Αν και δεν γεννήθηκε στην Κρήτη, η σύνδεση της με το Νησί είναι γονιδιακή. “Η Κρήτη ειναι ο τόπος καταγωγής των γονιών μου, το μέρος που πήγα γυμνάσιο και λύκειο και το κίνητρο να ασχοληθώ με τον τουρισμό.Τα πρώτα χρόνια της ζωής μου τα έζησα στο Sydney της Αυστραλίας και γνώρισα την Κρήτη στην ηλικια τον οκτώ, όταν ήρθα για διακοπές“.
Το δέσιμο με τα Χανιά είναι τόσο γονιδιακό που φυσικά οι πρώτοι άνθρωποι που της έρχονται στο μυαλό όταν τα σκέπτεται είναι “Πάντα, οι γονείς και, τώρα πια, και τα παιδιά μου“.
Σε όποιον δεν έχει επισκεφθεί ποτέ τον τόπο της, για να νιώσει την ψυχή του “θα τον πήγαινα τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά. Θα ξεκινούσα με μια βόλτα στο παλιό λιμάνι των Χανίων και θα συνέχιζα την περιπλάνηση σε ορεινά χωρια, όπως το Θέρισο, από το οποίο ξεκίνησε το 1905 η ομώνυμη επανάσταση, διεκδικώντας επίσημα την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Οι εντονότερες αναμνήσεις μου, άλλωστε, δεν ήταν από πόλεις αλλά από το χωριό και τις καλοκαιρινές μας διακοπές εκεί. Ο χρόνος με τον παππού και την γιαγιά, η ενασχόληση με τις “δουλειές”, όπως το άρμεγμα των προβάτων αλλά και το καθημερινό μαγείρεμα με την γιαγιά μας”.
Οι αναμνήσεις αυτές έχουν λειτουργήσει τόσο καταλυτικά που τα πρώτα πράγματα που θέλει να κάνει επιστρέφοντας στα Χανιά είναι πολύ συγκεκριμένα. “Να φάω πιλάφι, παϊδάκια και στάκα και αν ο καιρός είναι καλός, να επισκεφτώ τα νότια παράλια, για παράδειγμα το Λουτρό. Η Κρήτη είναι ο απόλυτος ελληνικός γαστρονομικός προορισμός. Ο συνδυασμός “βουνό – θάλασσα” και η παρατεταμένη ηλιοφάνεια κάνουν τα πάντα πιο γευστικά και η τοπογραφία και η ακτογραμμη της νότιας Κρήτης είναι μοναδικά”.
Αν κάποιος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί μόνο ένα σημείο του τόπου της, αυτός, φυσικά “θα ήταν τα Χανιά! Τόσο η πόλη όσο και ολόκληρος ο νομός είναι άκρως γοητευτικά και δικαίως αποτελούν ένα από τα πιο επισκέψιμα μέρη στην Ελλάδα“.
“Στην ίδια την πόλη, βέβαια, έχω μια αγαπημένη διαδρομή που θα πρότεινα σε όλους. Ξεκινάει, φυσικά από το Ενετικό Λιμάνι. Η Παλιά Πόλη με το Ενετικό Λιμάνι αποτελούν ένα ολόκληρο αξιοθέατο από μόνα τους. Η Παλιά Πόλη των Χανίων είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Μεσογείου με τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον. Βρίσκεται μέσα στα Ενετικά Τείχη και στο κέντρο της δεσπόζει διάσημος Φάρος. Θα συνέχιζα με το Φρούριο Φιρκά και διασχίζοντας το Ενετικό Λιμάνι, θα περνούσαμε από το τζαμί Κιουτσούκ Χασάν Πασά, (επίσης γνωστό ως Γιαλί Τζαμί) και θα συνέχιζα ως τα Ενετικά Νεώρια και την πλατεία Σπλάντζια και την πρώην τουρκική συνοικία“.
Ο τόπος της έχει αλλάξει αρκετά τις τελευταίες δεκαετίες, ειδικά όσον αφορά το τουριστικό προϊόν. “Το νησί της Κρήτης είναι ένας ελκυστικός και δημοφιλής τουριστικός προορισμός στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και αυτή τη στιγμή κατατάσσεται ανάμεσα στις δέκα πιο “υπερπληθυσμένες“υπερεπισκέψιμες” τουριστικές περιοχές της ΕE. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να απειλήσει και να βλάψει τα εύθραυστα φυσικά οικοσυστήματα του νησιού με αποτέλεσμα την παρακμή της ακμάζουσας τουριστικής βιομηχανίας στο μέλλον“.
Και, σαφώς, πρέπει να παρθούν μέτρα για αυτό. Η Ρεβέκκα έχει σαφή άποψη για το πως μπορεί να εξασφαλιστεί η τουριστική αξιοποίηση του τόπου, αλλά με πράσινο και βιώσιμο τρόπο, ώστε να μην αλλοιώνει την φυσιογνωμία του. “Αξίζει αναμφίβολα να επενδύσουμε σε βιώσιμες συμπεριφορές και πραγματικές eco-sustainable πρακτικές στις τουριστικές επιχειρήσεις. Οι επισκέπτες συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο τις προκλήσεις που επιφέρει στις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον o τουρισμος και από την εμπειρία μου, είναι πρόθυμοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσουν τα νησιά (ή οποιονδήποτε προορισμό) όσο το δυνατόν πιο άθικτο. Ειδικά η Κρητη, είναι ένα νησί που διατηρεί μεγάλο μέρος του πρωτότυπου χαρακτήρα της, προσελκύοντας επαναλαμβανόμενους επισκέπτες που υποστηρίζουν πλήρως δραστηριότητες χαμηλών τόνων και τοπικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, το νησί βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, «αναπτύσσεται» γρήγορα και με αμφίβολο τρόπο. Ρητή υποστήριξη και συμμετοχή σε βιώσιμες πρακτικές και προφανώς ανάληψη δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού είναι ο μόνος τρόπος για ένα πιο ισορροπημένο τουριστικό μέλλον και οι επισκέπτες έχουν αποδείξει ότι επιβραβεύουν τέτοιες συμπεριφορές“.
Στο θέμα των “αισθήσεων” τώρα: Γεύση, όσφρηση, ματιά, άγγιγμα, ήχος. Πως της θυμίζει το καθένα από αυτά τον τόπο της;
“Γεύση: Κρητική παραδοσιακή κουζίνα (άγρια χόρτα, στάκα, πιλάφι, τσιγαριαστό, καλιτσούνια, Σφακιανές πίτες).
Όσφρηση: Η μυρωδιά της θάλασσας, του κρασιού και του θυμαριού.
Ματιά: Τα άγρια τοπία των φαραγγιών.
Άγγιγμα: Της πέτρας στα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, της άμμου στην παραλία Χρυσή) και των υφαντών που στολίζουν ακόμα σπίτια του νησιού.
Ήχος: Τίποτα δεν θυμίζει περισσότερο Κρήτη απο τον ήχο του λαούτου, της λύρας και του βιολιού. Και, φυσικά, ο ρυθμός απο το Πεντοζάλι!”.
Κρήτη και γεύση είναι αλληλένδετα, άρα αναπόφευκτα θα ρωτούσαμε για αγαπημένα μέρη για φαγητό σε Χανιά αλλά και για προϊόντα. “Αγαπημένα εστιατόρια είναι αρκετά, όμως ξεχωρίζω τα εξής: Το Salis είναι ένα υπαίθριο εστιατόριο στην προκυμαία του Ενετικού Λιμανιού στην Παλιά Πόλη των Χανίων. Είναι ιδιοκτησία της οικογένειας στην οποία ανήκει και το Οινοποιείο Μανουσάκη στην Κρήτη. To Avli αξίζει την επίσκεψη, ακόμα και δεν μένετε στο πολυτελές ξενοδοχείο που το φιλοξενεί. Στεγασμένο σε βενετσιάνικα κτίρια του 16ου αιώνα, αυτός ο γαστρονομικός προορισμός συνδυάζει τις κρητικές μαγειρικές παραδόσεις παλιές και νέες σε δημιουργικά πιάτα. Τέλος, το Peskesi, ένα αγρόκτημα 60 στρεμμάτων στο Χαράσο, το οποίο είναι αφιερωμένο στον εφοδιασμό του εστιατορίου με εποχικά τοπικά προϊόντα, πολλά από αυτά βιολογικά.
Μιλώντας για προϊόντα, δεν μπορείς να φύγεις από την Κρήτη χωρίς να γευτείς: Απάκι (καπνιστό χοιρινό), παραδοσιακό λουκάνικο ξιδάτο, σταμναγκάθι, κατσικίσια γραβιέρα, στάκα, ξινομυζήθρα, ανθότυρο. Επίσης, παραδοσιακά παξιμάδια, ξινόχοντρο που μαγειρεύεται με χοχλιούς, χειροποίητα ζυμαρικά σκιουφιχτά, ελαιόλαδο, ελιές, μέλι, ασκορδουλάκους (βολβοί), τσικουδιά, κρασί από τις τοπικές ποικιλίες αμπέλου. Καλιτσούνια ανεβατά, ξεροτήγανα”.
Πόσο, όμως, έχει αποτελέσει έμπνευση ο τόπος στη δουλειά και την επαγγελματική της ενασχόληση; “Η Κρήτη, η ομορφιά του νησιού αλλά και η φιλοξενία των κατοίκων ήταν η έμπνευση για να ασχοληθώ με τον τουρισμό. Ήθελα να δείξω στους επισκέπτες του νησιού την αυθεντική Κρήτη, αυτή που είχα γνωρίσει σαν παιδί στα ορεινά. Να τους δείξω τα μέρη που πάω όταν θέλω να καθαρίσω το μυαλό μου και να ξεκουραστώ. Το χωριό του πατέρα μου, τα Δελιανά Κισσάμου, με το άγριο φαράγγι, τον χείμαρρο Κολένη, τον Μπάλο και το Ελαφονήσι”.
*
Την Ρεβέκκα, αυτό τον καιρό, την βρίσκουμε στην Αθήνα, όπου έχει έδρα η εταιρεία της Grecian Lux.