Μέτσοβο-Μηλιά. Η οδήγηση μέσα στα αλπικά τοπία, όπου οι βοσκοί καθοδηγούν τα κοπάδια των ζώων τους και οι κομμένοι κορμοί στοιβάζονται στοιχισμένοι πλάι στο δρόμο, είναι απολαυστική.
Φτάνοντας στη Μηλιά, που είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1180 στις οροσειρές της βόρειας Πίνδου, σε υποδέχεται η παλιά εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η Παναγία με το περιποιημένο προαύλιο και πλάι της ένα σύνολο ανακαινισμένων σπιτιών παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Λίγο πιο κάτω, στη γυάλινη προθήκη της, αναπαύεται βαλσαμωμένη μια αρκούδα που ήρθε τραυματισμένη και πέθανε στο χωριό.
Και στα λίγα μέτρα βουίζει από ζωή το εργαστήριο ξυλογλυπτικής του χωριού των αδερφών Μαγειρία. Τα υπόλοιπα εργαστήρια του συνεταιρισμού που μετράει 50 μέλη, στεγάζονται στα σπίτια και η παραδοσιακή τέχνη δίνει δουλειά σε όλους τους κατοίκους.
Συνάντηση με έναν ξυλογλύπτη της Μηλιάς
«Πριν από 60-70 χρόνια οι παππούδες μας έφτιαχναν κυρίως λίγα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως σκαφίδια, γαβάθες, βαρέλια, δοχεία για τη μεταφορά του νερού. Σήμερα κάνουμε πολύ περισσότερα», θα μας πει ο Χρυσόστομος Μαγειρίας που συνεχίζει την παράδοση των προγόνων του. Το εκθετήριo-πωλητήριο είναι γεμάτο δεκάδες πολύχρωμα ξυλόγλυπτα διακοσμητικά και χρηστικά δημιουργήματα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα παιδικά παιχνίδια και οι πολύχρωμες σβούρες.
Είναι φτιαγμένα κυρίως από ξύλα οξιάς που προέρχονται από τα γύρω δάση, με υλοτόμηση ελεγχόμενη από το δασαρχείο.
«Το ξύλο δεν μπορείς να το βάλεις σε καλούπια. Κάθε αντικείμενο είναι μοναδικό, δεν υπάρχουν ολόιδια. Oυσιαστικά γινόμαστε εφευρέτες. Κάνουμε πατέντες, χρησιμοποιώντας τα βασικά αντικείμενα του ξυλουργού και δικά μας, πιο εξειδικευμένα. Και αυτό έχει αξία για κάποιον που το αντιλαμβάνεται», παρατηρεί ο Χρυσόστομος.
Τα χειροποίητα ξυλόγλυπτα των Μηλιωτών πωλούνται στο Μέτσοβο και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας.
Αξίζει να δείτε στην περιοχή
Τους εντυπωσιακούς καταρράκτες του Μπουλουβάρου με τις βάθρες (4 χλμ. από τη Μηλιά).
Την τεχνητή Λίμνη Αώου με τα καταπράσινα νερά, τα «φιορδ» και τα δασωμένα νησάκια.
Στα 5 χλμ. από την περιοχή του φράγματος βρίσκεται μια όμορφη μικρή λίμνη γεμάτη νούφαρα.
Τη Βάλια Κάλντα (Εθνικός Δρυμός Πίνδου). Από την πλευρά της Μηλιάς υπάρχουν τρεις είσοδοι προς τον πυρήνα του δρυμού στα 1400 μ.: από την Κρανιά, από το διάσελο Παπαγιάννη και από το διάσελο Μηλιάς. Είναι προτιμότερο να πάτε με εκτός δρόμου όχημα.
>Τις δρακόλιμνες Φλέγκα στα 1920 μ.
Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ
| Κρίκελλο: Μια περιήγηση στο ορεινό χωριό της Ευρυτανίας