«Τα χρώματα, τα αρώματα και οι πεζοπορίες με τον μπαμπά μου με έκαναν να αγαπήσω το Πήλιο. Οι γονείς μου με έμαθαν να εκτιμώ την κάθε λεπτομέρεια. Κάθε φορά που το επισκέπτομαι το νιώθω σπίτι μου», λέει με ενθουσιασμό η κα Λέτα Γκαρέτσου, πρωταθλήτρια στο ζίου ζίτσου, podcaster, ορειβάτισσα και ιδρύτρια του «Experience The Natural». Για εκείνη το Πήλιο είναι συνδεδεμένο με την αθωότητα των παιδικών χρόνων. «Είναι ο τόπος που θέλω να δείχνω σε φίλους και σε ανθρώπους που αγαπώ. Στο πίσω μέρος του μυαλού μου φιγουράρει και η σκέψη κάποια στιγμή να ζήσω εκεί. Είναι ένα μέρος που τα συνδυάζει όλα».
Οι μνήμες από το βουνό των Κενταύρων ζωντανεύουν
Η κα Γκαρέτσου ασχολείται επαγγελματικά με τα βουνά, στα οποία επιστρέφει με κάθε ευκαιρία. Απ’ ότι φαίνεται, το ορεινό στοιχείο είχε μπει από πολύ νωρίς στη ζωή της. «Στη μνήμη μου είναι ακόμα νωπό ένα παλιό αγροτόσπιτο στους πρόποδες του Πηλίου, στο χωριό Γατζέα. Ο κολλητός του πατέρα μου ζούσε εκεί για χρόνια. Τα Σαββατοκύριακά μας τα περνούσαμε πολύ συχνά σ’ αυτό το χωριό. Χωριάτικη ζωή. Μια σόμπα, ένα λιτό σαλόνι και ένας στάβλος με το άλογο έξω από το μικρό σπίτι».
Ζωντανεύω νοερά αυτές τις εικόνες στον νου και θέλω να ταξιδέψω στο Πήλιο. Ρωτάω την κα Γκαρέτσου, που θα με πήγαινε για να νιώσω την «ψυχή» του τόπου. Μεταφερόμαστε στα βάθη του Χιονοδρομικού κέντρου Αγριόλευκες, που είναι ένα από τα πρώτα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Βόλου το 1967 και απέχει 2 χλμ. από το χωριό Χάνια, 12 χλμ. από την Πορταριά και 27 χλμ. από τον Βόλο. «Εδώ η μαγεία της φύσης σε ταξιδεύει. Θα ακούσετε ιστορίες με Κένταυρους ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση και μονοπάτια για κάθε γούστο». Οι Αγριόλευκες σε υψόμετρο 1471 μ. είναι το μόνο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα που τοποθετείται τόσο κοντά σε θάλασσα. Μαζί με το χιόνι, θα απολαύσετε και θέα στον Παγασητικό κόλπο και το Αιγαίο Πέλαγος.
Οι βόλτες από το βουνό στη θάλασσα & οι πηλιορείτικες γεύσεις
Βέβαια, αν κάποιος μπορούσε να επισκεφθεί μόνο ένα σημείο του τόπου, η κα Γκαρέτσου προτείνει να είναι η μαγευτική Τσαγκαράδα στο ανατολικό Πήλιο. «Στην Τσαγκαράδα παίρνεις μια καλή γεύση από το Πήλιο. Νιώθεις την ενέργειά του και γνωρίζεις την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του. Βιώνεις τη φύση και απολαμβάνεις το πηλιορείτικο ωραίο φαγητό στα καλύτερά του».
Αυτό που κάνει το Πήλιο ξεχωριστό είναι, αδιαμφισβήτητα, η εναλλαγή του φυσικού τοπίου. Από τη θάλασσα ως την πιο ψηλή κορυφή, το σκηνικό μεταμορφώνεται. Η κα Γκαρέτσου ρουφάει την κάθε στιγμή. «Όταν επιστρέφω, ανυπομονώ να περπατήσω στα μονοπάτια, να κολυμπήσω στη θάλασσα. Να οδηγήσω ακούγοντας μουσική στις στροφές του βουνού, να απολαύσω την αγαπημένη μου σαλάτα και μια μακαρονάδα στον Λούκουλο στα Χάνια, την κλασική ταβέρνα που πάνε οι σκιέρ μόλις οι πίστες κλείσουν. Το ζεστό μαγειρευτό φαγητό και τα πιάτα της ώρας θα σας αποζημιώσουν».
Όταν λείπει από εκεί η θύμηση όσων έζησε γεμίζει τις αισθήσεις της, μέχρι να επιστρέψει «Η μυρωδιά του ξύλου που καίει στο τζάκι. Το χιόνι που πέφτει έξω από το παράθυρο και περιμένω να σταματήσει για να βγω στα μονοπάτια. Τα σκυλιά που γαβγίζουν από μακριά καθώς τρέχουν ελεύθερα. Είναι όλες εικόνες που με κατακλύζουν».
Το Πήλιο ως πηγή έμπνευσης
Τα τελευταία χρόνια –πέρα από τις πρόσφατες ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες- η κα Γκαρέτσου με ενημερώνει ότι το Πήλιο δεν έχει βιώσει άσχημες αλλαγές. «Σίγουρα ο τουρισμός έχει αυξηθεί, όπως και οι πεζοπόροι, και νέοι στα κάμπινγκ το καλοκαίρι. Αν υπάρχει σεβασμός, όλα είναι για καλό». Ωστόσο, ομολογεί πως τα στοιχειώδη μέτρα είναι απαραίτητα ώστε να μην αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του. «Χρειάζεται προσοχή στα μέρη που υπάρχουν κατασκηνωτές. Όχι σκουπίδια, όχι φασαρία, και πρόληψη για πυρκαγιές. Νομίζω ότι είναι πράγματα που πρέπει να ισχύουν σε κάθε άκρη του πλανήτη μας. Αγαπάμε και σεβόμαστε τον τόπο που μας φιλοξενεί. Είμαστε περαστικοί, μην το ξεχνάμε».
Μ’ αυτές τις σκέψεις αναζητώ την τοποθεσία που κάποιος μπορεί να χαλαρώσει, να καθαρίσει το μυαλό του από την καθημερινότητα στην πόλη και να εμπνευστεί. «Εγώ πηγαίνω στα μονοπάτια στο βουνό ή σε ερημικές παραλίες που κοιτούν τον Παγασητικό. Αγαπώ και τη Μηλίνα. Εκεί νιώθω ηρεμία», μου εκμυστηρεύεται. Βέβαια, σχολιάζει, πως «ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει το περπάτημα στις Μηλιές και τις γραμμές του οδοντωτού. Πρόκειται για μια διαδρομή γεμάτη ιστορία». Προς το παρόν, δυστυχώς, και μέχρι νεότερης ανακοίνωσης, η λειτουργία του τρένου του Πηλίου έχει ανασταλεί, λόγω πλημμυρικών φαινομένων και των συνέπειων τους.
Κουβεντιάζοντας μαζί της, συνειδητοποιώ ότι το Πήλιο, σχεδόν, καθόρισε τις επαγγελματικές επιλογές της. Το μαγικό βουνό στη Μαγνησία λειτούργησε ως έναυσμα και ώθηση για την ίδια, ενώ συνεχίζει να την εμπνέει. «Προσπαθώ διαρκώς να διοργανώνω εκδρομές στο Πήλιο με το Experience the natural. Το Πήλιο έχει κάτι που σε κάνει να το θες ξανά και ξανά. Μπορεί να γελάσεις, αλλά φεύγοντας παίρνω μαζί μου μια πέτρα από το βουνό, η οποία κουβαλά την ενέργεια και την ιστορία του τόπου».
Λίγα λόγια για την κα Λέτα Γκαρέτσου
Γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και είχε την τύχη να μεγαλώσει σε μια οικογένεια που από μικρή την έμαθε να εξερευνά. Ασχολήθηκε με το παραδοσιακό ζίου ζίτσου 16 χρόνια και ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας. Κατέκτησε τη 2η θέση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων και πολλά πανελλήνια και βαλκανικά πρωταθλήματα. Στα 18 πέρασε στη Νομική Αθηνών, αλλά βαθιά μέσα της ήξερε ότι τα βουνά την είχαν κερδίσει. Τα τελευταία 5 χρόνια ασχολείται –μαζί με δύο φίλους της- με την εταιρεία υπαίθριων δραστηριοτήτων Experiencethenatural. Στόχος της είναι οι άνθρωποι να έρχονται σε επαφή με τη φύση. Παράλληλα κάνει το podcast «Πέρα από τα όρια» στο pod.gr, με ιστορίες ανθρώπων που τολμούν, υπερβαίνουν και τελικά νικούν. Θα ήθελε μια μέρα να ζήσει σε ένα μικρό πέτρινο σπίτι στη φύση για πάντα. Τα Σαββατοκύριακα θα την βρείτε στα βουνά να κάνει αυτό που αγαπά.