Ο Ηλίας Φουντούλης είναι συγγραφέας, είναι stand up comedian, είναι ο δημιουργός των πιο τρομερών σάντουιτς που δεν έχουμε καν φανταστεί. Είναι o master των λογοπαιγνίων, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στο ταξιδιωτικό/γαστρονομικό ρεπορτάζ και αν συνεχίσουμε να γράφουμε όλα όσα μπορεί να χαρακτηρίζουν τον Ηλία Φουντούλη, αυτή η πρόταση δεν θα τελειώσει ποτέ!
Είσαι ένας άνθρωπος που έχει ταξιδέψει σε αρκετά μέρη του κόσμου. Ποιο θα έλεγες πως ήταν το μέρος που σε στιγμάτισε με τις εικόνες του;
Στάθηκα αρκετά τυχερός με τα ταξίδια και ειδικά ανάμεσα στα 20-30 μου έκανα πάρα πολλά. Έχω δύο προορισμούς όμως που έγιναν σημείο αναφοράς για εμένα και που τους λάτρεψα τον κάθε ένα με διαφορετικό τρόπο. Η Μογγολία και η Αργεντινή, αν τους αφιερώσεις ταξιδιωτικό χρόνο θα σου προσφέρουν αναμνήσεις που θα σε συνοδεύουν για πάντα.
Πώς θα περιέγραφες τη σχέση σου με τη γαστρονομία;
Θα έλεγα πως είμαι ένας “nerd” μαγειρικής. Διαβάζω βιβλία, μελετάω περιοδικά εδώ και δεκαετίες, βλέπω εκπομπές στην τηλεόραση και το Youtube, παρακολουθώ αμέτρητους γαστρονομικούς εκπροσώπους στο Instagram από Τούρκους καντινιέρηδες μέχρι Σκανδιναβούς σεφ. Είμαι άρτια καταρτισμένος θεωρητικά αλλά σε πρακτικό επίπεδο παραμένω ερασιτέχνης, δεν δηλώνω μάγειρας γιατί δεν είμαι.
Υπάρχουν πρώτες ύλες, προϊόντα ή ακόμη και παραδοσιακές συνταγές που δεν έχουν αναδειχθεί όσο θα έπρεπε κατά τη γνώμη σου;
Για πολλά χρόνια δούλευα ως γαστρονομικός συντάκτης σε περιοδικά μαγειρικής και η ειδικότητά μου ήταν το ταξιδιωτικό/γαστρονομικό ρεπορτάζ. Έκανα καταγραφή τοπικών συνταγών και παραδοσιακών υλικών από όλη την Ελλάδα. Έχουμε έναν εξαιρετικό πλούτο τοπικών προϊόντων και ευτυχώς πολλοί καλοί σεφ φροντίζουν να τα αναδεικνύουν με σωστές συνταγές. Προσωπικά λατρεύω τη γραβιέρα Νάξου και τη Γραβιέρα Αρκαδίας, το βολάκι Άνδρου, το ξιδάτο λουκάνικο του Ηρακλείου, τα παξιμάδια της Κριτσάς και πολλά πολλά άλλα.
Πώς αξιολογείς τη γαστρονομική σκηνή της χώρας αυτή την περίοδο; Θα άλλαζες κάτι;
Δυστυχώς δεν ασχολούμαι τόσο ενεργά με τη γαστρονομική σκηνή όσο την περίοδο που έγραφα για αυτό. Τρώω σε συγκεκριμένα μαγαζιά, ενημερώνομαι όσο μπορώ, χαίρομαι που τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν οι επιλογές σε «κρεατάδικα» με καλές ράτσες, κοπές και ψησίματα.
Αν υποθετικά, είχες την δυνατότητα να κάνεις ένα ελληνικό προϊόν ΠΟΠ, που θα αναδεικνυόταν παγκοσμίως, ποιο θα ήταν αυτό;
Πολλά από τα προϊόντα που αγαπάω είναι ήδη ΠΟΠ και θα έπρεπε να κάνουν μεγαλύτερη και διεθνή καριέρα. Ίσως προσπαθούσα να κάνω ΠΟΠ τη Γκιόσα – ή βασικά και τη γίδα και την προβατίνα, αλλά με μέτρο, μην γίνουν περιζήτητα σε όλο τον κόσμο και μας τελειώσουν εδώ.
Κατάγεσαι από την Ικαρία, ποιες είναι οι εμπειρίες και οι γεύσεις που πρέπει κάθε επισκέπτης να ζήσει στο νησί;
Στην Ικαρία πρέπει οπωσδήποτε να ζήσετε την εμπειρία του πανηγυριού, οποιουδήποτε πανηγυριού, από μια «μακαρονάδα» 100 ατόμων μέχρι το πανηγύρι της Λαγκάδας. Δοκιμάστε «ρασκό» κατσικάκι ή οποιοδήποτε κατσικάκι βρείτε τον Αύγουστο, άναμα – που είναι το τοπικό ρεικόμελο με την πηχτή, καραμελένια υφή, το ντόπιο τυρί καθούρα και αν βρείτε σε ταβέρνα παραγγείλετε σουφικό.
Μίλησέ μας για τα επαγγελματικά σου project αυτή τη περίοδο.
Αυτή την περίοδο ανεβάζω κάθε Δευτέρα στο κανάλι μου Ilias Food στο Youtube νέα επεισόδια της εκπομπής 1 ΚΩΜΙΚΟΣ 1 ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ, στην οποία προσκαλώ συναδέλφους stand up comedians και τους φτιάχνω εξωφρενικά σάντουιτς.
Παίζουμε την παράστασή μας Double Impact, μαζί με τον Άγγελο Σπηλιόπουλο σε όλη την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα ετοιμάζω τα κείμενα της επόμενης παράστασης και προσπαθώ να προχωρήσω και το επόμενο βιβλίο μου με ιστορίες τρόμου.
Bρείτε εδώ το κανάλι του Ηλία Φουντούλη στο Youtube.
Δείτε ακόμη στο Διακοπές:
Μαριάννα Λούρμπα: Η εικαστικός που μας συνεπαίρνει με την αισθητική της
Ο Έλπις και η Δώρα μας μιλούν για τα ταξίδια που έχουν προορισμό τον άνθρωπο