Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου: Η αμφίδρομη σχέση αειφόρου τουρισμού και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Η κα Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου εξηγεί γιατί ο Βιώσιμος Πολιτιστικός Τουρισμός είναι παράγοντας πρωτίστης σημασίας για την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου: Η αμφίδρομη σχέση αειφόρου τουρισμού και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου

Η κα Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (EBEA), Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) και Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού εξηγεί γιατί ο Βιώσιμος Πολιτιστικός Τουρισμός είναι παράγοντας πρωτίστης σημασίας για την Ελλάδα.  

«Η ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας είναι έννοια συνυφασμένη με την ανάπτυξη του κορυφαίου κλάδου της ελληνικής οικονομίας, του τουρισμού. Ο τουρισμός επιδρά περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο στην ελληνική οικονομία και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την «ταυτότητα» της χώρας, ήτοι την πολιτιστική της κληρονομιά», λέει η κα Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου. Για την ίδια, η σχέση αειφόρου τουρισμού και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αμφίδρομη, καθώς ο τουρισμός αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ίδια ώρα, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την εξεύρεση νέων πηγών ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού. «Είναι μία σχέση που υποστηρίζει και ενισχύει τη βιώσιμη ανάπτυξη όχι μόνο του τουρισμού αλλά και ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, μία από τις βασικές αρχές του αειφόρου τουρισμού είναι να υπάρχει σεβασμός στην κοινωνική και πολιτιστική αυθεντικότητα των τοπικών κοινοτήτων. Για να επιτύχουμε, λοιπόν, βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση της πολιτιστικής ταυτότητας αλλά και στην ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι νέες τεχνολογίες για τον βιώσιμο πολιτιστικό τουρισμό

iStock

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο οποίο η κα Κουνενάκη Εφραίμογλου είναι Εκτελεστική Αντιπρόεδρος, ανέκαθεν, επιχειρούσε να συνδέσει ενεργά τον πολιτισμό και την πολιτιστική μας κληρονομιά με τον βιώσιμο τουρισμό, όπως μας ενημερώνει. «Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιεί όλες τις νέες τεχνολογίες και τις πιο προηγμένες εφαρμογές, όπως τα συστήματα εικονικής πραγματικότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΙΜΕ έχει βραβευτεί πανευρωπαϊκά στην κατηγορία “Καινοτομία και Ψηφιοποίηση στον Βιώσιμο Πολιτιστικό Τουρισμό”». Οι δεκάδες μικρές και μεγάλες ψηφιακές πολιτιστικές παραγωγές και εκθέσεις του είναι, πράγματι, εντυπωσιακές. «Έχουμε συγκροτήσει ένα σημαντικότατο ψηφιακό πολιτιστικό απόθεμα.

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού | Θόλος

Οι παραγωγές αυτές παρουσιάζονται κατά βάση, στη “ΘΟΛΟ“, το μεγάλο Θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”. Σημαντικό έργο αποτελεί η εικονική περιήγηση στον ιερό χώρο των Δελφών, όπου οι επισκέπτες της Θόλου έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν από κοντά τα σημαντικότερα μνημεία του, όπως τη Σφίγγα των Ναξίων και τα αφιερώματα των Αθηναίων. Παράλληλα, παρουσιάζονται ναοί και αγάλματα, όπως ο ναός του Απόλλωνα, το σημαντικότερο μνημείο του ιερού, το χάλκινο άγαλμα του θεού και το συλλογικό αφιέρωμα των Ελλήνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, το 480 π.Χ.».

iStock | Ακρόπολη

Το ΙΜΕ δημιουργεί, επίσης, ψηφιακά εκθέματα και παραγωγές και για άλλους φορείς. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το έργο που υλοποιούμε από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών “Ανάπτυξη Τρισδιάστατων Παραγωγών”, για την Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία, που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και προσελκύει πλήθος επισκεπτών», προσθέτει η κα Κουνενάκη Εφραίμογλου. «Η επιλογή μας να αναδείξουμε εμβληματικούς χώρους και μνημεία όπως η Αγία Σοφία, η Ακρόπολη, η Ολυμπία και η αρχαία Αγορά της Αθήνας με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας και μέσα από παγκοσμίως πρωτοποριακές διαδικασίες έρευνας, τεκμηρίωσης και οπτικοποίησης της πληροφορίας, αποτελεί σήμερα τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού και ανάδειξης της χώρας μας ως έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς στην Ευρώπη», καταλήγει.

Λίγα λόγια για την κα Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου

Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου

Η κυρία Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου είναι Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Είναι Εκλεγμένη Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Εκλεγμένη Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, International Partner του Global Summit of Women Leaders and Entrepreneurs. Είναι Ταμίας Δ.Σ. του ALBA Graduate Business School, Μέλος στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ και Μέλος ΔΣ στην ΕΕΝΕ. Είναι Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΑΡΔΗΤΤΟΣ Συμμετοχών, Τεχνολογιών και Αξιοποιήσεων Α.Ε. και Μέλος Δ.Σ. στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. και στον Όμιλο Lavipharm A.E.

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα