Η Δέσποινα Πολυχρονίδου είναι δημοσιογράφος και η πιο μεγάλη φαν της Θεσσαλονίκης. Ο τόπος της, έχει αποτελέσει την απόλυτη έμπνευση για τη δουλειά της, αφού εδώ και 20 χρόνια γράφει για την πόλη της. Εργάζεται σε μέσα ενημέρωσης και είναι αρχισυντάκτρια του Εξώστη- τοπικού free press της πόλης. Λατρεύει να τριγυρίζει και να ανακαλύπτει συνεχώς νέες γωνιές της.
Κάθε φορά που τη ρωτάει κάποιος γι’ αυτήν, λάμπουν τα μάτια της. «Δεν ξέρω αν υπάρχει κανένας που να αγαπά την Θεσσαλονίκη όσο εγώ. Αλλά μοιράζονται την ίδια αγάπη και η γιαγιά μου, ο παππούς μου, οι γονείς μου, όλοι μου οι παιδικοί φίλοι που έχω ως σήμερα. Όλοι». Η βόλτα μας στη Θεσσαλονίκη ξεκινά από το κέντρο και τις τοποθεσίες που μας ταξιδεύουν στο χρόνο, χιλιάδες χρόνια πριν. Η Δέσποινα Πολυχρονίδου, ως λάτρης της ιστορίας της πόλης, θεωρεί ότι η πρώτη μυρωδιά της ξεκινά από την παλιά Θεσσαλονίκη και καταλήγει στην σύγχρονη.
Βόλτα στη Θεσσαλονίκη με τη Δέσποινα Πολυχρονίδου
«Ξεκινάμε να πάμε από την Αντιγονιδών, να περπατήσουμε στο Μπιτ Παζάρ, στα στενάκια της Ρωμαικής Αγοράς, στην Κασσάνδρου, και μετά θα φύγουμε προς τα κάτω… στην άλλη ζωή». Ωστόσο, αν κάποιος έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί μόνο ένα σημείο, όπως μας λέει, αυτό θα είναι τα κάστρα, για να δει όλη τη μαγεία της από ψηλά.
Παιδικές αναμνήσεις και διασκέδαση
Οι παιδικές μας αναμνήσεις συνδέονται άρρηκτα με τους τόπους και τους δρόμους στους οποίους έχουμε περπατήσει ξανά και ξανά. «Σχεδόν αδύνατο να σκεφτώ μια παιδική ανάμνηση, αφού θυμάμαι τα πάντα και όλα δένονται με τη Θεσσαλονίκη. Ίσως τα Σαββατιάτικα πρωινά που περνούσα με τη μαμά μου στην αγορά, στο κέντρο, ή τις Κυριακές στο θέατρο».
Μάλιστα, όταν λείπει για καιρό από την πόλη, με το που επιστρέφει, κανονίζει να βρεθεί με την παρέα της για τσίπουρα. «Οι ταβέρνες είναι δομικό στοιχείο της διασκέδασής μας», μας λέει η Δέσποινα Πολυχρονίδου. Μιας και μιλάμε για εξόδους, ταξιδεύει η σκέψη μας στις γεύσεις, για τις οποίες είναι διάσημη η Θεσσαλονίκη, άλλωστε. «Γεύση, για μένα είναι τα σιροπιαστά στα παλιά ζαχαροπλαστεία. Όσφρηση, η μυρωδιά από το τσουρέκι του Τερκενλή στην Αριστοτέλους. Ματιά, η θέα με τα πλακόστρωτα δρομάκια στην Άνω Πόλη. Ήχος, το σούσουρο στα Λαδάδικα από γέλια, κουβέντες και τσουγκρίσματα ποτηριών».
Τι έχει αλλάξει στη Θεσσαλονίκη
Πολλά αλλάζουν ανά τα χρόνια σε κάθε τόπο και για την ίδια, ισχύει το ίδιο και στην περίπτωση της πόλης της. «Η Θεσσαλονίκη έχει χάσει αρκετά τα κέφια της. Αυτό έχει αλλάξει. Οι άνθρωποι νιώθω πως άφησαν να τους καταβάλλουν κακές διοικήσεις δήμων, συγκυρίες και συνθήκες και δεν άφησαν καθόλου χώρο στην αισιοδοξία». Αν μπορούσε να σκεφτεί ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν για την τουριστική αξιοποίησή της, μας λέει ότι η λύση δεν είναι το να μοιράζουν κουλούρια στα κρουαζιερόπλοια -όπως έγινε πρόσφατα-, αλλά να γίνει κάτι ουσιαστικό για την η έλλειψη καθαριότητας και το ξεκάθαρο τουριστικό πλάνο.
Που να φάμε στη Θεσσαλονίκη
Ξεκινάμε να κρατάμε σημειώσεις, για τα αγαπημένα της μέρη για φαγητό. Μας προτείνει το Osten, για casual dining: «Eκπληκτική πίτσα, υπέροχα σύγχρονα πιάτα, τέλεια κοκτέιλ, συγκλονιστικά ζυμαρικά». «Παραδοσιακά, προτείνω το Γεντί, που κάθε βράδυ έχει ζωντανή μουσική, την Κουκίδα στα Κάστρα, την Δόμνα στην Άνω Πόλη, για κλασική θεσσαλονικοφάση. Πάρτε μεζέδες. Όλοι είναι τέλειοι».
Για να καθαρίσει το μυαλό της και να ηρεμήσει, προτιμά να πηγαίνει μεγάλες βόλτες στα ανατολικά, κατά μήκος της Βασιλίσσης Όλγας, μέχρι να φτάσει στη Σοφούλη και το Κυβερνείο.
Το σουβενίρ της πόλης
«Για σουβενίρ επιλέγω πάντα ένα κουλούρι Θεσσαλονικιώτικο, τραγανό, για πρωινό. Αυτό κάνω πάντα»!