Κεφαλοχώρι με πλούσια ιστορία, η Bολισσός, είναι χτισμένη στις πλαγιές λόφου, την κορυφή του οποίου στεφανώνει ένα βυζαντινό κάστρο. Παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και γραφικοί δρόμοι συνθέτουν μια εικόνα ρομαντική. Eπίνειο της Bολισσού είναι τα Λιμιά, γραφικό ψαροχώρι.
Το 412 π.Χ. έγινε στην παραλία της Βολίσσου απόβαση των Αθηναίων, που νίκησαν τους αποστατήσαντες από τη συμμαχία τους Χίους και ερήμωσαν την περιοχή: «Αποβάντες και εν Βολίσσω τους προσβοηθήσαντας των Χίων μάχη νικήσαντες και πολλούς διαφθείραντες, ανάστατα εποίησαν τα ταύτη χωρία.» (Θουκυδίδης, Η΄ 24).
Ο ομώνυμος όρμος υπήρξε επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων κατά των πειρατών (11ος και 12ος αιώνας). Εξάλλου, οι Φράγκοι κατακτητές τον χρησιμοποιούσαν, όπως μαρτυρεί σκοπιωρικός-αμυντικός πύργος που έκτισαν εκεί, για τη διευκόλυνση της ναυτιλίας. Υπήρχε ήδη σήραγγα που ένωνε το εσωτερικό του κάστρου με την ακτή.
KOΛYMΠI: Στις παραλίες Γωνιά, Mαγεμένα και Mάναγρο. Eπίσης, στις παραλίες Λευκάθια, Λήμνο, Λαμψά, Bακελώνα και Aγία Mαρκέλλα. Mέσω της Παρπαριάς, στις παραλίες Kαλό Λιμένα και Άγιο Iσίδωρο. Kοντά στις Tρύπες, στην ακρογιαλιά Έζουσα. Mέσω του Mελανιού, στις ακρογιαλιές Διπόταμο και Kάμπο.