ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Ας μιλήσουμε για το Περιβάλλον: 5 βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε

Η πράσινη ιστορία του κόσμου, εκδόσεις Κέδρος

Ένα μπεστ – σέλερ που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το αντίκτυπο του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη. Ο συγγραφέας του βιβλιού, Clive Ponting μελετά τη σχέση ανάμεσα στο περιβάλλον και στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Από τη Σουμερία ως την αρχαία Αίγυπτο, από το Νησί του Πάσχα ως τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τα ανθρώπινα όντα έχουν επανειλημμένα οικοδομήσει κοινωνίες που αναπτύχθηκαν και ήκμασαν εκμεταλλευόμενες τους φυσικούς πόρους της Γης, μέχρι που οι πόροι αυτοί δεν μπορούσαν πλέον να συντηρήσουν τον πληθυσμό τους, γεγονός το οποίο προκάλεσε την κατάρρευσή τους.

Πηγή: Unsplash

Ακατοίκητη Γη – Μια ιστορία του μέλλοντος, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το βιβλίο του David Wallace-Wells  διεισδύει στο κρίσιμο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Ο συγγραφέας, με την επαγγελματική του κατάρτιση ως δημοσιογράφος, μιλά ανοιχτά για το ζήτημα και καταφέρνει να αφυπνίσει τους αναγνώστες με έναν τρόπο τροματικά ειλικρινή.

Ο αργός ρυθμός της κλιματικής αλλαγής είναι ένα παραμύθι σχεδόν τόσο ολέθριο όσο και το παραμύθι πως δεν συμβαίνει καν, και μας πλασάρεται μαζί με μια σειρά άλλες αυταπάτες που σκοπό έχουν να μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα…

 

Στις Φλόγες – Το καυτό θέμα της κλιματικής αλλαγής, Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Το Στις φλόγες αποδεικνύει γιατί η Ναόμι Κλάιν χαρακτηρίστηκε από το The New Yorker ως «η πλέον επιδραστική μορφή της αμερικανικής Αριστεράς» και γιατί ο κορυφαίος περιβαλλοντολόγος Μπιλ ΜακΚίμπεν την αποκαλεί «πνευματική νονά τού Πράσινου Νιου Ντηλ –το οποίο τυχαίνει να είναι η πιο σημαντική ιδέα στον κόσμο αυτή τη στιγμή».

Το βιβλίο μας τονίζει την υπέρτατη ανάγκη για ριζική αλλαγή. Η αλλαγή, σύμφωνα με την Καναδή διανοήτρια, πρέπει να ξεκινήσει από τα συστήματα που προκάλεσαν την σοβαρή κρίση της κλιματικής αλλαγής. Ένα εξαιρετικό βιβλίο – μια ολοκληρωμένη έρευνα-  που αξίζει να διαβάσετε.

βιβλία, περιβάλλον
Πηγή: Pexels

Το μέλλον που επιλέγουμε, Εκδόσεις Ίκαρος

Δύο πιθανά σενάρια για τον πλανήτη μας. Πώς θα είναι η ζωή στη Γη το 2050 αν δεν πετύχουμε τους κλιματικούς στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού; Πώς θα είναι να ζούμε σε έναν αναγεννητικό κόσμο με ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα;  Ένα σημαντικό βιβλίο για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης με εναλλακτικές λύσεις για να αποτραπεί η καταστροφή.

Σε αυτό το εντυπωσιακό βιβλίο, η Christiana Figueres και ο Tom Rivett-Carnac –επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του ΟΗΕ στις συνομιλίες για την ιστορική Συμφωνία του Παρισιού του 2015– απευθύνουν μια προειδοποίηση, αλλά ταυτόχρονα δίνουν και μια αισιόδοξη προοπτική, σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και το μέλλον της ανθρωπότητας.

βιβλία, περιβάλλον
Πηγή: Pexels

Η οικολογία και η επαναστατική σκέψη, Εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος

Ο κορυφαίος Αμερικανός φιλόσοφος μας έχει προσφέρει μια σειρά βιβλίων που θίγουν το οικολογικό ζήτημα από κινηματική σκοπιά. Ο Μάρεϋ Μπούκτσιν επηρέασε σημαντικά το πιο ριζοσπαστικό κομμάτι του οικολογικού κινήματος.

Όπως αναφέρει και στο βιβλίο του Η οικολογία και η επαναστατική σκέψη, είναι αδύνατο να κατορθωθεί ο εναρμονισμός ανθρώπου και φύσης, δίχως τη δημιουργία μιας ανθρώπινης κοινότητας, η οποία να ζει σε μια διαρκή ισορροπία με το φυσικό της περιβάλλον.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα