαι. Αλλά πινακίδα δεν υπάρχει πουθενά.
Στρίβεις στο στενό σοκάκι, χτυπάς το κουδούνι και voila! Καλωσήρθες στον κόσμο της Boundless. Μιας κοινότητας που φτιάχτηκε ειδικά για τις οικογένειες ψηφιακών νομάδων από όλο τον πλανήτη και τους προσφέρει, με απόλυτο επαγγελματισμό και άψογη οργάνωση, όλες τις υπηρεσίες που θέλουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους.
Οι απαιτήσεις τους είναι υψηλές, καθώς κανείς από τους digital nomads που θα επιλέξουν την εταιρεία δεν πληρώνεται με μισθούς … Ελλάδας.

Μαθήματα γιόγκα στα Βαπόρια

Το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων αυτών προέρχεται από τον Καναδά, τη Βόρεια Αμερική και την Κεντρική Ευρώπη -κάποιοι ακόμη και από το Ισραήλ. Θέλησαν να συνδυάσουν τον νησιωτικό τρόπο ζωής, δουλεύοντας εξ αποστάσεως και κυρίως, να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους και θα κάνουν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες -όπως, άλλωστε, και οι ίδιοι.
«Οι ιδρυτές της Boundless είναι Καναδοί, όλοι τους νέοι άνθρωποι και ψηφιακοί νομάδες. Πάντα ήθελα να ζήσουν μια γεμάτη ζωή που να τους επιτρέπει να είναι ισορροπημένοι και να έχουν βαθύτερους δεσμούς με την οικογένειά τους, τη φύση, τον κόσμο γενικά. Προσπαθώντας να δώσουν απαντήσεις στα δικά τους αιτούμενα, κατέληξαν να προσφέρουν τη λύση και σε άλλες οικογένειες», μου λέει ο Νίκος Βέκιος, γενικός διευθυντής  του branch της Σύρου.

«Πριν από δυο χρόνια ξεκινήσαμε να κάνουμε έδρες σε τέσσερα σημεία στον κόσμο: στη Sitra της Πορτογαλίας, που απέχει μια ώρα από την Λισσαβόνα, στην Ερμούπολη, στην Τοσκάνη που βρίσκεται πολύ κοντά στη Φλωρεντία και στο Μπαλί στην Ινδονησία. Μόλις δημιουργήσαμε άλλη μια, στο Kotor του Μαυροβουνίου. Μέχρι στιγμής η Σύρος είναι πρώτη σε προτιμήσεις», προσθέτει.
Στον πυρήνα της φιλοσοφίας της εταιρείας είναι το να δώσουν τη δυνατότητα στις οικογένειες να είναι χαρούμενες, να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, να ανακαλύψουν άλλες κοινότητες στον κόσμο και να συνδεθούν με τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Επίσης, να αναπτυχθούν προσωπικά και να καταφέρουν να ζουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, ώστε να αφήσουν το δικό τους στίγμα. Όλα αυτά χωρίς να πάψουν να ασκούν το επάγγελμά τους απομακρυσμένα.
Γιατί να μην έρθει μια οικογένεια ψηφιακών νομάδων μόνη της, αντί να επιλέξει εσάς, θα ρωτήσω τον Νίκο.
«Η πρωταρχική μας υπηρεσία είναι το εκπαιδευτικό κομμάτι. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους γονείς είναι να μην διακοπεί η εκπαίδευση των παιδιών τους -όταν προέρχονται από χώρες όπου δεν υπάρχει υποχρεωτική εκπαίδευση, ή αν τα παιδιά είναι ακόμη μικρά. Προσφέρουμε, λοιπόν, “πακέτα”, που περιλαμβάνουν έναν δομημένο και ολοκληρωμένο κύκλο μαθημάτων σε βάθος τριμήνου, ή ενιαμήνου για να ανθρώπους που ταξιδεύουν σε περισσότερους από έναν προορισμούς μας», απαντάει.

Βόλτα στην Ανω Σύρα

H επιλογή των προορισμών γίνεται βάσει στρατηγικής. Η Σύρος έχει ζωή όλο το χρόνο και καλή συνδεσιμότητα με τον Πειραιά, υποδομές, νοσοκομείο, εστιατόρια και μαγαζιά καθώς και διαμερίσματα για να νοικιάσουμε.

Η κοινότητα ανθρώπων με παρόμοια φιλοσοφία για τη ζωή, με τους οποίους μπορούν να συνδεθούν, είναι το δεύτερο βασικό ζητούμενο των οικογενειών. «Γι’ αυτό εδώ στη Σύρο, αλλά και στις υπόλοιπες έδρες μας, έχουμε κοινόχρηστο χώρο, το hub. Κάνουμε δράσεις: wellness, γιόγκα, εκδρομές, μαθήματα με καλλιτεχνικό περιεχόμενο, όπως όπως γλυπτική, κεραμική, ζωγραφική κ.α. Επίσης, οργανώνουμε δράσεις στη φύση -όπως περπάτημα, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα-, καθώς και επισκέψεις σε τοπικά οινοποιεία, τυροκομεία κ.α.», λέει η Μυρτώ Μαυρομάτη, house keeping supervisor.  
Η εταιρεία έχει συνεργάτες που κατάγονται από τη Σύρο, οι οποίοι αναλαμβάνουν τις δραστηριότητες, ενώ επιδιώκει να στηρίζει τις ντόπιες κοινωνίες. Αυτό το διαπιστώνεις περπατώντας στην Ερμούπολη καθώς χειμώνα καιρό βλέπεις στους δρόμους τις οικογένειες, να ψωνίζουν, να κάθονται σε καφέ που τα έχουν κάνει στέκια τους, να τρώνε στα εστιατόρια που είναι ανοιχτά. Κι έτσι ενισχύουν, εκτός σεζόν μάλιστα, την οικονομία του νησιού. Είναι ευγενικοί, ήρεμοι και θετικοί, όπως θα μου πουν οι ντόπιοι, κι έτσι παντού τους καλοδέχονται.

Δραστηριότητες κάθε είδους διοργανώνει η Boundelss

Τα σπίτια και η εκπαίδευση

Βαρύτητα στην επιλογή των προορισμών έχει και το real estate. Η εταιρεία θα πρέπει να βρίσκει ακίνητα προς ενοικίαση -κάτι που έκανε στο κέντρο της Ερμούπολης- τα οποία ανακαινίζει εάν χρειαστεί και εξοπλίζει πλήρως. Αυτή τη στιγμή στο κέντρο της νεοκλασικής πόλης διαθέτουν 21 διαμερίσματα, κατάλληλα για μικρές ή μεγάλες οικογένειες.
Και όπως θα μου πουν δεν σκοπεύουν να παίξουν ρόλο ανάλογο με της Airbnb, και να επεκτείνονται: Το όριο είναι 25-30 οικογένειες κάθε τρίμηνο, ή μήνα τον Αύγουστο.  
Για να δημιουργήσουν μια αίσθηση σταθερότητας στα παιδιά, οι σχολικές αίθουσες είναι παρόμοιες στις χώρες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία «Κάνουμε όλα τα μαθήματα, απλά είναι πιο διαδραστικά, ώστε να κινούμε το ενδιαφέρον των παιδιών. Επίσης, τους δίνουμε πολλές πληροφορίες για την ίδια τη Σύρο», λέει ο Νίκος.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει βασιστεί σε βορειοευρωπαϊκά και Φινλανδικά μοντέλα, και στο Μοντεσσαριανό εκπαιδευτικό σύστημα (Σ.Σ. εφαρμόζεται σε πολλά σχολεία και νηπιαγωγεία σε όλο τον κόσμο, και ως μέθοδος προωθεί την ανεξαρτησία των παιδιών, την ελευθερία να δράσουν σε ένα κατάλληλα προετοιμασμένο περιβάλλον).
Σε κάθε κύκλο οι μικροί μαθητές θα ασχοληθούν και με έναν από τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση -όπως η πείνα ανά τον κόσμο, η κυκλική οικονομία, το περιβάλλον κ.α.

Εκπαίδευση για τα μικρά παιδιά

Μια οικογένεια με 4χρονο παιδί που άφησε τη Χαβάη για να ζήσει 3 μήνες στη Σύρο

Η Kaleen και ο Michael Weiland, Αμερικάνοι από τη Νέα Υόρκη που ζουν στη Χαβάη, άφησαν το Μεγάλο Νησί για να ζήσουν 3 μήνες στη Σύρο, μαζί με την τετράχρονη κόρη τους Ashlam. Πήραν την απόφαση κυρίως για χάρη της, καθώς οι ίδιοι ούτως ή άλλως ταξίδευαν και πριν γεννηθεί.
«Θέλουμε να δώσουμε στην Ash διεθνή εκπαίδευση και την δυνατότητα να δει τον κόσμο από μικρή. Να έχει εμπειρίες, να γνωρίσει άλλους πολιτισμούς. Εγώ δεν έφυγα από την Πολιτεία όπου ζούσα μέχρι να γίνω 20 χρονών, κάτι που άλλαξε όλη την προοπτική μου για τη ζωή. Θέλαμε εκείνη να μην ζήσει έτσι. Να μεγαλώσει με μια παγ
Ζώντας ήδη ενάμιση μήνα στη Σύρο, αποφάσισαν να συνεχίσουν να μετακινούνται από τη μια έδρα της Βοundless στην άλλη, για έναν χρόνο. Κάτι που κάνουν και αρκετοί άλλοι ψηφιακοί νομάδες που επιλέγουν την εταιρεία -μάλιστα, το 50% ως τώρα είναι repeaters.

Kaleen και Michael Weiland

Ο Μichael έχει μια εταιρεία που φτιάχνει λογισμικό με έδρα στις ΗΠΑ και όλοι οι συνεργάτες, 21 συνολικά, δουλεύουν απομακρυσμένα. «Αυτό μου δίνει την ευκαιρία να ζω σε όποια χώρα θέλω και το μόνο που χρειάζεται είναι να δουλεύω σε ώρες ΗΠΑ!».  
Η Κaleen δουλεύει σε μια εταιρεία μεσολαβητών για τη σύναψη συμβάσεων προμηθευτών software – hardware με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Κάνουμε συσκέψεις μέσω Microsoft Teams. Σίγουρα υπάρχει η ανάγκη και της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο, ωστόσο έτσι ξεκίνησε κι έτσι δουλεύουμε. Το 70% των συνεργατών μου δεν τους έχω γνωρίσει ποτέ από κοντά. Δουλεύουμε τις ώρες που πρέπει για να κάνουμε τη δουλειά μας αποτελεσματικά και περνάμε τον υπόλοιπο χρόνο μας κάνοντας αυτά που αγαπάμε», παρατηρεί η Kaleen.
Και συμπληρώνει χαμογελαστή, με έντονες χειρονομίες, όπως συνηθίζουν οι Αμερικάνοι: «Δεν ήξερα καν ότι υπήρχε μια τέτοια εταιρεία -τη βρήκα από ένα στόρι στο Instagram. Όταν το έψαξα περισσότερο ενθουσιάστηκα με την ιδέα ότι μπορούσαν να φροντίσουν για την εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση της κόρης μας, να μας παρέχουν έναν χώρο για να κάνουμε παραγωγικά τη δουλειά μας, να έχουν υποδομές για μια κοινότητα ανθρώπων που μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους. Συν του ότι έτσι εξασφαλίζουμε χρόνο για να ασχοληθούμε με την μεταξύ μας σχέση -κάτι που δεν μπορείς να κάνεις όταν δουλεύεις πολλές ώρες σε γραφείο και έχεις διαρκώς υποχρεώσεις που αφορούν το παιδί σου. Πριν έρθουμε κάναμε web meetings για να γνωρίσει η Ash τον δάσκαλό της, κι εκείνη συμμετείχε στη συζήτηση. Ήταν το ίδιο ενθουσιασμένη με εμάς».  

Παρότι προέρχονται από ένα νησιωτικό περιβάλλον, η εικόνα της Ερμούπολης και της Ανω Σύρας στους αντικριστούς λόφους τους, τους άφησε με το στόμα ανοιχτό… «Στεκόμασταν στο επάνω κατάστρωμα του πλοίου όταν πλησίαζε στο λιμάνι της Ερμούπολης και μου κόπηκε η ανάσα από το θέαμα που αντίκρισα. Δύσκολα περιγράφεται η ομορφιά και το ιστορικό παρελθόν που αισθάνεσαι από την πρώτη στιγμή ότι είναι παρόν εδώ», λέει η Κaleen.
«Όλο αυτό είναι πολύ ωραίο και αισθάνομαι ότι συμμετέχω σε κάτι πρωτοποριακό. Ο Γιάννης, που είναι ντόπιος και οργανώνει τις δράσεις, μας έβαλε αμέσως στη ζωή του τόπου. Οι άνθρωποι είναι ευγενικοί και προσηνείς και ένιωσα αμέσως καλά που βρέθηκα εδώ», συμπληρώνει ο Michael.
Την υπόλοιπη ώρα, με αφορμή τη δουλειά του, θα καταλήξουμε να μιλάμε για την τεχνητή νοημοσύνη και να ανταλλάσσουμε απόψεις για το πόσο σύντομα θα εφαρμοστεί ευρέως και αν θα αλλάξει εντελώς τη ζωή μας πάνω στον πλανήτη. Βλέπετε, οι άνθρωποι που συμμετέχουν στα προγράμματα της εταιρείας, σύμφωνα με τα στοιχεία της, είναι μέσου-ανώτερου κοινωοικονομικού και μορφωτικού επιπέδου. Και η συζήτηση μαζί τους σου ανοίγει ορίζοντες.

Αριστερά: Στην αυλή του παλιού εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας. Επάνω: μαθήματα τοξοβολίας.

Ποιο είναι το κόστος μιας τέτοιας ζωής;

Oπως θα μου πει ο Νίκος Βέκιος, οι ψηφιακοί νομάδες που επιλέγουν την Boundless είναι συνήθως ιδιοκτήτες εταιρειών, στελέχη επιχειρήσεων με δυνατότητα να δουλεύουν εξ αποστάσεως, ελεύθεροι επαγγελματίες, φωτογράφοι, στελέχη marketing, συγγραφείς, σύμβουλοι επιχειρήσεων κ.α.
Έχοντας ήδη δει στο web site της εταιρείας τις τιμές των βασικών “πακέτων” συνειδητοποιώ ότι η επιλογή αυτή δεν είναι για όλους. Ένα 3μηνο με 2 παιδιά στην Ερμούπολη κοστίζει γύρω στα 15-20.000 ευρώ. Σκέφτομαι, ωστόσο, ότι και διακοπές τέτοιας διάρκειας για ανθρώπους αυτού του προφίλ και τρόπου ζωής, δεν θα ήταν κατά πολύ φθηνότερες.
Στο βασικό ποσό προστίθενται διάφορα έξτρα που επιλέγουν οι γονείς -όπως γιόγκα, δραστηριότητες κλπ. Για καφέ και φαγητό τους προτείνουν συγκεκριμένα στέκια, ενώ τους διευκολύνουν για να νοικιάσουν αυτοκίνητα ώστε να κάνουν τον γύρο του νησιού, ή σκάφη για να πάνε σε κοντινά νησιά.

Ξέρω ότι πολλοί από εσάς που θα διαβάσετε αυτό το άρθρο θα ζηλέψετε τους ψηφιακούς νομάδες -και με το δίκιο σας. Αλλωστε, κι εγώ έτσι αισθάνθηκα. Μαζί με θαυμασμό και την επιθυμία να τους ακολουθήσω στα ταξίδια τους, που έχουν άρωμα ελευθερίας και αποδεικνύουν ότι μπορείς να αλλάξεις ζωή, να αποκτήσεις απρόσμενες εμπειρίες, να γνωρίσεις άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς. Χωρίς να περιμένεις καμία σύνταξη και κανένα εφάπαξ στα γεράματά σου, αναβάλλοντας διαρκώς την απόφαση να ξεβολευτείς και να κάνεις πραγματικότητα τα όνειρά σου «εδώ και τώρα».

Δημαρχείο Ερμούπολης
Επικοινωνία

www.boundless.life

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα