Με συνεχή κατοίκηση από την αρχαιότητα, η Xώρα αναπτύσσεται αμφιθεατρικά στις πλαγιές λόφου που δεσπόζει πάνω από τον όρμο του Λιβαδιού. Kάτασπρα γραφικά σπίτια, χτισμένα με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, ανεμόμυλοι, στενά ασβεστωμένα λιθόστρωτα συνθέτουν μια γοητευτική εικόνα. Στην κορυφή του λόφου, το Kάστρο, τυπικό δείγμα αιγαιοπελαγίτικου οχυρωμένου οικισμού, με θέα εκπληκτική στον κάμπο, στο λιμάνι και στο νησάκι Bους.
Η Χώρα είναι χωρισμένη σε δύο συνοικίες, την Πάνω και την Κάτω Χώρα, ενώ οι δημόσιοι χώροι είναι πολύ περιορισμένοι λόγω της «σφιχτής» της δόμησης. Από τον μεσαιωνικό οικισμό σώζονται στις μέρες μας δύο Λότζιες (είσοδοι), στην μία από τις οποίες υπάρχει οικόσημο από την εποχή της Ενετοκρατίας. Στην κορυφή του λόφου σώζονται ερείπια του ενετικού κάστρου, που χτίστηκε το 1434 από την οικογένεια των Μικιέλι, ενώ στο ψηλότερο σημείο του βράχου βρίσκεται η εκκλησία του Άγιου Κωνσταντίνου.
KOΛYMΠI: Στο Λιβάδι, τη Λια και τον Άγιο Σώστη.
Το σημαντικότερο μνημείο του νησιού είναι η μονή των Ταξιαρχών, χτισμένη στο βορειοανατολικό τμήμα του. Από μακριά δίνει την εντύπωση κάστρου, καθώς έχει φρουριακή κατασκευή, με ψηλό περίβολο και πολεμίστρες. Ιδρύθηκε γύρω στο 1600 και σύντομα κατέλαβε κυρίαρχη θέση στο πλαίσιο της τοπικής κοινωνίας. Η Μονή είναι αφιερωμένη στους Αρχάγγελους Μιχαήλ και Γαβριήλ, που είναι και οι προστάτες του νησιού, και η εικόνα τους που μεταφέρθηκε από την Κύπρο θεωρείται θαυματουργή.
Το κτίριό της έχει φρουριακό χαρακτήρα, είναι κατασκευασμένο σε ψηλό περίβολο, έχει μόνο μία είσοδο σε ύψος 4μ., πολεμίστρες και κινητή σκάλα. Η κατασκευή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο πλούτος της μονής είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη, προσελκύοντας τους πειρατές, τους οποίους οι μοναχοί ήταν αναγκασμένοι να πολεμούν. Η επίσκεψη γίνεται ύστερα από συνεννόηση με τον ηγούμενο (τηλ. 51027).