Η αγαπημένη Ελένη Ψυχούλη, έκανε πράξη αυτό που ονομάζουμε αποκέντρωση. Έφυγε από την Αθήνα και πλέον ζει στο Πήλιο, μια ζωή αγνή, που πολλοί ονειρεύονται, μακριά από την φασαρία της πόλης. Σε εμάς μίλησε για τη γαστρονομία της περιοχής, για το ποιες είναι οι ιδανικές διακοπές αλλά και για τα μελλοντικά της σχέδια.
«Το Πήλιο είναι… όλα. Το ψηλό και το χαμηλό βουνό, η πεδιάδα, η ήρεμη αλλά και η άγρια θάλασσα, το πράσινο αλλά και το άνυδρο, νησιώτικο τοπίο. Κάποιο απ’ όλα μπορεί να γίνει δικό σου.»
- Πώς είναι η ζωή στο Πήλιο; Σας λείπει κάτι από την καθημερινότητα στην Αθήνα;
Δεν μου λείπει τίποτα! Αν και η Αθήνα είναι η πόλη μου, αυτή που αγάπησα ίσως, περισσότερο από όλες, εκεί όπου έχω ζήσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου. Ενίοτε, κάτι νοσταλγώ από τα παλιά αλλά ο κόσμος είναι πια μικρός, οπότε δεν τη στερούμαι αν μου λείψει.
- Σε κάποιον που δεν έχει δει ποτέ καμία εικόνα από το Πήλιο, πώς θα του το περιγράφατε; Τι πρέπει να κάνει ο επισκέπτης για να βιώσει τη μαγεία του;
Το Πήλιο είναι πολλά. Το Πήλιο είναι… όλα. Το ψηλό και το χαμηλό βουνό, η πεδιάδα, η ήρεμη αλλά και η άγρια θάλασσα, το πράσινο αλλά και το άνυδρο, νησιώτικο τοπίο. Κάθε άνθρωπος θα βρει εδώ αυτό που τον συγκινεί περισσότερο αφού το Πήλιο είναι πολλά: το υπερβόρειο, το βόρειο, το κεντρικό και το νότιο. Κάποιο απ’ όλα μπορεί να γίνει δικό σου.
- Ποιο φαγητό πιστεύετε ότι αντιπροσωπεύει το Πήλιο;
Δυστυχώς όλοι έχουν ταυτίσει το Πήλιο με τη φασολάδα και το σπετζοφάι, όπως ταυτίζουμε την Ελλάδα με το σουβλάκι, αγνοώντας μια τεράστια γαστρονομική παράδοση στα μετόπισθεν. Πλούσιος και εύφορος τόπος, το Πήλιο έχει πολλές κουζίνες και χιλιάδες προϊόντα αλλά και συνταγές να ανακαλύψεις. Για μένα Πήλιο είναι η κότα με τα κάστανα, οι γεμιστοί αχινοί, τα ντολμαδάκια από κρεμμύδι γεμιστά με κιμά από αγριογούρουνο, οι κεφτέδες με τη ντοματένια σάλτσα, συνταγές που δεν θα βρεις στις τουριστικές ταβέρνες.
- Έχετε σημειώσει μια μακρά πορεία στον χώρο της γαστρονομίας. Τι θεωρείτε πως λείπει από την ελληνική γαστρονομική σκηνή σήμερα;
Πλέον έχω περιοριστεί στο να παρακολουθώ στενά τη γαστρονομική σκηνή του Πηλίου μόνο. Αν και εδώ θα βρεις παντού καλό και αληθινό φαγητό, βρίσκω πως λείπουν οι παλιές συνταγές, αυτές που ακόμη οι γιαγιάδες μαγειρεύουν στα σπίτια και που άνετα θα μπορούσαν να υιοθετήσουν οι μικροί ξενώνες αλλά και τα πιο δημοφιλή εστιατόρια, σώζοντας έτσι και μια παράδοση που κινδυνεύει να εξαφανιστεί.
- Ποια προϊόντα/πρώτη ύλη της χώρας θα λέγατε πως δεν έχουν αναδειχθεί όσο τους αξίζει;
Στην ουσία η πρώτη ύλη δεν ταξιδεύει. Κι αυτός είναι ένας νόστιμος λόγος για να ταξιδέψουμε. Να ανακαλύψουμε όσα βγάζει κάθε τόπος… στον τόπο του. Να γευτούμε την κρυφή Ελλάδα μέσα από τα μποστάνια, τις στάνες, τους ψαράδες, τα ταπεινά κουζινάκια των σπιτιών της.
- Μπορεί να ζείτε στην επαρχία αλλά η ανάγκη για διακοπές και ταξίδι δεν σταματά ποτέ. Ποιες είναι οι ιδανικές διακοπές για εσάς;
Οι ιδανικές διακοπές είναι οι καλές, μεγάλες παρέες, τραπέζια γιορτινά πλάι στο κύμα όπου συναντιούνται παλιοί και καινούριοι φίλοι, ξενύχτια και γλέντια, ηλιοβασιλέματα και χαραυγές, εκεί που σταματάς να μετράς το χρόνο με το ρολόι και η ζωή μεταμορφώνεται σε ένα εικοσιτετράωρο πάρτι.
- Ποιο νησί θεωρείτε ως τον απόλυτο γαστρονομικό προορισμό;
Την Κρήτη. Όσο και να την ταξιδέψεις πάντα θα σου κρύβει νόστιμες εκπλήξεις αλλά και μαθήματα μαγειρικής λιτότητας και απλότητας.
- Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας; Να περιμένουμε κάποια καινούρια εκπομπή ή νέο επαγγελματικό βήμα;
Θα ήθελα μια εκπομπή όπου θα ξεναγώ τον τηλεθεατή στο Νότιο, άγνωστο Πήλιο, μια εκπομπή γεμάτη χρώμα και καλοκαίρι και ήλιο και θάλασσα. Το παλεύω, θα δούμε. Επίσης ξεκινώ ένα site για το Πήλιο, έναν πολύ προσωπικό οδηγό για έναν τόπο που γνωρίζω καλά και θα ήθελα να τον γνωρίσω σε όλους με τον τρόπο που του αξίζει.
Δείτε τα άλλα πρόσωπα που έχουμε φιλοξενήσει στο Διακοπές, εδώ.