Με αφορμή ένα ταξίδι στο Καρπενήσι είχαμε τη τύχη να γευτούμε τη Carpinus Beer, μια μπύρα με καταγωγή από την μικροζυθοποιία του κύριου Νίκου Αντωνόπουλου, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νομού.
O κύριος Αντωνόπουλος είναι ένας άνθρωπος με πραγματικό πάθος για τον κόσμο της ζυθοποίησης, στον οποίο μυήθηκε χάρη στην επιμονή του για ολοένα και ποιοτικότερη μπύρα. Δοκιμάζοντας τις δημιουργίες του, η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι ένα από τα πρώτα στοιχεία που θα αντιληφθείτε, αφού η Carpinus Beer -σε όλες τις εκδοχές της- είναι προσεκτικά σχεδιασμένη για μια εμπειρία απόλαυσης.
Η αρχή στον κόσμο της ζυθοποίησης
« Η ενασχόληση με τη ζυθοποίηση άρχισε τελείως τυχαία το 2013. Η αγάπη για τη μπύρα και η περιέργεια για το πώς τέσσερα βασικά υλικά μπορούν να παράξουν τόσες πολλές και διαφορετικές συνταγές ήταν το κίνητρο. Τέλος η απορία για το αν θα μπορούσα να βγάλω ένα ποιοτικό και γευστικά ενδιαφέρον αποτέλεσμα με ώθησαν στη αγορά των απαραίτητων υλικών και εξαρτημάτων, ώστε να βγουν οι πρώτες παρτίδες.
Εδώ καταλυτικό ρόλο έπαιξε η επαφή μου με το σύλλογο ερασιτεχνών ζυθοποιών – ΣΕΖΕ – που τότε υπήρχε. Εκεί λοιπόν βρήκα απαντήσεις στις πρώτες απορίες, γνώρισα ανθρώπους με τους οποίους είχαμε κοινά ενδιαφέροντα και τέλος ανακάλυψα άπειρο υλικό για διάβασμα, πειραματισμό και εξέλιξη».
Η ανταπόκριση του κόσμου στη Carpinus Beer
«Η ανταπόκριση ήταν πέρα των προσδοκιών θετική. Η τοπική κοινωνία είδε στο εγχείρημα αυτό, μια επένδυση καθαρά τοπικού χαρακτήρα που θα προσέφερε θέσεις εργασίας και προϊόντα ιδιαίτερα. Οι επισκέπτες βρήκαν τις μπύρες μας ως ένα ποτό τοπικό και εύγευστο ώστε να το συνδυάσουν με τις υπέροχες γεύσεις της περιοχής, ή να το απολαύσουν μόνο του. Σε κάθε περίπτωση τα σχόλια που εισπράττουμε καθημερινά είναι τέτοια που μας τονώνουν το ηθικό και μας ωθούν σε νέους ευρύτερους στόχους».
Foodie’s guide: Τι θα πάρουμε μαζί μας από τα χωριά του Καρπενησίου
Στο πώς φαντάζεται την εξέλιξη της Caprinus Beer σε λίγα χρόνια από σήμερα, ο κύριος Αντωνόπουλος μας αναφέρει: «Η εξέλιξη δεν θα είναι ποσοτική αλλά ποιοτική. Θα επενδυθεί χρόνος και προσπάθεια στη συνεχή βελτίωση των προϊόντων μας και στην καλύτερη αποδοχή των γεύσεών μας σε ευρύτερες περιοχές. Τέλος, θα γίνει προσπάθεια να διατίθενται οι μπύρες μας με το σωστό τρόπο και με σωστούς γευστικούς συνδυασμούς στα σημεία πώλησης. Βέβαια οι γεύσεις που παράγουμε συνεχώς θα εμπλουτίζονται με νέες ώστε να καλύπτονται όσο το δυνατό περισσότερα γούστα».
Το ιδανικό Pairing, για να απογειώσουμε τη γεύση της Carpinus Beer
- Η Carpinus Pale Ale με 5,6 alc,τη σερβίρετε στους 40 C και τη συνδυάζετε με ψητά άγρια μανιτάρια, χοιρινό στη σχάρα, ορεκτικά και ζυμαρικά με ήπιες γεύσεις.
- Η Carpinus NEIPA έχει 7,2 αλκοολικούς βαθμούς, τη σερβίρετε στους 40 C και προτείνουμε να συνοδεύει ζυμαρικά με πιπεράτη γεύση, αλλαντικά, πατάτες, πέστροφα τηγανιτή με βούτυρο, τυριά (τσαλαφούτι, γραβιέρα) και κοτόπουλο ψητό.
- Η Carpinus Belgian Wit με 6,1 alc τη σερβίρετε στους 60 C και ταιριάζει τη γλυκιά γεύση της ελαφριά τυριά, κοτόπουλο ψητό, προσούτο με φρούτα και γλυκά.
- Η Carpinus Smoked Amber Ale έχει 7 βαθμούς αλκοόλ, τη σερβίρετε στους 50 C ιδανικά και ταιριάζει με όλα τα καπνιστά κρέατα, τυριά και ψάρια της περιοχής. Επίσης το ψητό αρνί και κατσίκι συνοδεύεται θαυμάσια από τη καπνιστή μας μπύρα.
- Η Carpinus Robust Porter έχει 6,5 βαθμούς αλκοόλ και τη σερβίρετε στους 80 C ταιριάζοντας απόλυτα με πικρή σοκολάτα, φρούτα του δάσους, αλλαντικά και κρέας κυνηγιού. Ιδανική είναι όμως να την πιεί κάποιος και σαν ποτό ένα κρύο βράδυ μπροστά στο αναμμένο τζάκι.
«Προσωπικό αγαπημένο σημείο της περιοχής είναι τα Άγραφα. Το βορειοανατολικό κομμάτι της Ευρυτανίας είναι μία εμπειρία που απέχει πολύ από τα όρια μιας απλής επίσκεψης. Χωριά στρυμωγμένα στα λίγα επίπεδα τετραγωνικά των βουνών μας, φαράγγια και κορυφογραμμές που κόβουν την ανάσα, άνθρωποι ντόμπροι και περήφανοι, γεύσεις από τυριά και κρέατα αυθεντικές και η αίσθηση πως βρίσκεσαι σε κάποιο κομμάτι των Άλπεων. Το ομορφότερο αλλά και αγριότερο σημείο στα Άγραφα, η Νιάλα. Ο παράδεισος του ορειβάτη και η περιοχή με τις περισσότερες κορυφές γύρω της. Ο απόλυτος προορισμός.
Το must πιάτο της τοπικής κουζίνας που πρέπει να δοκιμάσει κάθε επισκέπτης
«Η Ευρυτανία φημίζεται για τα ψητά της κρέατα, τα γευστικά τυριά της, τα αλλαντικά, τα ζυμαρικά και τις πέστροφες που βρίσκει ο επισκέπτης στις φιλόξενες ταβέρνες της. Κατά τη γνώμη μας η τοπική ζυμαρόπιτα είναι ένα πιάτο που θα εκπλήξει θετικά όποιον τη δοκιμάσει. Γίνεται με καλαμποκίσιο αλεύρι, τη μπομπότα όπως τη λέμε, με τυρί και αυγά. Παλιότερα έβαζαν πάνω στην επιφάνεια και “τσιγαρίθρες”, μικρά κομματάκια χοιρινού που είχαν απομείνει από την παραγωγή του χοιρινού λίπους. Τρώγεται σαν πρώτο πιάτο, αλλά και σαν κυρίως γεύμα».
Ευχαριστούμε τον κύριο Νίκο Αντωνόπουλο για την παραχώρηση των φωτογραφιών.
Δείτε επίσης:
Foodie’s guide: Τι θα πάρουμε μαζί μας από τα χωριά του Καρπενησίου