Με έκτασή 45.000 στρέμματα βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης και διοικητικά ανήκει και στις δύο. Παρά το μέγεθός της, είναι μια ρηχή λίμνη, αφού το μέγιστο βάθος της δεν ξεπερνά τα 4 μέτρα. Στην λίμνη Βιστωνίδα εισρέουν οι ποταμοί Κόσυνθος και Τραύος, με αποτέλεσμα το γλυκό νερό που την προμηθεύουν να συνδυάζεται με το αλμυρό που οφείλεται στην σύνδεση, μέσω τριών καναλιών, της λίμνης με την θάλασσα.
Στην λίμνη Βιστωνίδα για Birdwatching
Η Βιστωνίδα φιλοξενεί στη λιμνοθάλασσα της μερικά από τα πιο σπάνια και διεθνώς απειλούμενα με εξαφάνιση είδη παγκοσμίως, από αργυροπελεκάνους και νανόχηνες, μέχρι βασιλαετούς, βαλτόπαπιες και κιρκινέζια. Εξ ‘ου και από το 1974 είναι προστατευόμενος υδροβιότοπος με τη συνθήκη Ramsar που την περιέλαβε στον κατάλογο του δικτύου Natura 2000.
4 περιοχές Natura μας περιμένουν για επιστροφή στη φύση
Ο υδροβιότοπος είναι ένας ορνιθολογικός παράδεισος για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς εδώ έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα περίπου 260 είδη πουλιών. Ο κατάλογος αυτός εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με παρατηρήσεις νέων, για τον υδροβιότοπο και την Ελλάδα, ειδών, που κυρίως είναι περιστασιακοί επισκέπτες από άλλες ηπείρους.
Εφοδιαστείτε λοιπόν με ένα ζευγάρι κιάλια, έναν οδηγό παρατήρησης πουλιών, μια φωτογραφική μηχανή και είστε έτοιμοι για τη μοναδική εμπειρία παρατήρησης πουλιών!
Στα είδη πτηνών που αναπαράγονται στην περιοχή περιλαμβάνονται ο Κορμοράνος, ο Νυχτοκόρακας, ο Σταχτοτσικνιάς, ο Κρυπτοτσικνιάς, ο Λευκοτσικνιάς, ο Καλαμοκανάς, η Αβοκέτα και η Χαλκοκουρούνα. Στα είδη που, μεταναστεύοντας, διέρχονται από τη λίμνη, περιλαμβάνονται η Χαλκόκοτα, ο Ροδοπελεκάνος και η Λεπτομύτα.
Κατά τους χειμερινούς μήνες, πολλά υδρόβια πουλιά παρατηρούνται στην λίμνη, όπως η Καστανόπαπια, η Βαρβάρα, η Πρασινοκέφαλη, η Χουλιαρόπαπια, το Σφυριχτάρι, το Κιρκίρι, το Γκισάρι, η Σταχτόπαπια, η Αβοκέτα, η Καλημάνα, το Φοινικόπτερο και η Μαυροκέφαλη πάπια.
Δείτε επίσης:
Κοιτώντας ψηλά: Birdwatching στην ελληνική ύπαιθρο