Γεννημένος στον Πειραιά, δίπλα στη θάλασσα, ο Τάσος Αντωνίου αγαπά πολύ τα ταξίδια. Γνωστός για το βιβλίο και το website του, με τίτλο «Μαμά Πεινάω», μας μιλά και για την άλλη του μεγάλη αγάπη, που είναι είναι το φαγητό (και οι άνθρωποι που το φτιάχνουν).
Από μικρός τρύπωνε στην κουζίνα, για να δει και να «κλέψει» την πρώτη μπουκιά απ’ ο,τι καλό έφτιαχνε η μητέρα του. Η καθημερινότητά του είναι, πλέον, μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, όπου και δραστηριοποιείται και νιώθω πολύ τυχερός και χαρούμενος που απολαμβάνει το καλύτερο και από τους δύο τόπους.
Πώς βρέθηκε ο Τάσος Αντωνίου στο Λονδίνο
Ο Τάσος, μας μιλά για τη σχέση του με μια εκ των μεγάλων μητροπόλεων της Ευρώπης, το Λονδίνο. Βρέθηκε εκεί πριν λίγα χρόνια και ασχολείται ενεργά με την προώθηση της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό και ζει, πλέον, όπως οι Λονδρέζοι.
«Το Λονδίνο είναι μια πόλη που δεν σταματάει να εξελίσσεται ποτέ και νιώθω τυχερός που μπορώ να βλέπω πρώτος όλες τις τάσεις, κάθε τελευταία μόδα και να βιώνω από πρώτο χέρι πόση έμπνευση μπορείς να πάρεις και να δημιουργήσεις νέα πράγματα, να σκεφτείς νέες ιδέες και να νιώθεις ότι δεν υπάρχουν όρια σε όσα μπορείς να ονειρεύεσαι και να πετύχεις. Sky is the limit!»
Μας λέει χαρακτηριστικά που θα μας πήγαινε μια πρώτη βόλτα στην πόλη: «Πιστεύω ότι πρέπει να ζούμε την πόλη σαν “ντόπιοι” γι’αυτό και αρχικά θα κάναμε μια βόλτα στο κεντρικό Λονδίνο κατά μήκος του Τάμεση για να δούμε τα καλύτερα αξιοθέατα, από τον πύργο του Λονδίνου, περνώντας στο Tower Bridge, μια στάση στο London Bridge και το εντυπωσιακό food market Borough Market, συνέχεια στην Tate Modern, περαντζάδα από το Big Ben και το Αββαείο του Westminster. Μετά παίρνουμε το ποταμόπλοιο και πηγαίνουμε ανατολικά μέχρι το Greenwich όταν σουρουπώσει για ένα αξέχαστο κλείσιμο της ημέρας!».
Το μαγείρεμα με τον Jamie Oliver
Μια πολύ δυνατή του ανάμνηση από αυτήν την πόλη, είναι η χαρά που είχε όταν γνώρισε και μαγείρεψε με έναν εκ των διασημότερων σεφ, τον Jamie Oliver. «Μαζί, στην ίδια εστία, πάνω από τις ίδιες κατσαρόλες, φτιάξαμε χειροποίητα ραβιόλι στο εστιατόριο του στο Νοτινγκ Χιλ στο Λονδίνο. Από τον Jamie πήρα πολλή δύναμη να συνεχίσω αυτό που ξεκίνησα τόσα χρόνια τώρα. Με έκανε να πωρωθώ ακόμα περισσότερο, να κοιτάω μόνο τη δουλειά μου και να προσπαθώ να γίνομαι κάθε μέρα ακόμα καλύτερος, ακόμα κι αν γίνουν λάθη σε αυτήν την πορεία. Του χρωστάω ένα μικρό μέρος από το βιβλίο μου και ανυπομονώ να τον ξαναδώ και να φάω φαγητό από τα χεράκια του».
Μάλιστα, μετά από 2 χρόνια, έκανε παρουσίαση του δικού του βιβλίου στο Notting Hill, ακριβώς στην ίδια γειτονιά με το εστιατόριο του Jamie Oliver, και ένιωσε ότι ένας κύκλος ‘έκλεισε’ έτσι με τον καλύτερο τρόπο.
Επιστρέφοντας στο Λονδίνο
Κάθε φορά που λείπει για λίγο καιρό από την πόλη, το πρώτο πράγμα που θέλει να κάνει είναι να περπατήσει από το Covent Garden και την Chinatown μέχρι τη Regent Street και τη Carnaby Street, για να πάρει μια γερή δόση από τον παλμό της πόλης που πραγματικά δεν κοιμάται ποτέ. Φυσικά, μας λέει ότι δεν παραλείπει μια επίσκεψη στην pub για ενα pint IPA μπυρας.
Ενώ, αν συμβούλευε κάποιον να επισκεφτεί ένα μέρος οπωσδήποτε, αυτό θα ήταν ο Τάμεσης. Η βόλτα κατά μήκος του ποταμού, είναι ιδανική αν έχει ωραία μέρα.
Ο Τάσος Αντωνίου περιγράφει την «καρδιά» του Λονδίνου
Όλες οι αισθήσεις αποκτούν ζωή σε αυτήν την «ακούραστη» πόλη. Τονίζει χαρακτηριστικά: «Γεύση σίγουρα το street food είτε μπέργκερ είτε αυθεντικά ασιατικά πιάτα από νοτιανατολική Ταϊλάνδη ή τις Φιλιππίνες. Όσφρηση, η μυρωδιά των food markets απλώς δεν παίζεται και δεν την βρίσκεις πουθενά αλλού στον κόσμο.
Ματιά, η αρχιτεκτονική, τα κτίρια, τα μουσεία, τα θέατρα, οι γκαλερί, η τέχνη γενικά βρίσκεται παντού τριγύρω, ακόμη και μέσα στο μετρό μπορείς να βρεις καλλιτέχνες που θα σε μαγέψουν. Ήχος, ζωντανή μουσική στην pub Παρασκευή βράδυ αλλά και επικά καραόκε που τραγουδάει όλο το μαγαζί με μια φωνή τα χιτς των ABBA!»
Όπως μας περιγράφει, οι λάτρεις της φύσης πρέπει οπωδήποτε να επισκεφθούν το πάρκο του Hampstead Heath, να περιπλανηθούν στις ατέλειωτες πράσινες εκτάσεις του και να δουν από κοντά το Kenwood House που μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι.
Ο ίδιος, για να νιώσει ηρεμία, λατρεύει να πηγαίνει στο πάρκο και να περπατάει μέσα στο πράσινο, δίπλα στη λίμνη. Χαζεύει τους κύκνους και τους σκίουρους και πραγματικά χαλαρώνει, ενώ νιώθει ότι «ανοίγει το μυαλό του» και μπορεί να σκέφτει ιδέες, projects αλλά και πρωτότυπες γευστικές δημιουργίες.
Το φαγητό και η έξοδος στο Λονδίνο
Όταν τον ρωτήσαμε που θα μας πρότεινε να πάμε για φαγητό, μας έδωσε πάρα πολλές επιλογές: «Από πού να ξεκινήσω! Πρωινό στο Ozone, specialty καφές στο Monmouth, fish and chips στο Lisson Grove, Sunday Roast στην παμπ της γειτονιάς, healthy lunch με άρωμα Μεσογείου στου Ottolenghi, επικά πορτογαλέζικα pasteis de Nata στο Cafe de Nata, burgers στο Bleecker, ταϋλανδέζικη κουζίνα και κοκτέιλ στο Speedboat, bao buns στο Bao, κοτόπουλο πίρι πίρι στο Nando’s, το καλύτερο red velvet όλων των εποχών στο Hummingbird Bakery, πίτσα στο Pizza Pilgrims… η λίστα μπορεί να συνεχίσει για ώρες αλλά αυτά είναι μια καλή αρχή!»
Οι άνθρωποι και οι αλλαγές στην πόλη
Οι φίλοι που έχει γνωρίσει όλα αυτά τα χρόνια στο Λονδίνο, είναι αυτοί που σκέφτεται πρώτα: «Αν και η καθημερινότητα στο Λονδίνο τρέχει με χίλια, σίγουρα θα κανονίσουμε κυριακάτικο μπράντς για να πούμε τα νέα μας όσος καιρός και αν έχει περάσει».
Όπως μας είπε, αυτό που έχει αλλάξει περισσότερο τα τελευταία χρόνια, είναι ο κόσμος πλέον έχει αποκεντρωθεί και συγκεντρώνεται στις γειτονιές, γι’αυτό και συχνά μπορεί να δει κανείς το κέντρο σχετικά ήρεμα. Ο Τάσος Αντωνίου, μας λέει: «Επίσης γίνονται συχνά απεργίες στα τρένα με αποτέλεσμα να ερημώνει το κέντρο καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να μετακινηθεί.
Τέλος κάποιες περιοχές έχουν χάσει σε κάποιο βαθμό τον χαρακτήρα τους καθώς τα περισσότερα ακίνητα έχουν αγοραστεί από ξένους επενδυτές, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν παραδοσιακές γειτονιές που αντιστέκονται και κρατάνε τον χαρακτήρα τους και την αίσθηση κοινότητας».
Το σουβενίρ που θα επλέλεγε Ένα ωραίο κουτί με μπισκότα βουτύρου, ένα διαχρονικό μαγνητάκι ή ένα μικρό αγαλματάκι με τη βασίλισσα Ελισάβετ που χαιρετάει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο!
* Η επαγγελματική πορεία του Τάσου Αντωνίου
«Όταν ξεκίνησα να σπουδάζω επικοινωνία στο Αμερικάνικο Κολέγιο στην Αγια Παρασκευή και στο Λονδίνο και ξεκίνησα να μαγειρεύω, αποφάσισα να γράψω το πρώτο μου βιβλίο μαγειρικής με τις συνταγές που θα ήθελα να ξέρω ως φοιτητής. Fast forward μερικά χρόνια μετά, το πρώτο μου βιβλίο, έγινε best seller και διακρίθηκε με βραβειο Gourmand. Ταυτόχρονα το σάιτ μου www.mamapeinao.gr όλο και μεγάλωνε και μαζί τo Instagram, το Tik Tok και το κανάλι μου στο YouTube».
Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε και το νέο του βιβλίο «Μαμά, πεινάω αλλά θα μαγειρέψω εγώ», από τον εκδοτικό Key Books, στο οποίο παρουσιάζει 83 εύκολες συνταγές που, εκτός από λαχταριστές, είναι εξαιρετικά απλές στην προετοιμασία τους – για λιγότερο χρόνο, αλλά και περισσότερη διασκέδαση στην κουζίνα.
Γιατί εκτός από τις αγαπημένες μας συνταγές, με αυτό το βιβλίο θα μπορούμε να μαγειρεύουμε και φαγητά που ίσως να έχουμε φάει σε εστιατόρια και σε ταξίδια, χωρίς να χρειάζεται να έχουμε εμπειρία σεφ. Συνταγές από την Ελλάδα, την Αμερική και την Ιταλία έως το Μεξικό, την Κίνα και την Ταϊλάνδη, χωρίς περίπλοκες διαδικασίες, άγνωστα υλικά και δύσκολες τεχνικές. Νόστιμα, υγιεινά και πρωτότυπα πιάτα για δημιουργικές στιγμές στην κουζίνα και λαχταριστά γεύματα στο τραπέζι.