ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Explore more: Το παραμυθένιο δάσος της Φολόης

Σε απόσταση 40 λεπτών από την Αρχαία Ολυμπία και τρεισήμιση ώρες από την Αθήνα, θα φτάσετε στο οροπέδιο της Φολόης. Εκεί θα βρείτε ένα απέραντο δάσος της Φολόης, το Δάσος των Κενταύρων. Σε αυτό, σύμφωνα με τον μύθο, είχε το βασίλειο του ο Κένταυρος Φόλος, ο αγαθός Κένταυρος που φιλοξένησε τον μυθικό ήρωα Ηρακλή όταν καταδίωκε τον Ερυμάνθιο κάπρο. (Hint: ο Φόλος, μαζί με τον Χείρωνα του Πηλίου, ήταν οι μόνοι «καλοί» Κένταυροι)

Μια από τις λιγότερο γνωστές γωνιές της Πελοποννήσου, το δάσος της Φολόης, που σύμφωνα με τους ντόπιους αριθμεί 5 εκατομμύρια δέντρα

Το σπουδαίο δρυόδασος

Το δάσος της Φολόης είναι μία προστατευόμενη περιοχή από το Δίκτυο NATURA 2000. Είναι το μοναδικό αυτοφυές δάσος πλατύφυλλης δρυός στα Βαλκάνια, με γηραιές συστάδες από βελανιδιές.


4 περιοχές Natura μας περιμένουν για επιστροφή στη φύση


δάσος της Φολόης
Πηγή: Unsplash


Το δρυοδάσος της Φολόης είναι το μοναδικό δρυοδάσος στα Βαλκάνια και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη με έκταση 42.000 στρέμματα.

Tι θα κάνω στο δάσος

Το δάσος της Φολόης, με τους καλά καθαρισμένους δρόμους του, δεν είναι μόνο για πεζοπορία αλλά και ιδανικός τόπος για ποδηλασία.

Και βέβαια, αν δεν είστε ιδιαίτερα αθλητικοί τύποι ή απλά δεν έχετε διάθεση για άσκηση, το δίκτυο των δασικών χωματόδρομων του δάσους είναι σε πολύ καλή κατάσταση, μπορεί να τους διασχίσει κατά το μεγαλύτερο μέρος τους και συμβατικό αυτοκίνητο.

Καθώς η βελανιδιά είναι ένα δέντρο που καίγεται δύσκολα, αυτός είναι ένας λόγος που το δάσος της Φολόης έχει μείνει σχετικά άθικτο από τις διάφορες πυρκαγιές. Είναι, επίσης, ένα δέντρο που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη μανιταριών. Γι’ αυτό και ίσως συναντήσετε και συλλέκτες που κυνηγούν διάφορα άγρια μανιτάρια.

manitaria_dasos_folois_diakopes
Πηγή: Unsplash

Don’t Miss

Μια επίσκεψη που αξίζει τον κόπο είναι στο Περιβαλλοντικό Μουσείο/Κέντρο Πληροφόρησης Δάσους Φολόης, που προβάλλει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του μοναδικού αυτού δρυόδασους.

Σκοπός του Κέντρου είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας των μαθητών και επισκεπτών της περιοχής σε θέματα που σχετίζονται με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, αλλά και η προώθηση και υποστήριξη της ανάπτυξης αγροτουριστικών δραστηριοτήτων, η προβολή των φυσικών πόρων της περιοχής (βιότοποι, φαράγγια, ποτάμια, χλωρίδα, πανίδα, ορνιθοπανίδα). Φυσικά, ένας σημαντικός σκοπός του μουσείου είναι και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία και την ήπια διαχείριση των φυσικών πόρων.

Δείτε επίσης: 

Γνωρίστε τον υπερήρωα της κλιματικής αλλαγής, την βίδρα


Οι υδροβιότοποι της Ελλάδας: Πώς θα τους προστατεύσουμε

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα