TEMPS PERDU: O Χρόνος ως Συστατικό της Τέλειας Γεύσης

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
TEMPS PERDU: O Χρόνος ως Συστατικό της Τέλειας Γεύσης TEMPS PERDU: O Χρόνος ως Συστατικό της Τέλειας Γεύσης

Το νέο γαστρονομικό εγχείρημα TEMPS PERDU άνοιξε τις πόρτες του σε έναν αστικό πεζόδρομο του Πειραιά, προσφέροντας μια διαφορετική προσέγγιση στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική εστιάζοντας στη συναρμογή του χρόνου, των γεύσεων και των αναμνήσεων. Με το όνομά του να προέρχεται από το εμβληματικό έργο του Marcel Proust, «Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο», το κατάστημα επιδιώκει να αναδείξει την αίσθηση του «χαμένου» χρόνου, ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες των γεύσεων αναβιώνεται και “ξανακερδίζεται”.

Η ονομασία του Temps Perdu: «Temps Perdu» («τάμ περντού») σημαίνει «χαμένος χρόνος». Υπό το πρίσμα του Proust, όμως, αποκτά μια σημασία διαφορετική από την καθημερινή. Χαμένος είναι ο χρόνος που αφήνεται να ξεγλιστρα μεσα από τα χέρια μας αστόχαστα και χωρίς επίγνωση, ενώ ξανακερδισμένος είναι ο χρόνος που μέσα από την παραμικρή αφορμή αναγεννάται εσωτερικά και αναβιώνεται ως εμπειρία. Στο TEMPS PERDU, κάθε γεύση ενεργοποιεί μνήμες, όπως η εμβληματική μαντλέν του Proust και προσφέρει στιγμές απόλαυσης που μένουν ανεξίτηλες.

Το TEMPS PERDU

Το TEMPS PERDU είναι κάτι παραπάνω από ένα παραδοσιακό αρτοποιείο. Πρόκειται για ένα εργαστήριο ζύμης που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική. Στεγασμένο σε ένα παλιό εμπορικό κτίριο στον Πειραιά, που ανακαινίστηκε με προσοχή στη λεπτομέρεια, το κατάστημα αποπνέει μια ατμόσφαιρα λιτής κομψότητας και φιλοξενης απλότητας. Με τη διάφανη πρόσοψή του να ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση μεταξύ εσωτερικού και πεζόδρομου, και το μεγάλο, σταθερό παράθυρο στον πρώτο όροφο οι περαστικοί έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρασκευαστική διαδικασία ήδη πριν από την είσοδο τους στο χώρο.

Στο εσωτερικό, η βιομηχανική αισθητική συνδυάζεται με στοιχεία αστικού σχεδιασμού, όπως εκτεθειμένα δομικά υλικά, μεταλλικές λεπτομέρειες και μίνιμαλ φωτιστικά, διαμορφώνοντας έναν χώρο που τιμά τη δημιουργία και τον χρόνο που απαιτείται για την παρασκευή κάθε προϊόντος. Ο σχεδιασμός της εταιρικής ταυτότητας και του χώρου που επιμελήθηκε η SAINT OF ATHENS ενισχύει αυτή την εμπειρία, με το σκυρόδεμα και το μάρμαρο να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Γεύσεις που Ξυπνούν Αναμνήσεις: Στο TEMPS PERDU, κάθε προϊόν είναι μια ωδή στην αυθεντική γεύση. Οι Chef, Δημήτρης Δρίτσας και Γιάννης Βλασίου χρησιμοποιούν μόνο τα πιο εκλεκτά υλικά, επιλέγοντας εποχιακά και τοπικά προϊόντα για να δημιουργήσουν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες που αγγίζουν τόσο την αίσθηση της γεύσης όσο και της μνήμης. Από τα αφράτα κρουασάν μέχρι τις πιο ευφάνταστες γλυκές και αλμυρές προτάσεις, οι γεύσεις τους συνδυάζουν παράδοση και καινοτομία, προσφέροντας αξέχαστες στιγμές απόλαυσης. Το κατάστημα λειτουργεί σαν ζωντανό εργαστήριο, με τις μυρωδιές των υλικών να αποτελούν μέρος της καθημερινής εμπειρίας. Η ζύμη και η γέμιση συνδυάζονται με τέτοια αρμονία, που κάθε προϊόν γίνεται μια μικρή γαστρονομική δημιουργία, μια πραγματική γιορτή για τις αισθήσεις.

Οι Chef

Ο Γιάννης Βλασίου είναι διακεκριμένος Pastry Chef με πολυετή εμπειρία σε κορυφαία ξενοδοχεία και εστιατόρια παγκοσμίως, με τελευταία το 2023 ως Pre-Opening Pastry Chef για το One&Only Aesthesis στη Γλυφάδα. Η καριέρα του περιλαμβάνει συνεργασίες με βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, όπου προώθησε τη σύγχρονη γαστρονομική κουλτούρα μέσα από τις καινοτόμες δημιουργίες του. Ο Δημήτρης Δρίτσας, ένας έμπειρος αρτοποιός με πάνω από 15 χρόνια επαγγελματικής πορείας, είναι γνωστός για τη βαθιά γνώση της παραδοσιακής τέχνης της αρτοποιίας.

Έχει εργαστεί σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, δίνοντας έμφαση στη χρήση αγνών και ποιοτικών υλικών για τη δημιουργία αρτοσκευασμάτων που τιμούν την αυθεντικότητα της γεύσης. Οι δύο Chef έχουν διανύσει πολυετή συνεργασία σε θέσεις ευθύνης, μεταξύ άλλων για τα ξενοδοχεία της Costa Navarino ως Executive Pastry Chef και Head Baker αντίστοιχα. Το 2022 συνεργάστηκαν στο άνοιγμα του ξενοδοχείου Nous στη Σαντορίνη, ενώ τα τελευταία χρόνια είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους ως private chefs για την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, όπου ανέλαβαν έργα υψηλών απαιτήσεων στον τομέα της γαστρονομίας.

CREDITS

Branding / Core concept / Id / Art direction: SAINT OF ATHENS
Photography: Giagkos Papadopoulos

Info

TEMPS PERDU – The dough lab
Καραΐσκου 114, Πειραιάς

TEMPS PERDU – The dough lab
Καραΐσκου 114, Πειραιάς

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα