Ταξιδιώτης, foodie ή και τα δύο; Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε οφείλετε να κάνετε δώρο στον εαυτό σας την ανάγνωση των παρακάτω αποφθεγμάτων του Anthony Bourdain για τουλάχιστον… 25 λόγους.
Ο Αμερικανός chef, συγγραφέας και τηλεοπτική περσόνα συνδέει έννοιες όπως το καλό ταξίδι και το καλό φαγητό με τα πιο μακρινά μέρη για τον καθένα μας “στον κόσμο “αλλά και με τις χαλαρές συζητήσεις γύρω από ένα τραπέζι.
Καθώς τα τελευταία χρόνια μας έχει ανοίξει η ορέξη για την “σοφία της απλότητας” αλλά και για τα ταξίδια που χάσαμε στην περίοδο της καραντίνας, ξαναδιαβάζουμε τα παρακάτω όπως θα μας προέτρεπε ο ίδιος: Με ανοιχτό μυαλό, ανοιχτή καρδιά και πείνα για ανακάλυψη του κόσμου γύρω και μέσα μας.
Ο Anthony Bourdain για το ταξίδι
«Φαίνεται ότι όσο περισσότερα μέρη βλέπω και βιώνω, τόσο μεγαλύτερος συνειδητοποιώ ότι είναι ο κόσμος. Και όσο περισσότερο το συνειδητοποιώ, τόσο αντιλαμβάνομαι το πόσο λίγα γνωρίζω, πόσα μέρη έχω ακόμα να επισκεφθώ, πόσα ακόμη υπάρχουν για να μάθω».
«Τα ταξίδια σε αλλάζουν. Καθώς προχωράς σε αυτή τη ζωή και σε αυτόν τον κόσμο, αλλάζεις ελαφρώς τα πράγματα, αφήνεις σημάδια πίσω σου, όσο μικρά κι αν είναι. Και σε αντάλλαγμα, η ζωή – και το “ταξίδι” – αφήνουν αντίστοιχα σημάδια πάνω σου».
«Αν είσαι είκοσι δύο ετών, σωματικά σε καλή κατάσταση, πεινάς να μάθεις και να γίνεις καλύτερος, σε προτρέπω να ταξιδέψεις – όσο πιο μακριά γίνεται. Κοιμήσου στα πατώματα, αν χρειαστεί. Μάθε πώς ζουν και τρώνε οι άνθρωποι σε άλλα μέρη του κόσμου. Να είσαι ανοιχτός στο να μάθεις από τους άλλους — όπου κι αν βρεθείς».
«Αν είμαι υπέρ σε κάτι, αυτό είναι το να κινείται κανείς. Όσο μπορεί. Ως την άλλη άκρη του ωκεανού, ή ενός ποταμού. Ο βαθμός στον οποίο μπορεί κανείς να περπατήσει, είναι ένα συν για όλους. Ανοίξτε το μυαλό σας, σηκωθείτε από τον καναπέ, μετακινηθείτε, ταξιδέψτε».
«Τα ταξίδια έχουν να κάνουν με το υπέροχο συναίσθημα του να παρασύρεσαι στο άγνωστο».
«Το ταξίδι δεν είναι πάντα όμορφο. Δεν είναι πάντα άνετο. Μερικές φορές πονάει, σου ραγίζει την καρδιά. Αλλά δεν πειράζει. Το ταξίδι σε αλλάζει, πρέπει να σε αλλάξει. Αφήνει σημάδια στη μνήμη σου, στη συνείδησή σου, στην καρδιά και στο σώμα σου. Σε κάθε ταξίδι παίρνεις κάτι μαζί σου. Ας ελπίσουμε ότι θα αφήσεις και εσύ κάτι καλό πίσω σου».
«Είναι μια εκνευριστική πραγματικότητα ότι πολλά μέρη στον κόσμο δεν επιδέχονται περιγραφής. Το Angkor Wat και το Machu Picchu, για παράδειγμα, φαίνεται να απαιτούν την σιωπή, κάτι σαν μια αγαπητική σχέση για την οποία δεν μπορείς ποτέ να μιλήσεις. Για λίγο καιρό μετά, ψάχνεις να βρεις τις λέξεις, προσπαθείς μάταια να τις συγκεντρώσεις σε μια δομημένη αφήγηση. Στο τέλος, είσαι απλά χαρούμενος που βρέθηκες εκεί – με τα μάτια ανοιχτά – που έζησες για να το δεις».
«Πιστεύω πολύ στο να το δημιουργώ. Πιστεύω πολύ στο ότι δεν πρόκειται ποτέ να βρεις την τέλεια ταξιδιωτική εμπειρία στην πόλη ή το τέλειο γεύμα χωρίς ποτέ να βιώσεις κάτι απρόοπτο. Το να συμβεί ένα “ευτυχές ατύχημα” είναι αυτό που πολλά ταξίδια χάνουν και πάντα προσπαθώ να ωθήσω τους ανθρώπους να επιτρέψουν στους εαυτούς τους να τους συμβούν, αντί να τηρούν κάποιο άκαμπτο δρομολόγιο».
«Πιείτε πολύ μαζί με τους ντόπιους όποτε αυτό είναι δυνατόν».
«Τίποτα απροσδόκητο ή υπέροχο δεν είναι πιθανό να συμβεί αν έχετε μια διαδρομή στο Παρίσι που ξεκινά στο Λούβρο και τελειώνει στον Πύργο του Άιφελ».
«Τα σχέδια είναι εφήμερα, οπότε να είστε προετοιμασμένοι να απομακρυνθείτε από αυτά».
Ο Anthony Bourdain για το φαγητό
«Το μπάρμπεκιου μπορεί να μην είναι ο δρόμος για την παγκόσμια ειρήνη, αλλά είναι μια αρχή».
«Το σώμα σου δεν είναι ναός, είναι λούνα παρκ. Απόλαυσε τη βόλτα.».
«Μαθαίνεις πολλά για κάποιον όταν μοιράζεσαι μαζί του ένα γεύμα».
«Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να παίρνουμε το φαγητό πολύ στα σοβαρά. Το φαγητό πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης εικόνας».
«Νομίζω ότι το φαγητό, ο πολιτισμός, οι άνθρωποι και το τοπίο είναι όλα απολύτως αδιαχώριστα».
«Το καλό φαγητό είναι πολύ συχνά, το απλό φαγητό».
«Ένα αυγό κάνει οτιδήποτε καλύτερο».
«Πιστεύω ότι οι βασικές μαγειρικές δεξιότητες είναι αρετή, ότι η ικανότητα να ταΐζεις τον εαυτό σου και μερικούς ακόμα ανθρώπους πρέπει να διδάσκεται σε κάθε νεαρό άνδρα και γυναίκα ως μια θεμελιώδης δεξιότητα.»
«Ο τρόπος που φτιάχνεις μια ομελέτα μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τον χαρακτήρα σου».
«Το φαγητό είναι ό,τι είμαστε. Είναι μια προέκταση του εθνοτικού συναισθήματος, της προσωπικής μας ιστορίας, της επαρχίας μας, της περιοχής μας, της φυλής μας, της γιαγιάς μας».
«Για μένα, η μαγειρική είναι μια μακρά ερωτική σχέση, με στιγμές εξαιρετικές αλλά και γελοίες».
«Πρέπει να είσαι ρομαντικός για να επενδύσεις τον εαυτό σου, τα χρήματά σου και τον χρόνο σου στο τυρί».
«Γενικά μιλώντας, τα καλά πράγματα έρχονται την Τρίτη: τα θαλασσινά είναι φρέσκα και ο σεφ, κατά πάσα πιθανότητα, είναι χαλαρός μετά τη μέρα του ρεπό του».
«Το brunch μπορεί να χρησιμοποιήσει όλη τη φοκάτσια, τον καπνιστό σολομό και όλο το χαβιάρι του κόσμου, αλλά παραμένει ακόμα ένα πρωινό».