ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 9'
Food Culture: Καβουρμάς-πώς φτιάχνεται το βορειοελλαδίτικο έδεσμα και πού θα το βρούμε

Αν ταξιδέψετε αυτόν τον χειμώνα στην Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θράκη, σίγουρα θα γυρίσετε πίσω με τον νόστιμο καβουρμά που θα βρείτε στα τοπικά καταστήματα.

Ο καβουρμάς παρασκευάζεται σε κυλινδρικά μπαστούνια και κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές: άπαχο βοδινό κρέας, αρνίσιο κρέας, ανάμεικτος, δηλαδή με χοιρινό και βοδινό κρέας, αλλά και πικάντικος με πράσο και μπαχαρικά. Τα τελευταία χρόνια, οι Θρακιώτες παραγωγοί τον φτιάχνουν με βουβαλίσιο κρέας από την Κερκίνη σε μια πολύ νόστιμη εκδοχή που αξίζει να δοκιμάσετε.

Μη ξεχνάτε πως συνοδεύεται υπέροχα με ένα ξινόμαυρο αλλά και με τσίπουρο φυσικά.


Τσίπουρο: Τα επισκέψιμα αποσταγματοποιεία για τους λάτρεις του ποτού


Η Διαδικασία

Μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους. Ο πιο συνηθισμένος είναι με τα ολόκληρα κομμάτια κρέατος που σιγοβράζουν για πολλές ώρες μαζί με αλάτι, μυρωδικά και καρυκεύματα. Στη συνέχεια τα κομμάτια ψαχνού καβουρδίζονται σε χαμηλή φωτιά και μετά διαμορφώνεται ο καβουρμάς σε σχήμα κυλίνδρου, ώστε να κόβεται σε στρογγυλές φέτες.

Πού θα το βρούμε στην Αθήνα:

Φυσικά, το να ταξιδεύουμε στους από όπου προέρχονται αυτά τα εδέσματα είναι το ιδανικό. Ωστόσο, χάρη στα ιδιαίτερα ενημερωμένα delicatessen που υπάρχουν στην Αθήνα, μπορούμε να απολαύσουμε καβουρμά χωρίς να ταξιδέψουμε.

Στο Ergon, ένα μοναδικής αισθητικής deli, θα βρείτε στον ίδιο χώρο τυροκομείο, μανάβικο, κρεοπωλείο και αλλαντικά πλάι σε ράφια με εκλεκτά προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. (Μητροπόλεως 26, Αθήνα)


Αλλαντικά από κάθε γωνιά της Ελλάδος


Ακόμη, στο Κολωνάκι θα βρείτε το Yolenis. Αυτό δεν είναι απλά ένα deli αλλά ένας πολυχώρος ή αλλιώς, ένας ναός όπου λατρεύεται το φαγητό. Αυτό το καταλαβαίνει κανείς μόλις σταθεί έξω από το ψηλό του κτήριο, με τους ξεχωριστούς ορόφους που ο καθένας προορίζεται και για διαφορετικές δραστηριότητες γύρω από το φαγητό. Στους χώρους του θα βρείτε το πλήρως εξοπλισμένο delicatessen, με εδέσματα από όλη την Ελλάδα. (Σόλωνος 9, Αθήνα)

Δείτε επίσης:

Τα local products της Φλώρινας που θα πάρουμε μαζί μας


Γεύση από χωριό: 2+1 πίτες με άρωμα παράδοσης

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα