Η Ζάκυνθος, το φιόρο του Λεβάντε όπως την αποκαλούσαν οι Βενετοί κατακτητές, έχει χτίσει εδώ και δεκαετίες τη φήμη ενός νησιού με έντονη νυχτερινή ζωή. Ένας παράδεισος ηδονισμού, ξέφρενης διασκέδασης και καλοπέρασης, το νησί είναι ιδιαίτερα αγαπητό σε νέους από κάθε γωνιά της γης. Κι όμως, τα τελευταία χρόνια η Ζάκυνθος έχει αλλάξει πρόσωπο, αποδεικνύοντας ότι έχει να προσφέρει στους επισκέπτες της πολλά περισσότερα από πάρτι σε beach bar και ζωηρά ξενύχτια στον Λαγανά. Η ενέργεια και η αισθητική του νησιού έχουν ωριμάσει μαζί με το κοινό της. Κι ενώ τα καλοκαιρινά πάρτι καλά κρατούν, υπάρχει πλέον και μια άλλη πλευρά της Ζακύνθου έτοιμη να σας γοητεύσει – μια πιο μεστή, πιο κομψή και σικάτη πλευρά. Ακριβώς αυτόν τον νέο αέρα αντιπροσωπεύει το θέρετρο Lesante Cape, ένας χώρος όπου η πολυτέλεια και η υψηλή γαστρονομία συναντούν την αυθεντική ιονική αισθητική και την ελληνική φιλοξενία. Στα ανατολικά της Ζακύνθου, στο χωριό Ακρωτήρι, το Lesante Cape αποτελείται από 95 σουίτες και βίλες διασκορπισμένες σε μια έκταση διαμορφωμένη σαν παραδοσιακό ελληνικό χωριό – με τη δική του πλατεία, καφενείο, ταβέρνα και τρία εστιατόρια, ένα μουσείο, ένα εκκλησάκι και τη δική του ιδιωτική παραλία – ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο.
Η παραδοσιακή ζακυνθινή κουζίνα παίζει ρόλο πρωταγωνιστικό στη φιλοσοφία του Lesante Cape. Οι πρώτες ύλες έρχονται κατευθείαν από το μποστάνι που υπάρχει στο χώρο, δίνοντας έμφαση στην εποχικότητα και την εντοπιότητα. Στο τιμόνι της κουζίνας βρίσκεται ο ταλαντούχος σεφ Σταύρος Υφαντίδης, ο οποίο έχει σημειώσει μια αξιοθαύμαστη πορεία δουλεύοντας σε γνωστά εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού: από το DeSi im Tower στη Στουτγάρδη και το Celtic Manor Resort στην Ουαλία, μέχρι το Petrus του διάσημου σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ στο Λονδίνου και το βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin εστιατόριο Vendome στην Κολωνία του καταξιωμένου σεφ Γιόαχιμ Βισλέρ.
«Μου αρέσει η υπερβολή και η πληθωρικότητα στη γεύση, ενώ την ίδια στιγμή τα πιάτα που σερβίρω έχουν μια μινιμαλιστική προσέγγιση» δηλώνει ο σεφ όταν τον ρωτάμε για τη γαστρονομική του φιλοσοφία. «Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτήν τη νέα μου συνεργασία και μάλιστα σε έναν τόπο που έχω αγαπήσει πολύ. Το μενού που θα επιμεληθούμε για το Lesante Cape έχει άρωμα Ζακύνθου και χαρακτηρίζεται από πολυτέλεια και υψηλή γαστρονομία. Απώτερος στόχος μου είναι να δημιουργήσω μια κυριολεκτικά αξέχαστη γευστική εμπειρία για κάθε επισκέπτη. Όταν έρχεσαι σαν επισκέπτης στο Lesante Cape, θέλουμε να γνωρίσεις τον ελληνικό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει και τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες απολαμβάνουν το φαγητό, μέσα από παραδόσεις και συνήθειες», εξηγεί. «Επιπλέον, είναι σημαντικό για μένα να ανακαλύψεις την ιστορία που κάθε πιάτο έχει να διηγηθεί και να κατανοήσεις πώς διαμορφώθηκε η ελληνική κουζίνα και πώς εξελίχθηκε μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ως λαός μέχρι και σήμερα. Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα που έχω όταν δοκιμάζω κάτι και ξέρω ότι θα μου μείνει αξέχαστο. Ή όταν αναπολώ τις γεύσεις και ανυπομονώ να βρεθώ ξανά στο ίδιο μέρος. Αυτό είναι το συναίσθημα που θέλουμε να έχει ο επισκέπτης μας όταν φεύγει από το Lesante Cape».
Όμως, αυτό το καλοκαίρι το Lesante Cape κρύβει κι άλλους άσσους στο μανίκι. Έτσι, στις 29 Ιουλίου ετοιμάζονται να υποδεχτούν τον πολυβραβευμένο Βρετανό σεφ Ollie Bridgwater, σε ένα ξεχωριστό degustation event. O Ollie Bridgwater είναι ο executive chef του εστιατορίου SOURCE στο Gilpin Hotel. Υπό την καθοδήγησή του, το εστιατόριο κατάφερε να αποσπάσει ένα αστέρι Michelin μόλις 3 μήνες μετά τα εγκαίνιά του. Για τον Ollie η επιτυχία κρύβεται στις λεπτομέρειες, γι αυτό και κάθε πιάτο, αν και μπορεί να φαίνεται απλό, παρουσιάζεται με κομψότητα, ακρίβεια και αρτιότητα. Όπως έγραψε ο Οδηγός Michelin, το μενού του σεφ είναι «ακριβές και εκλεπτυσμένο», ενώ «αντιστέκεται στον πειρασμό της υπερβολικής πολυπλοκότητας».
Το ακριβές, αυστηρό και αριστοτεχνικό στυλ μαγειρικής του σε συνδυασμός με την αγάπη του για τις φρέσκιες πρώτες ύλες είχαν ως αποτέλεσμα την ανάδειξη του SOURCE ως ένα από τα εστιατόρια-σταθμός στη σύγχρονη γαστρονομική σκηνή της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Ollie εντάχθηκε στην ομάδα του Gilpin Hotel μετά από μια επιτυχημένη θητεία στο The Fat Duck του Heston Blumenthal στο Berkshire, ίσως το πιο καινοτόμο και επιτυχημένο εστιατόριο στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκεκριμένα, ο Ollie μαθήτευσε για πάνω από μία δεκαετία στο πλευρό του Blumenthal, ξεκινώντας από το Hind’s Head και στη συνέχεια στο The Fat Duck, όπου ήταν sous chef για περισσότερα από πέντε χρόνια.
Με αυτό το εντυπωσιακό βιογραφικό, ο σεφ Ollie Bridgwater καταφθάνει στο Lesante Cape, με σκοπό να προσφέρει στους επισκέπτες του μια γαστριμαργική εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη. Στις 29 Ιουλίου ο Σταύρος Υφαντίδης και ο Ollie Bridgwater ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν ένα μενού, το οποίο αναδεικνύει τις δεξιότητες και τη φαντασία τους, παντρεύοντας την φιλοσοφία των δύο σεφ. Το αποτέλεσμα είναι ένα μενού που εμπνέεται τόσο από την ελληνική παράδοση της επτανησιακής κουζίνας όσο και της πολυπολιτισμικότητας της σύγχρονης βρετανικής γαστρονομίας. Συνταγές που πατούν με το ένα πόδι στην παράδοση και με το άλλο στο σήμερα, πάντα με φόντο το βαθύ μπλε του Ιονίου. Οι δύο καταξιωμένοι σεφ δημιουργώντας ένα degustation menu πιάτα με άρωμα καλοκαιριού και ανεπιτήδευτη φινέτσα. Μπλε καβούρι με αβγά αχινού, αγγούρι, αχινό βελουτέ και λεμονόχορτο από τον Σταύρο Υφαντίδη. Sirloin steak με κρεμμύδια, μανιτάρια και Lake District Ale δια χειρός Ollie Bridgwater. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι επισκέπτες του Lesante Cape. Φυσικά το μενού συμπληρώνεται από εξίσουν ευφάνταστα γλυκά κι από ένα προσεγμένο wine-pairing, που έρχεται να αναδείξει τις ιδιαίτερες γεύσεις και τα αρώματα του κάθε πιάτου.
To μενού
*Οι επιλογές του σομελιέ
Μια επιλογή από κρασιά για να συνοδεύσετε κάθε πιάτο, όπως έχει επιλεγεί από τον σομελιέ. Ο σομελιέ θα χαρεί να εξηγήσει τις προτάσεις που επιλέγουν οι επισκέπτες, οι οποίες βασίζονται στην προέλευση των κρασιών, τα χαρακτηριστικά και τις ποικιλίες σταφυλιών, καθώς και το πιο σημαντικό, την καταλληλότητα με τα πιάτα. Πολλά από τα πιάτα είναι πολύπλοκα και περιλαμβάνουν μια ποικιλία συστατικών που δεν αναφέρονται στο μενού, παρακαλούμε ενημερώστε μας για τυχόν τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξία.