Μαρία Κόφου: το Μιλάνο έγινε η πόλη μου, “ψηλομύτα” αλλά τόσο γοητευτική, γεμάτη όμορφα κρυφά μυστικά

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 6'

Ποιά είναι η σχέση σου με το Μιλάνο και πως έφτασες να την αποκαλείς “πόλη μου”;

“Το Μιλάνο ήταν πάντα από τις λιγότερο αγαπημένες μου πόλεις της Ιταλίας, από αυτές που έλεγα πως δε θα μπορούσα ποτέ να ζήσω εκεί, γιατί μου φαίνονται πολύ “δήθεν”. Αλλά καθώς όλη μου η ζωή είναι ένα τεράστιο “ποτέ μη λες ποτέ”, βρέθηκα να ξεκινάω ένα μεταπτυχιακό για Digital Marketing και να ψάχνω σπίτι στο Μιλάνο. Και εκείνο με τη σειρά του, κατάφερε να με κάνει -σιγά σιγά- να το αγαπήσω. 

Μιλάνο, Ιταλία/Unsplash

Δεν ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, ούτε καν με τη δεύτερη αλλά ήταν μια σχέση αγάπης που αναπτύχθηκε αργά και σταθερά.

Από τα γκρίζα και ομιχλώδη πρωινά που ξεκινούσα μες τα μούτρα για τη σχολή, μέχρι τις ηλιόλουστες καλοκαιρινές ημέρες μετά το γραφείο στο πάρκο Sempione, τα ραντεβού στην περιοχή Navigli για aperitivo με μπουφέ και τις βόλτες για ψώνια στις οδούς Via Torino και Corso Venezia.

Μιλάνο, Ιταλία/Unsplash

Το Μιλάνο έγινε η πόλη μου, μια πόλη γεμάτη ευκαιρίες για δουλειά στην Επικοινωνία και το PR, μια πόλη “ψηλομύτα” αλλά τόσο γοητευτική και γεμάτη όμορφα κρυφά μυστικά και χαρούμενες στιγμές”.

Αν δεν είχες επισκεφθεί ποτέ το Μιλάνο “θα σε πήγαινα πρώτα στις Colonne di San Lorenzo για να καθίσουμε στο μάρμαρο απέναντι από την ομώνυμη εκκλησία του San Lorenzo και να ακούμε τους φοιτητές να γελάνε και να φωνάζουν, να παρακολουθούμε τον κόσμο να περνάει από μπροστά μας βιαστικά και να σχολιάσουμε το πόσο ωραία είναι ντυμένοι οι περισσότεροι.

Και ακριβώς απέναντι να γίνουμε ένα με τους όρθιους στο μπαρ για να πιούμε το εσπρεσάκι μας κοιτάζοντας πίσω από το τζάμι τις αρχαίες αυτές κολώνες που θυμίζουν και λίγο Ελλάδα”.

Οι σημαντικότερες αναμνήσεις της από την πρωτεύουσα της Λομβαρδίας “δεν είναι μία αλλά τουλάχιστον τρεις. 

Η πρώτη ημέρα που πήρα στα χέρια μου το κλειδί του διαμερίσματός μου στο Μιλάνο και το πρώτο σουπερμάρκετ που πήγα την ίδια ημέρα. Ένιωσα τόσο Milanese – χαχα! 

Μεσήμερι και διάλειμμα μίας ώρας για μεσημεριανό (οι Ιταλοί παίρνουν πολύ σοβαρά το φαγητό), καλοκαιρινή ημέρα και ξάπλα στο γρασίδι του Parco Sempione με τον ήλιο να μου καίει το πρόσωπο. Με πήρε ο ύπνος και ξύπνησα μισή ώρα αργότερα τρέχοντας μες τον πανικό να γυρίσω στο γραφείο.

Τα βράδια που μαζευόμασταν με τους συμφοιτητές Ιταλούς σπίτι μου, μαγειρεύαμε penne al pesto ή gnocchi και πίναμε κρασί με ανοιχτό το παράθυρο, ακούγοντας τους αγώνες ποδοσφαίρου από το γήπεδο San Siro που ήταν πολύ κοντά στο σπίτι”.

Έτσι, όταν έχει λείψει για καιρό από την πόλη, το πρώτο πράγμα που θέλει να κάνει επιστρέφοντας είναι “να πάρει καφέ και κρουασάν στο Princi, το μέρος που έκανα πρωινό και όταν ζούσα στο Μιλάνο, βόλτα στην Porta Ticinese, aperitivo στο καφέ Pusterla και βραδινό περπάτημα στα κανάλια του Navigli. Εντάξει, ρίχνω και ένα βλέμμα στο όμορφο Duomo”.

Μιλάνο, Ιταλία/Unsplash

Αν κάποιος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί μόνο ένα σημείο του Μιλάνο, αυτό θα ήταν “σίγουρα η πλατεία του Duomo di Milano. Ως η μεγαλύτερη εκκλησία της Ιταλίας (βγάζω απέξω τον Άγιο Πέτρο στο Βατικανό), είναι ένα μέρος που πρέπει κανείς να επισκεφθεί και να δει από κοντά. Θα σε πήγαινα όμως και στα κανάλια του Μιλάνο στο Navigli για να σου δείξω πως δεν έχει μόνο η Βενετία κανάλια”.

Η, νοερή – και όχι μόνο – βόλτα που θα πήγαινε κάποιον είναι αρκετά μεγάλη, αλλά χορταστική.

“Ξεκινάμε με πρωινό καφεδάκι στην πιο όμορφη γειτονιά του Μιλάνου, τη Μπρέρα. Περπάτημα μέχρι την πλατεία Duomo και από εκεί περπάτημα την Via Torino μέχρι τις Colonne di San Lorenzo.

Στάση για μεσημεριανό λίγο πιο κάτω, γύρω στην Porta Ticinese και συνεχίζουμε για Darsena και την περιοχή Navigli. Aperitivo με all you can eat buffet και πίτσα δίπλα στα κανάλια”.

Οι πέντε αισθήσεις που θα την βοηθούσαν να περιγράψει την πόλη, ξεδιπλώνονται φτιάχνοντας εικόνες:

“Risotto alla Milanese con tartufo, η μυρωδιά του πρωινού καφέ στο αγαπημένο μου μπαρ, η χαρακτηριστική κίνηση του χεριού στο μάγουλο, όταν κάτι είναι πολύ νόστιμο – στο Μιλάνο αποφεύγουν να αγγίζουν ο ένας τον άλλο. Και, φυσικά, η Μιλανέζικη διάλεκτος που πλέον ξεχωρίζω από… χιλιόμετρα”.

Μιλάνο, Ιταλία/Unsplash

Οι πρώτοι άνθρωποι που της έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεται το Μιλάνο είναι “οι συμφοιτητές μου και πρώτοι φίλοι που έκανα στο Μιλάνο όταν μετακόμισα και φυσικά ο θυρωρός της πολυκατοικίας με το χαμόγελο και την ευγένειά του. Στο Μιλάνο οι περισσότερες πολυκατοικίες έχουν ακόμα θυρωρούς”.

Για το καλύτερο φαγητό και παραδοσιακά πιάτα και προϊόντα, η Μαρία μιλά με ενθουσιασμό σχεδόν:

“Παραδοσιακές γεύσεις στο La Sciura, όπως τη λένε οι ντόπιοι. Για τους ξένους Antica Hostaria della Lanterna και 2ο αγαπημένο παραδοσιακό ταβερνείο το La Libera. Τι να ζητήσεις: Ossobuco (πιάτο με μοσχάρι), Ριζότο με σαφράν, κοτολέτα μιλανέζε και mondeghili (κεφτεδάκια)

Από προϊόντα, θα φέρεις πίσω: σαλαμικά: bresaola (Valtellinese), salame di Varzi o Cremonese και τυριά: il taleggio, gorgonzola, grana padano.

Είναι όλα προϊόντα made in Lombardia (τον νομό του οποίου είναι πρωτεύουσα το Μιλάνο)”.

Το πόσο το Μιλάνο έχει επηρεάσει την δουλειά και τη ζωή της το κάνει σαφές μέσα σε ελάχιστες γραμμές.

“Θα σου πω απλά πως από το Μιλάνο ξεκίνησε η έμπνευση του travel blog μου Tstories.gr

Μέσα στο τρένο με ένα μεταχειρισμένο tablet, ξεκίνησα να γράφω online για ταξίδια με τρένα. Αυτό το blog και οι γνώσεις που πήρα κάνοντας το μεταπτυχιακό στα digital media, ήταν η αρχή όλων όσων είμαι σήμερα”.

Φεύγοντας από το Μιλάνο, το αναμνηστικό που θα διάλεγε για να προσφέρει σε κάποιον είναι “η Madunina σε σελιδοδείκτη ή μαγνητάκι. Η Παναγίτσα δηλαδή, στη μιλανέζικη διάλεκτο. Βρίσκεται στην κορυφή του Duomo και έχουν βγει μέχρι και τραγούδια στο όνομά της”.

*

Η Μαρία Κόφου, σπούδασε δημοσιογραφία στο Πάντειο και μετά από ένα χρόνο στην Ισπανία, μετακόμισε για 3 χρόνια στο Μιλάνο, για μεταπτυχιακό στα Digital Media και την Επικοινωνία. Από τότε, συνεχίζει να πηγαινοέρχεται τόσο στο Μιλάνο όσο και σε όλη την Ιταλία, τα τελευταία 10 χρόνια. 
Στην Ιταλία ξεκίνησε και το πρώτο και πιο παλιό ελληνικό ταξιδιωτικό μπλογκ της χώρας, το Tstories.gr, ενώ τα τελευταία χρόνια, και έχοντας δουλέψει κάποιo διάστημα σε εταιρίες επικονωνίας και pr, δουλεύει ως freelance travel editor ενώ παράλληλα κάνει την επικοινωνία σε ταξιδιωτικά γραφεία, ξενοδοχεία και χώρους εστιάσης. Επίσης, οργανώνει και μικρά ταξιδιωτικά γκρουπ μόνο για γυναίκες.
ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Χειμώνας 2025: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα