Tα τριήμερα που πέρασαν μας άνοιξαν την όρεξη, κυριολεκτικά. Όχι μόνο για πιάτα με γεύσεις που ταιριάζουν με τον ολοένα και πιο γλυκό καιρό αλλά και για μέρη που μας θυμίζουν όλα όσα θέλουμε να ζούμε, να γευόμαστε και, εμείς να γράφουμε. Με μια λέξη: Διακοπές και ιδανικά σε κάποιο ελληνικό νησί.
Καθώς όμως το Πάσχα πέφτει λιγάκι “αργά” φέτος πλοηγούμε την ταξιδιάρικη διάθεση και την όρεξή μας για νόστιμες θαλασσινές γεύσεις θαλασσινές, στις γειτονιές της Αθήνας, σε ταβερνάκια που σε ταξιδεύουν σε αγαπημένα νησιά.
Ώσπου να πάρουμε το πλοίο της γραμμής για τους λαμπριάτικους νησιώτικους προορισμούς μπαίνουμε στο “Υπερωκεάνειον”, κάνουμε παρέα με τον “Πελεκάνο”, χαζεύουμε τον “Ατλαντικό”, χορεύουμε “Ικαριώτικο” και διαβάζουμε τις ιστορίες των νησιώτικων πιάτων στο “Χοχλιδάκι” και βρίσκουμε την αύρα των διακοπών, σε στέκια αθηναϊκά.
Υπερωκεάνειον
Ξεκινάμε με μια βόλτα στον Πειραιά για να μπούμε στο Υπερωκεάνειον, να καθίσουμε στα τραπεζάκια του μαζί με τους τακτικούς θαμώνες που φτάνουν από όλη την Αθήνα για να γευτούν φρέσκα ψαράκια και θαλασσινά.
Σαν άλλο πλεούμενο ταβερνάκι στη γειτονιά του Χατζηκυριάκειου με ενσωματωμένο μπακαλικάκι άλλης εποχής, σημαιάκια και γκραβούρες νησιώτικες, στοιβαγμένες κονσέρβες ανάμεσα στις φωτογραφίες και τις ζωγραφιές παλιών βαποριών, το Υπερωκεάνειον μας ταξιδεύει σε γεύσεις που μυρίζουν θάλασσα και φρεσκάδα.
Στο μενού οι γεύσεις από το νήσι της Κιμώλου μπλέκονται με εκείνες των θαλασσινών, με τις γαρίδες, τα καλαμαράκια και τον ψητό αστακό αλλά και την φάβα Σχοινούσας, τα ψαράκια ημέρας και τον χειροποίητο σιμιγδαλένιο χαλβά.
2104180030
Πελεκάνος Ουζερί
Και από τα διαχρονικά “νησιώτικα” στέκια μεταφερόμαστε σε ένα ολοκαίνουργιο αφού στον Κεραμεικό βρίσκουμε εδώ και λίγες ημέρες τον “Πελεκάνο” όπου εδώ η Τήνος, μπαίνει στο τραπέζι … και στο τηγάνι.
Αν αναρωτιέστε για το όνομα είναι αφιερωμένο στον Μάρκο, τον πελεκάνο της Τήνου που πήρε το όνομα του από τον Μάρκο Σουράνη, τον πρώτο ιδιοκτήτη της ιχθυαγοράς στην Χώρα της Τήνου, τον παππού δηλαδή του Νικόλα Κοκολάκη, ιδιοκτήτη του σημερινού, “Πελεκάνου” που μας μεταφέρει στην άφθαρτη γευστικά Τήνο των περασμένων ετών.
Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του παππού Μάρκου στο καΐκι του, τα illustrations με αστακούς και αστακούς και τα χαρακτηριστικά χαρτιά για την μεταφορά των ψαριών από τα ιχθυοπωλεία συναντούν, την εποχικότητα, τα φρέσκα ψάρια και τις γεύσεις του Αιγαίου. Κορυφαία πιάτα η φάβα με κάπαρη Τήνου, το βολάκι, η ταραμοσαλάτα, τα παντζάρια με ξινοτύρι Ίου, το τζατζίκι, η λακέρδα, τα καλαμαράκια, οι κουτσομούρες και οι αγκινάρες Τήνου με σάλτσα από βραστόψαρα.
213046 7173
Ικαριώτικο
Το Ικαριώτικο αποτελεί τόπο συνάντησης, λειτουργεί έως διαχρονικό “λιμάνι” για την ψαροφαγία, επίσης στον Πειραιά, από το 1956. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητοι στην παράδοση και το νησιώτικο ταμπεραμέντο της Ικαρίας, ακόμα και αν δεν κατάγονται ή δεν έχουν στενούς δεσμούς με το νησί.
Υπάρχουν αυτοί που, τρώγοντας, χαζεύουν εδώ και χρόνια τοιχογραφίες, οι οποίες μεταφέρθηκαν πρόσφατα μαζί με το ταβερνάκι λίγα μέτρα παρακάτω από την αρχική του τοποθεσία. Στους ψηλοτάβανους τοίχους του νέου χώρου βρίσκουν χώρο η Σάμος, η Ικαρία και οι Φούρνοι Ικαρίας.
Το πρωί βρίσκουμε καφεδάκι ελληνικό και από τις 11 μπαίνουν τα τηγάνια και η σχάρα. Ψαράκι ψιλό, χταποδάκι αλλά και αφράτα κεφτεδάκια, ρακί – που προς θεού μην το ζητήστε ως τσίπουρο εδώ, ποικιλίες από τουρσιά, ελιές, αλλαντικά, όσπρια και τυριά από το νησί.
210413 0090
Χοχλιδάκι
“Ίδρυμα προστασίας συνταγών υπό εξαφάνιση. Κιβωτός της κουζίνας των προγόνων μας από την μαύρη λήθη”, είναι οι φράσεις που βρίσκουμε στο εξώφυλλο του μενού σε αυτό το ιδιαίτερο ουζερί, το Χοχλιδάκι, στο οποίο από τα ορεκτικά ως τα γλυκά μοιάζουν με ένα ιδιότυπο λεξικό των νησιώτικων πρώτων υλών και συνταγών.
Ενδεικτικά διαβάζουμε: Κρίταμος (Τήνος), χορταράκι της ακρογυαλιάς με τραγανά φύλλα που γίνονται ντελικάτη πίκλα, Μελίπαστη Σαρδέλα (Λήμνος), ολόκληρη Λημνιώτικη σαρδέλα ξεφλουδισμένη σε ελαιόλαδο, Νούμπουλο Φουμικάδο (Κέρκυρα), ψαρονέφρι ψημένο σε χοντρό αλάτι καπνίζεται πάνω σε αρωματικά και βότανα, Λούζα (Τήνος), ψαρονέφρι μαριναρισμένο σε κρασί, μάραθο, θρούμπι, ωριμάζει στον Κυκλαδίτικο αέρα, Λουλούδια γεμιστά (Χανιά), κολοκυθολούλουδα γεμιστά με ρύζι, ντομάτα και μυρωδικά.
Οι ιδιοκτήτες του, μάλιστα, διοργανώνουν και κύκλους σεμιναρίων διάσωσης τοπικών συνταγών υπό εξαφάνιση, με σκοπό να διαφυλάξουν την γαστρονομική μας παράδοση.
210674 6661
Ατλαντικός
Στο απρόσμενα ήρεμο δρομάκι της Αυλητών, στου Ψυρρή, η αθηναϊκή πραγματικότητα μπλέκεται με την παρεϊστικη διάθεση μιας ταβέρνας στις Κυκλάδες με μια αξιοπρόσεκτη ποικιλία πιάτων θαλασσινών για μοίρασμα.
Η βαβούρα από τον κόσμο που ασταμάτητα γεμίζει τα τραπέζια του Ατλαντικού συναντά μια χαλαρή εκδοχή ελληνικής ψαροφαγίας με τηγανητά μικρόψαρα, η ψαρόσουπα και τα ψαροσάντουιτς με συνοδεία από νόστιμες πατατούλες γίνεται ο ιδανικός μεζές για κάθε μέρα της εβδομάδας.
213033 0850
Λέσβιον
Για να φτάσουμε στο Λέσβιον πρέπει να εξερευνήσουμε τα στενά δρομάκια και την ανηφορική οδό Κουρτίου που ενώνει το Γαλάτσι με την Άνω Κυψέλη. Σε ένα ουζερί με κρεμασμένα χταπόδια που λιάζονται λες και βρισκόμαστε σε νησί και με χειροποίητα παστά ψάρια αλλά και με τηγάνι που “μιλάει”.
Ελαιόλαδο κι ελιές νησιωτικές, χταπόδι στα κάρβουνα, ψημένο όπως του πρέπει, λαδοτύρι, γαύροι μαρινάτοι, λακέρδες, σαρδέλες παστές και μια γενναία επιλογή από ούζα γεμίζουν τα τραπέζια για πάνω 50 χρόνια. Το Λέσβιον είναι ένα από τα αυθεντικότερα ουζερί με μεζέδες ατόφιους, χώρο και γεύσεις απλές, λιτές αλλά και έντονες σχεδόν σαν σε νησί.
210292 3689