Τα πιο πρόσφατα νόστιμα νέα από διάφορες γωνιές της Ελλάδας

Από έναν νέο φούρνο γεμάτο με νεροπίστολα, τις νέες εποχικές γεύσεις παγωτού με ελληνική χροιά έως και ένα παράθυρο μέσω του οποίου μεταφέρονται πίτσες φτιαγμένες με ελληνικά υλικά αλλά και φυσικά κρασιά, τα νοστιμότερα γευστικά νεότερα ποικίλουν.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 5'
dough-1

Από το Σύνταγμα και την πλατεία Μαβίλη έως την Τρίπολη και την Ζάνκυνθο βρήκαμε τις πιο πρόσφατες νόστιμες νέες ελληνικές γευστικές προτάσεις, τις συνεργασίες, τα πιάτα και τα γλυκά που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον και που μας ταξίδεψαν γευστικά με τρόπο πρωτόγνωρο.

Το “Neropistolo” στη γευστική γειτονιά του Συντάγματος

Είναι γνωστό ότι υπάρχει ένα νοητό γευστικό τετράγωνο κοντά στην πλατεία Συντάγματος, στις οδούς Βουλής, Νίκης και στα ψηλά της Μητροπόλεως.

Αλλά επίσης γνωστό είναι ότι η αθηναϊκή αρτοπλαστική σκηνή και η νέα γενιά φούρνων ροδίζει καθημερινά ζύμες σε νέα στέκια πλημμυρίζοντας με ευωδιά φουρνισμένου ψωμιού και αρτοσκευασμάτων τους δρόμους της πόλης.

Το ‘Neropistolo’ στην οδό Βουλής, εκτός από τον ψηλοτάβανο χώρο με τα δεκάδες στοιβαγμένα μπλε νεροπίστολα που μας μεταφέρουν στην παιδική μας ηλικία και “στην ψύχα” μιας νοστιμιάς ανέμελης, ξεχωρίζει για τα καλούδια όπως τα swirl με φέτα, τις φοκάτσιες με πικάντικο κουνουπίδι και σάλτσα γιαουρτιού και το κρουασάν με γιδοτύρι, σάλτσα ντομάτας και χοιρινό λαιμό. 

To πρώτο Pet Nat που έγινε ποτέ από Μοσχοφίλερο στην Τρίπολη

Funky σχέδια και χρώματα, μορφές που μοιάζουν να χορεύουν μέσα σε έναν λαβύρινθο που προκαλεί στη σκέψη η έντονη νοστιμιά αλλά και οι μπόλικες φίνες φυσαλίδες…

H Οινοποιία Μποσινάκης λάνσαρε το πρώτο Pet Nat που δημιουργήθηκε ποτέ από την ελληνική ποικιλία κρασιού Μοσχοφίλερο. Το Pet Nat Μποσινάκη πέρα από την δυναμικά σύγχρονη ετικέτα του διακρίνεται γευστικά για την ακατέργαστη ζωτικότητά του «Pétillant Naturel» όπως είναι η ολοκληρωμένη γαλλική ονομασία της συγκεκριμένης μεθόδου παραγωγής κρασιού που στα ελληνικά σημαίνει απλά και “φυσικά”… φυσικό αφρώδες κρασί.

Έξι διαφορετικές “φασιαριόζικες” ετικέτες σπάνε τον άγραφο κανόνα που θέλει μια ετικέτα για κάθε κρασί υποδηλώνοντας την κίνηση, τον χορό των φυσαλίδων μέσα στην φιάλη, τη διασκέδαση, την ενέργεια, τη χαρά. 

Φυσικά by dough: Βραδιές με φυσικά κρασιά, πίτσα και βινύλια στο Κουκάκι

Πως μπορεί η Αθήνα να συναντά τη Νάπολη μέσα από ένα εσωτερικό παράθυρο; Αλλά και η φρεσκοφουρνισμένη ζύμη της πίτσας, τα ελληνικά υλικά, τα φυσικά κρασιά, τη μουσική από βινύλια, τα μαζώματα και τις κουβέντες;

Πολύ απλά, στο Κουκάκι και στην πιτσαρία Pizza Dough στην οποία πρόσφατα προστέθηκε, το διπλανό Fysika Natural Wines, με φυσικά κρασιά από την ελληνική γη. Οι χώροι ενώνονται εσωτερικά μέσα από ένα παράθυρο στο κέντρο της μεσοτοιχίας από όπου οι πίτσες ταξιδεύουν ως τα τραπέζια δίπλα από τα ποτήρια των κρασιών.

Οι πίτσες παντρεύουν τα βασικά στοιχεία μιας ναπολιτάνικης συνταγής όπως το ζυμάρι ωρίμανσης 48 ωρών, τη σάλτσα san marzan και τη λεπτή ζύμη με τόπινκς από την ελληνική γη όπως το κατσικίσιο τυρί, τη γλυκοπατάτα και τον πουρέ κολοκύθας ενώ τα κρασιά με ήπιας παρέμβασης οινοποιήσεις προέρχονται από αμπελώνες που βρίσκονται σε όλα τα μέρη της χώρας, από την Καβάλα μέχρι την Κέρκυρα και από την Καρδίτσα μέχρι τη Σύρο. Ενώ οι βραδιές με θέμα το φαγητό και το κρασί πάντα συνοδεία μουσικής από επιλεγμένα βινύλια είναι κάτι παραπάνω από συχνές.

Ο Σταύρος Υφαντίδης βάζει γεύση στο Lesante Cape στην Ζάκυνθο

Με έμπνευση από την ελληνική παράδοση ο καινοτόμος σεφ Σταύρος Υφαντίδης βάζει γεύση στο νέο εγχείρημα της Lesante Collection στο χωριό Ακρωτήρι, δίπλα στα αρχοντικά των ευγενών του νησιού στη Ζάκυνθο και αναλαμβάνει φέτος τα ηνία του Lesante Cape.  95 σουίτες και βίλες διασκορπισμένες σε μια έκταση διαμορφωμένη σαν παραδοσιακό ελληνικό χωριό – με πλατεία, καφενείο, ταβέρνα αλλά και τρία εστιατόρια, αναβιώνει την “γεύση” μια άλλης, πιο αυθεντικής εποχής.

Ο Σταύρος Υφαντίδης παντρεύει τις εξαιρετικές πρώτες ύλες της ελληνικής γης με τις τελευταίες τάσεις της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής δημιουργώντας ένα μενού με άρωμα Ζακύνθου και πιάτα όπως το λεγόμενο “Η Ιστορία του Ψαρά» που συνδυάζει την παραδοσιακή κακαβιά με καπνιστή ρέγγα, αφρό από φρέσκο λεμονόχορτο, άγριο μυλοκόπι και αυγά καπνιστής ρέγγας. Δημιουργώντας γεύσεις προσανατολισμένες στο να μετουσιωθούν σε αναμνήσεις που όσοι θα αναπολούν, ελληνικές και ατόφιες. 

Epik παγωτό με “γεύση” ελληνική στην Πλατεία Μαβίλη

Ο μήνας που πατροπαράδοτα ξεκινάμε να μετράμε παγωτά είναι ήδη εδώ. Και αν κάτι αγαπάμε περισσότερο από το παγωτό είναι το παγωτό με ελληνικές γεύσεις που βρίσκουμε στο Epik Gelato και στην Πλατεία Μαβίλη.

Ανάμεσα στο παραδοσιακό καιμάκι με φρέσκο πρόβειο γάλα Μονής Τιμίου Σταυρού, σαλέπι Ηπείρου και  μαστίχα Χίου, στο Αμυγδαλωτό με καραμελωμένα αμύγδαλα Θεσσαλίας και ανθόνερο και το Σύκο Κατίκι με κατικί Δομοκού και γλυκό κουταλιού αγριόσυκο Τέσκου Ικαρίας, βρίσκουμε τις νέες γεύσεις που το Epik λανσάρει ανάλογα με την εποχικότητα. Για αυτό το μήνα απολαμβάνουμε τις γεύσεις μανταρίνι και φράουλα που χρωματίζουν κώνους και κυπελάκια με δροσιά και ζωντάνια.

Ελληνική κυριαρχία στη λίστα με τα καλύτερα τυριά του κόσμου

Στο “πλατό” της λίστας του Taste Atlas με τα 53 καλύτερα τυριά μικτού γαλακτος στον κόσμο τα 22 είναι ελληνικά.

Η γραβιέρα Νάξου, το μελίχλωρο Λήμνου και η γραβιέρα Αγράφων βρίσκονται αντίστοιχα στις θέσεις 2-3-4 και μετά από το 6 ως το 10 ακολουθούν γραβιέρα Κρήτης, κρασοτύρι Κω, αρσενικό Νάξου, κασέρι και κεφαλογραβιέρα. Ενδεικτικά από την λίστα δε λείπουν το ανθότυρο, το καλαθάκι Λήμνου, η φέτα, η κοπανιστή, η ξινομυζήθρα Κρήτης, η φορμαέλλα και το κατίκι Δομοκού ενώ τα τυριά της λίστας προέρχονται σχεδόν όλο το εύρος της Ελλάδας, από την Ξάνθη μέχρι και την Κρήτη.

Νέος μήνας, νέες εστιατορικές αφίξεις στα αθηναϊκά Βόρεια Προάστια

Ο Όμιλος S One Hospitality που αναπτύσσεται δυναμικά στον τομέα της γαστρονομίας, ανακοίνωσε το άνοιγμα τριών νέων εστιατορίων στα Βόρεια προάστια της Αθήνας. Πρώτο το Rick’s στην Κηφισιά, ένα νέο steakhouse που έρχεται να αναβιώσει την ατμόσφαιρα και τη γεύση των αμερικανο-γαλλικών steakhouses της Νέας Υόρκης των μέσων του περασμένου αιώνα.

Ακολουθεί το Maison Colette στο Νέο Ψυχικό, στο χώρο όπου μέχρι πρότινος στεγαζόταν η θρυλική «Ράμπα». Μια αll-day κλασσική brasserie με comfort γαλλική κουζίνα με επικεφαλής τον σεφ του ομίλου, Δημήτρη Σταμούδη και έμφαση στο αρτοποιείο και τα γλυκά, τα οποία επιμελείται ο Θανάσης Σταμούδης. Αλλά και το Talking Breads που έγινε talk of the town για τα χειροποίητα, φρεσκοφουρνισμένα του ψωμιά και τα «Tika sandwiches», έρχεται αυτό το Μάρτιο και στο Χολαργό. 

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα