Οι εύφορες κοιλάδες της Μεσσηνίας ήταν το στοιχείο που την έκανε να κατοικηθεί από τα προϊστορικά χρόνια. Από το παγκοσμίως γνωστό λάδι της και τις ελιές, μέχρι σύκα, εσπεριδοειδή, βότανα του Ταϋγέτου και πολλά άλλα. Φυσικά, με τέτοια αγνά προϊόντα, δεν γίνεται να μην είχε δημιουργηθεί η παραδοσιακή κουζίνα της Μεσσηνίας, με συνταγές που κρατάμε αναλλοίωτες μέχρι και σήμερα και σε κάθε μπουκιά μας θυμίζουν αυτόν τον τόπο.
Η παραδοσιακή κουζίνα της Μεσσηνίας: Ντόπιες πρώτες ύλες και πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε
Προϊόντα της περιοχής
Ελαιόλαδο και ελιές Καλαμών
Το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο. Μερικά εκατομμύρια λιόδεντρα συμμαχούν για να προσφέρουν στην περιοχή εξαιρετικές πρώτες ύλες. Στον απέραντο ελαιώνα της Μεσσηνίας υπάρχουν 13.500.000-15.000.000 ελαιόδεντρα!
Food Culture: Παραδοσιακά ζυμαρικά από όλη την Ελλάδα
Τυροκομικά: Σφέλα, Γραβιέρα, Κεφαλοτύρι
Η Σφέλα είναι παραδοσιακό τυρί που παρασκευάζεται στη νότια Πελοπόννησο στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από 100% ελληνικό, παστεριωμένο, αιγοπρόβειο γάλα. Είναι ημίσκληρο τυρί άλμης με γεύση ελαφρώς αλμυρή και πικάντικη. Ωριμάζει τουλάχιστον για τρείς μήνες.
Η Γραβιέρα Μεσσηνίας είναι ένα σκληρό τυρί που παρασκευάζεται από 100% ελληνικό, παστεριωμένο, αιγοπρόβειο γάλα. Η γεύση της είναι ευχάριστη υπόγλυκη, ελαφρώς πικάντικη με πλούσιο άρωμα. Ωριμάζει τουλάχιστον τρείς μήνες πριν βρεθεί στο τραπέζι σας.
Foodie Alert: Οι χειμερινοί προορισμοί με πλούσια γαστρονομική παράδοση
Τέλος, το Κεφαλοτύρι Μεσσηνίας είναι ένα πολύ δημοφιλές και πασίγνωστο τυρί, έχοντας τις ρίζες του ήδη από την βυζαντινή εποχή (300 – 1453 μΧ). Είναι σκληρό τυρί που παρασκευάζεται από 100% ελληνικό, παστεριωμένο, αιγοπρόβειο γάλα.
Παραδοσιακά πιάτα
Γουρουνοπούλα
Είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό μεσσηνιακό πιάτο που θα βρείτε σε αρκετές ψησταριές/ταβέρνες. Η γουρουνοπούλα έχει μακρά παράδοση στον τόπο, αφού επί Τουρκοκρατίας ήταν το μόνο φαγητό που δεν έτρωγαν οι Τούρκοι λόγω της θρησκείας τους.
Θα τη βρείτε παντού και είναι βέβαιο πως στη Μεσσηνία θα φάτε από τα καλύτερα χοιρινά που έχετε δοκιμάσει ποτέ, χάρη στην τρομερά τραγανή πέτσα και το καλοψημένο κρέας.
Χοιρινό πρασοσέλινο
Μια παραλαγή του χοιρινού, που ξεχειλίζει από νοστιμιά. Είναι ένα φαγητό που ειδικά αν επισκεφθείτε την περιοχή χειμώνα, θα γίνει το αγαπημένο σας.
Wine pairing: Συνδυάζεται τέλεια με μια Μαλαγουζιά.
Ο “winevert” Δημήτρης Σπυριδάκος μας μαθαίνει το ποιοτικό ελληνικό κρασί
Λουκάνικα με πορτοκάλι και Σύγκλινο
Τα αγαπημένα ντόπια πορτοκάλια ταίριαξαν μοναδικά με τα λουκάνικα και το σύγκλινο της περιοχής. Θα τα βρείτε σκέτα σαν μεζέ, ή το σύγκλινο κομμένο σε λεπτές φέτες σε μια πράσινη σαλάτα ή εννοείται, σε μια λαχταριστή ομελέτα.
Μακαρονάδα Τσουχτή
Ένα πιάτο που ειδικά για τους μακαρονάδες είναι η απόλυτη απόλαυση. Τα υλικά αυτής της μακαρονάδας είναι απλά και περιλαμβάνουν: τα μακαρόνια, αυγά, ξερή μυζήθρα και φρέσκο βούτυρο. Όσο πιο αγνά και φρέσκα είναι τα υλικά, τόσο πιο πολύ θα σας απογειώσει η γεύση.
Είναι μια πολύ εύκολη συνταγή, που μπορείτε να κάνετε και στο σπίτι, αρκεί να τσιγαρίσετε σωστά τη μυζήθρα στο βούτυρο και να καβουρδιστεί… όπως της αξίζει!
Λαλάγγια
Αποτελούν για τη Μεσσηνία και τη Λακωνία αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής παράδοσης και γι’αυτό δεν λείπουν από κανένα σπίτι κατά τις μεγάλες γιορτές.
Τα υλικά για τα λαλάγγια είναι απλά και καθημερινά, δηλαδή αλεύρι, λάδι, ξερή μαγιά και αλάτι. Αφού ζυμωθεί το μείγμα και του δοθεί το κατάλληλο σχήμα, τα λαλάγγια τηγανίζονται. Τρώγονται σκέτα, με τυρί, μέλι, πετιμέζι και σε διάφορες άλλες εκδοχές.
Τραβηχτή μανιάτικη πίτα
Η τραβηχτή πίτα στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης έχει μόνο θαυμαστές. Μπορείτε να τη δοκιμάσετε σκέτη με λίγο τυρί ή ακόμη καλύτερα, με τυρί και χοιρινό καλαμάκι. Η γεύση απλά θα σας μείνει αξέχαστη.
Τα υλικά είναι στην ουσία τα ίδια με τα λαλάγγια αλλά στη τραβηχτή η μαεστρία κρύβεται στο πώς ανοίγεται η πίτα στο τηγάνι.
Γαλατόπιτα Μάνης
Όταν μιλάμε για γαλατόπιτα, απλά δεν υπάρχει καλύτερο γλυκό για να συνοδεύσετε τον καφέ σας. Η πλούσια γεύση της κρέμας είναι κάτι το μοναδικό και αυτό είναι ένα γλυκό που… αναιρεί την πρωτοκαθεδρία της σοκολάτας!
Η συνταγή μοιάζει με το γαλακτομπούρεκο, αλλά βασική διαφορά είναι πως δεν υπάρχει το πάνω φύλλο. Το σημείο που “παίζονται όλα” είναι η κρέμα με το σιμιγδάλι, η οποία πρέπει να γίνει βελούδινη.
Δείτε επίσης:
Αθήνα: Κρυμμένα μαγαζιά για φαγητό & μεζέ που δεν γνωρίζατε
Food Culture: Η συνταγή για την αυθεντική ηπειρώτικη κασόπιτα