Kτισμένο πάνω από τις ρεματιές και τα φαράγγια, σε υψόμετρο 1100, χαρακτηρισμένο ως Ιστορικός Οικισμός, εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική και τη νοικοκυρεμένη του όψη. Αξίζει να το εξερευνήσετε κατηφορίζοντας στα καπεσοβίτικα καλντερίμια, ανάμεσα στα πετρόκτιστα σπίτια με τις στέγες από σχιστόλιθο, αναπνέοντας τη μυρωδιά από τα τζάκια που καπνίζουν.
Ο οικισμός ιδρύθηκε γύρω στον 16ο αιώνα και στην ακμή του είχε εύρωστη αγροτική οικονομία, όμως το εμπόριο ήταν αυτό που του προσέφερε αληθινό πλούτο και φήμη.Καπεσοβίτες ήταν διάφοροι επιφανείς πολυταξιδεμένοι και εύποροι Ζαγορίσιοι του 18ου και 19ου αιώνα, και πολλοί κάτοικοι είχαν, και εξακολουθούν να έχουν, αρχαία μικρά ονόματα.
Βάφτιζαν με αυτά τα παιδιά από το 19ο αιώνα, αφ’ ενός γιατί οι κάτοικοί του ήταν μορφωμένοι με κλασική παιδεία, αφετέρου γιατί έτσι ήθελαν να τονώσουν το φρόνημα και την ελληνικότητα της τουρκοκρατούμενης, τότε, περιοχής.
Στο κέντρο του χωριού υπάρχει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία του Ζαγορίου. Είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, του 1793, με μοναδικές τοιχογραφίες στο εσωτερικό της φτιαγμένες από τους Καπεσοβίτες ζωγράφους, με διακριτές δυτικές επιρροές. Οι εξαιρετικοί αυτοί καλλιτέχνες ζωγράφισαν πολλούς ναούς και φορητές εικόνες και χρύσωσαν τέμπλα στην βόρεια Ελλάδα. Ήταν επαγγελματίες, με μόρφωση και απόλυτο καταμερισμό εργασιών στις ομάδες τους -συγκρίνονται μάλιστα με τους διάσημους Χιονιαδίτες.
Περπάτημα: Οι περισσότεροι πεζοπόροι προτιμούν το Μονοδένδρι για να ξεκινήσουν τη διάσχιση της χαράδρας του Βίκου. Μία εντυπωσιακή αλλά λιγότερη γνωστή διαδρομή, είναι αυτή από το Μονοδένδρι στο Καπέσοβο, μέσω της χαράδρας του Βίκου. Απόσταση: 4,5 χλμ. Χρόνος χωρίς στάσεις: 2 ώρες και 10΄.
+
Η Πασχάλειος Σχολή
Ιδρύθηκε από κληροδότημα των αδελφών Πασχάλη το 1861 για να φιλοξενήσει το σχολείο του Καπέσοβου. Στη Βιβλιοθήκη φυλάσσονται πολύτιμα συγγράμματα, ανάμεσα στα οποία κι ένα από τα αντίγραφα της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου!
+
Ανάβαση στη Σκάλα του Βραδέτου
Η περίφημη Σκάλα ενώνει το Βραδέτο με το Καπέσοβο. Επί αιώνες και μέχρι το 1974 που ανοίχτηκε ο δρόμος, ήταν ο μοναδικός τρόπος σύνδεσης του Βραδέτου με τον υπόλοιπο κόσμο. Έχει χαρακτηριστεί Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και της αξίζει. Είναι η μεγαλύτερη από τις τέσσερις πετρόκτιστες σκάλες που σώζονται στο Κεντρικό Ζαγόρι, ένα θαυμαστό έργο των παλιών μαστόρων. Το συνολικό μήκος είναι 3,5 χιλιόμετρα. Αποτελείται από 1120 φαρδιά πλατύσκαλα τα οποία εκτείνονται σε μήκος 2 χλμ. καλύπτοντας ελικοειδώς μια υψομετρική διαφορά 450 μ.
Όταν περπατήσετε στη Σκάλα η θέα που θα απολαύσετε από όλα της τα σημεία στην περιοχή της χαράδρας του Βίκου κόβει την ανάσα.
*
Διαμονή & Φαγητό
Θουκιδίδης. Σε αρχοντικό οικοδόμημα του 1875 που αναστηλώθηκε. Με πέτρινες αυλές, παραδοσιακή επίπλωση και πολλά παλιά αντικείμενα. Αξίζει να προσέξετε τα αρχιτεκτονικά και τα διακοσμητικά χαρακτηριστικά του κτιρίου που έχουν διατηρηθεί με προσοχή και μεράκι από την οικογένεια Παπαγεωργίου. Τα ταβάνια, τα τζάκια, τα εντοιχισμένα ντουλάπια, οι σκάλες και πλακόστρωτα είναι φτιαγμένα στα ζαγορίσια πρότυπα. Ο Θουκιδίδης ήταν φιλόλογος στα Γιάννενα, αλλά ποτέ δεν ξέκοψε από το χωριό του, το Καπέσοβο και από τα όσα έμαθε εδώ σαν παιδί.
Από 80 ευρώ/δίκλινο.
Στον ξενώνα λειτουργεί το μόνο μικρό εστιατόριο του χωριού και το μενού περιλαμβάνει μαγειρευτά, σούπες, πίτες και άλλες τοπικές συνταγές. Είναι ανοιχτό και για όσους δεν μένουν στο ξενοδοχείο (πάρτε τηλέφωνο πριν έρθετε την Γιάννα για να μαγειρέψει, στο 697 9983798).
Από 18 ευρώ/άτομο.
*
Απόσταση
Το Καπέσοβο απέχει 43 χλμ. από τα Ιωάννινα.