Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, μιλά για το σχέδιο δράσης των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων

Πρωτοβουλίες, καινοτομία και σύγχρονο όραμα στρέφουν τα βλέμματα στο Νότιο Αιγαίο

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
6075 Γιώργος Χατζημάρκος: Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου μας μιλά για τις δράσεις της Περιφέρειας

Οι πράξεις μας σήμερα θα διαμορφώσουν τον κόσμο του αύριο», αναφέρει ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος. Ειδικότερα, η Ρόδος, η Αστυπάλαια, η Χάλκη, η Τήλος και η Σύρος ανοίγουν το δρόμο για τον αειφόρο τουρισμό σε μια πολλά υποσχόμενη «πράσινη επανάσταση» με ισχυρό αντίκτυπο σε όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο. 

Στα μάτια του Περιφερειάρχη, παρά τις κατά καιρούς δυσκολίες, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου παραμένουν ήλιος, θάλασσα, ιστορία, πολιτισμός, τόπος ευκαιριών, δημιουργίας και έμπνευσης. «Σήμερα, τα νησιά απολαμβάνουν την καλύτερη ακτοπλοϊκή διασύνδεση που είχαν ποτέ, οδηγώντας προς τον τουρισμό του αύριο, με προγράμματα βιωσιμότητας στην αιχμή της πρωτοπορίας, σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο». 

Λινδος, Ροδος | iStock

Τα καλά παραδείγματα 

Ξεκινώντας από τη δυναμική Ρόδο, το «The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination 2030» ανοίγει τον δρόμο στον βιώσιμο τουρισμό. «H πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην αναγέννηση και την ανθεκτικότητα του περιβάλλοντος, την ενίσχυση της κοινωνικής ανάπτυξης και της πολιτι- στικής κληρονομιάς και την προώθηση της οικονομίας χωρίς αποκλεισμούς. Το έργο μετρά ήδη πάνω από 100 εμπλεκόμενους φορείς και ενεργά μνη- μόνια συνεργασίας για τη διαχείριση των αποβλήτων και την τεχνολογία», λέει ο κ. Χατζημάρκος. 

Επιπλέον, η Αστυπάλαια, η Χάλκη, η Τήλος και η Σύρος έχουν υιοθετήσει την πράσινη φιλοσοφία βελτιώνοντας την καθημερινότητα των κατοίκων.  Η Τήλος με το «Just Go Zero» πιστοποιήθηκε ως η πρώτη Zero Waste κοινότητα στην Ελλάδα και το πρώτο νησί στην ιστορία της Ευρώπης, με ποσοστό ανακύκλωσης που αγγίζει το παγκόσμιο ρεκόρ του 90% και μηδενικές ταφές απορριμμάτων. 

Τηλος | Shutterstock

Στην Αστυπάλαια, μέσω της εφαρμογής «e-Astypalea» – την πρώτη εφαρμογή «e-Mobili on Demand», ο καθένας μπορεί να καλέσει από το κινητό του ηλεκτρικό όχημα για τη μεταφορά του, με στόχο την κινητικότητα με μηδενικές εκπομπές. 

Στη Χάλκη, το πρώτο οικολογικό νησί της Ελλάδας, εγκαινιάστηκε το «GR-eco Islands», χάρη στο οποίο οι κάτοικοί της είναι οι μόνοι στον πλανήτη που λαμβάνουν μηδενικούς ή και αρνητικούς λογαριασμούς ρεύματος. Η εθνική πρωτοβουλία περιστρέφεται γύρω από την κυκλική οικονομία, την απεξάρτηση από τον άνθρακα και τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. 

Χαλκη | Shutterstock

Τέλος, το νέο Κέντρο Καινοτομίας «Aegean Neorion Innovation Center» στη Σύρο, στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Το ANIC αποτελεί ένα σύγχρονο οικοσύστημα τεχνολογίας, που παρέχει στις τοπικές επιχειρήσεις καινοτόμες λύσεις, συμ- βάλλοντας στον ψηφιακό μετασχημα- τισμό τους, ενώ παράλληλα εισάγει τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση, την υγεία και το περιβάλλον. 

Βαπορια, Συρος | Shutterstock

Με βλέμμα αισιοδοξίας, ο κ. Χατζημάρκος τονίζει πως οι προοπτικές αυτές δεν αποσκοπούν μόνο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και στους οικολογικά σκεπτόμενους ταξιδιώτες που επιλέγουν ολοένα και περισσότερους προορισμούς με βάση τη βιωσιμότητα. «Σχεδιάζουμε τα νησιά μας ως τόπους στους οποίους αξίζει να ζούμε, να καινοτομούμε, να εργαζόμαστε, να κάνουμε οικογένειες και να πραγματοποιούμε τα όνειρά μας». 

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα