ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: Η τέλεια ιδέα για οικογενειακή βόλτα

Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Ελλάδας, προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για βόλτα, παρατήρηση, φωτογράφηση ή απλά απόδραση από τη βουή της πόλης.

Βρίσκεται στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου και περιλαμβάνει τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, τα δέλτα των ποταμών Αξιού και Αλιάκμονα, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και τους υγροτόπους της Αλυκής Κίτρους.


Οι υδροβιότοποι της Ελλάδας: Πώς θα τους προστατεύσουμε


 Ας γνωρίσουμε το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού

Η προστατευόμενη περιοχή, η οποία έχει ενταχθεί στο δίκτυο οικολογικών περιοχών της Ευρώπης Natura 2000, εκτείνεται σε 338 τ. χλμ. και έχει πλούσια πανίδα, ειδικά στα περίπου 300 είδη πουλιών που περνούν ή φωλιάζουν στο οικοσύστημα.

Στην ιστοσελίδα του Εθνικού Πάρκου, θα βρείτε τις προτεινόμενες διαδρομές, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

  1. Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου – εκβολές Γαλλικού ποταμού – Δέλτα Αξιού
  2. Χαλάστρα – Δέλτα Αξιού – Φάρος Αξιού
  3. Δυτική εκβολή Αξιού – Εκβολές Λουδία
  4. Εκβολές Λουδία – Αλμυραύλακας
  5. Υγρότοποι Πιερίας
  6. Παραποτάμιο δάσος Ανατολικού
  7. Φράγμα Έλλης – παραποτάμιο δάσος Αξιού – Νησίδα Αξιού

Στους επισκέπτες της η περιοχή προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για επαφή με την φύση και συναρπαστικές συναντήσεις με τα εντυπωσιακά φλαμίνγκο, τους λευκούς ερωδιούς, τα άγρια άλογα του Αξιού κ.α.

Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρώπης Natura 2000, ενώ παράλληλα, είναι ένας από τους δέκα υγροτόπους στην Ελλάδα που προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ. | Πηγή: Unsplash

Ο υγρότοπος σε αριθμούς: 295 είδη πουλιών, δηλαδή το 66% των ειδών που έχουν παρατηρηθεί έως σήμερα στην Ελλάδα, 350 είδη και υποείδη φυτών, 40 είδη θηλαστικών, 18 είδη ερπετών, 9 είδη αμφιβίων, 7 είδη ασπονδύλων, 25 οικότοποι, εκ των οποίων οι δύο είναι οικότοποι προτεραιότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Πηγή: Δήμος Δέλτα).

Μεταξύ των πτηνών του εθνικού πάρκου, ξεχωρίζουν το κοινό φοινικόπτερο, ο αργυροπελεκάνος, ο βουβόκυκνος, ο κορμοράνος, η λαγγόνα, η πρασινοκέφαλη πάπια, ο λευκοτσικνιάς, ο θαλασσαετός και πολλά ακόμα πολυπληθή ή σπάνια είδη ορνιθοπανίδας, τα οποία είτε φωλιάζουν μόνιμα και αναπαράγονται στην περιοχή, είτε κάνουν μια σύντομη στάση κατά τη μετανάστευσή τους.

Δείτε επίσης:

Ανακαλύπτουμε την Ελλάδα διαφορετικά: 5 προορισμοί για οικοτουρισμό


Στη Δρακόλιμνη Τύμφης και Σμόλικα: Πεζοπορία σε τοπία που μένουν αξέχαστα

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα