ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Foodie Alert: Ανακαλύπτουμε τα τυριά της Πελοποννήσου

Μπορεί τις φετινές γιορτές να επισκεφθείτε κάποιο μέρος της Πελοποννήσου και να έχετε τη δυνατότητα να γεμίσετε της αποσκευές σας από νόστιμα προϊόντα. Ίσως όμως, να θέλετε να φτιάξετε ένα εντυπωσιακό πλατό με τυριά που προέρχονται από τη πλούσια και γευστική γη της Πελοποννήσου και να απογειώσετε το επόμενο βράδυ στο σπίτι με φίλους.

Γραβιέρα Τρίπολης

Φωτο: José Antonio Rivera Vallejo/Pexels

Η γραβιέρα Τριπόλεως είναι κίτρινο τυρί που παρασκευάζεται κυρίως από πρόβειο γάλα, στο οποίο ενίοτε προστίθεται και ένα μικρό ποσοστό κατσικίσιου.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η συμπαγής μάζα και υφή, το άρωμά της που φανερώνει και την προέλευσή της από τα πρόβεια γάλατα, αλλά και η ποικιλία των γεύσεων της που κυμαίνεται από υπόγλυκη μέχρι πικάντικη.

Σφέλα ΠΟΠ

Η Σφέλα είναι παραδοσιακό τυρί που παρασκευάζεται στη νότια Πελοπόννησο στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Παρασκευάζεται αποκλειστικά από 100% ελληνικό, παστεριωμένο, αιγοπρόβειο γάλα. Είναι ημίσκληρο τυρί άλμης με γεύση ελαφρώς αλμυρή και πικάντικη. Ωριμάζει τουλάχιστον για τρείς μήνες πριν βρεθεί στο τραπέζι σας.

turia_peloponisos2
Φωτο: Ray Piedra/Pexels

Γραβιέρα Μεσσηνίας

Η Γραβιέρα Μεσσηνίας είναι ένα σκληρό τυρί που παρασκευάζεται από 100% ελληνικό, παστεριωμένο, αιγοπρόβειο γάλα. Η γεύση της είναι ευχάριστη υπόγλυκη, ελαφρώς πικάντικη με πλούσιο άρωμα. Ωριμάζει τουλάχιστον τρείς μήνες πριν βρεθεί στο τραπέζι σας.

Σιμπουκουκίρα

Ένα τυρί από την Τσακωνιά του νομού Αρκαδίας. Φτιάχνεται από την κρέμα γάλακτος, αφού της αφαιρεθεί το βούτυρο, και όπως είναι φυσικό έχει πολύ μαλακή και αλοιφώδη υφή.

turia_peloponisos2
Φωτο: Anita Peeples/Pexels

Ανθότυρος

Mαλακό τυρί από μίγμα τυρογάλακτος και φρέσκου γάλακτος, με συνεκτική μάζα και ελάχιστο αλάτι. Έχει μέγιστη υγρασία 70% και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα 65% επί ξηρού. Παράγεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα.

Φορμαέλα Καλαβρύτων

Πρόκειται για ένα τυρί που μοιάζει με τη φορμαέλα της Αράχωβας.

Είναι παραδοσιακό τυρί στα χωριά των Καλαβρύτων, ιδιαίτερα της Αροανίας και της Βαλμαντούρας. Οι παρασκευαστές του, γεμίζουν τις φόρμες, με το τυρόπηγμα και πιέζουν καλά. Ύστερα το βράζουν, όπως είναι μέσα στις φόρμες, μέσα σε τυρόγαλο με αλάτι και το αφήνουν να ωριμάσει εκεί για λίγες ημέρες. Το τελικό στάδιο ωρίμανσης της φορμαέλας είναι να κρεμαστεί στον αέρα και να στεγνώσει.

turia_peloponisos5
Φωτο: Lena Kudryavtseva/Unslpash

Φέτα

Τι να πει κανείς για τη φέτα που δεν έχει ειπωθεί;

Φυσικά δεν γίνεται να μη τη βρείτε σε ένα ταξίδι στη Πελοπόννησο. Πολλοί είναι οι παραγωγοί που φτιάχνουν νόστιμη φέτα αλλά από τις πιο γνωστές είναι αυτή του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και αυτή του Τυροκομείου Τριανταφύλλου στο Άργος.

Κεφαλοτύρι Μεσσηνίας

Το Κεφαλοτύρι είναι ένα πολύ δημοφιλές και πασίγνωστο τυρί, έχοντας τις ρίζες του ήδη από την βυζαντινή εποχή (300 – 1453 μΧ). Είναι ένα σκληρό τυρί που παρασκευάζεται από 100% ελληνικό, παστεριωμένο, αιγοπρόβειο γάλα.

Δείτε επίσης:

Γεύσεις από Γρεβενά: Παραδοσιακές συνταγές της πόλης των μανιταριών


Μαγειρεύουμε Ελλάδα: Γλυκές & αλμυρές συνταγές με σύκο που θα λατρέψετε

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα