Ένα είναι το βέβαιο. Όποιος ταξιδεύει στις Κυκλάδες όταν επιστρέψει δεν θα παραπονεθεί πως δεν έφαγε καλά, εκτός και αν προτιμήσει μονάχα τα άκρως τουριστικά εστιατόρια. Όμως, ο σκοπός του γνήσιου foodie είναι να αναζητήσει τις ντόπιες γεύσεις. Γι’ αυτό, αν κάνετε μια βόλτα στην αγορά του νησιού, στα χωριουδάκια και στα αυθεντικά ταβερνάκια, θα δοκιμάσετε σίγουρα κάποια από τα παρακάτω:
Τήνος
Στην Τήνο μη χάσετε: αγκινάρες στο λαδόξιδο, λιαστή ντομάτα, μαραθοκεφτέδες, αμπελοφάσουλα, «λούζα», κουνέλι στιφάδο, «φουρτάλια» (ομελέτα), αστακομακαρονάδα, ψάρια και θαλασσινά και λουκουμάδες!
Σίφνος
Η Σίφνος έχει τη δική της ιστορία όσον αφορά την γαστρονομία. Εκεί, θα γευτείτε «Pεβιθάδα», ρεβιθοκεφτέδες, «μαστέλο» (αρνί με κρασί και άνηθο σε πήλινο), ξινομυζήθρα, καππαροσαλάτα, γλυκά ταψιού και λουκούμια.
Κύθνος
Στην Κύθνο, οι αγνές παραδοσιακές γεύσεις περιλαμβάνουν την θερμιώτικη τυρόπιτα, κολόπια (κλειστό πιτάκι με χόρτα), τα σφουγγάτα και τέλος, το σπουδαίο μέλι της Κύθνου που είναι από τα πιο νόστιμα που έχετε δοκιμάσει ποτέ και χάρη σε αυτό, νοστιμίζουν και τα τρομερά παστέλια του νησιού.
Πάρος
Pεβίθια στο πήλινο, ρεβιθοκεφτέδες, μυζηθροπιτάκια, «ραφιόλια» (πιτάκια τηγανητά με μυζήθρα), χταπόδι. Μην παραλείψετε την τρομερή «γούνα» (κολιός λιαστός στα κάρβουνα) την οποία θα δείτε να λιάζεται έξω από αρκετές ψαροταβέρνες.
Σαντορίνη
Από τη Σαντορίνη δεν γίνεται να φύγετε χωρίς να γευτείτε την σπουδαία και μοναδική της φάβα, τα ντοματάκια, τους ντοματοκεφτέδες και το χλωροτύρι. Φυσικά, δεν ξεχνάμε το παγκοσμίως γνωστό, κρασί του νησιού.
Φολέγανδρος
Ψάρια και θαλασσινά, «ματσάτα» (χειροποίητα ζυμαρικά με κουνέλι ή κόκορα), «καλασούνα» (τυρόπιτα με κρεμμύδι) και «καρπουζένια» (γλυκό με μουσταλευριά και καρπούζι).
Νάξος
Πρόκειται για ένα νησί με πλούτο γεύσεων. Πρωταγωνιστές στην γαστρονομική της ταυτότητα είναι η γραβιέρα Νάξου, το Αρσενικό Νάξου, το λικέρ Κίτρο, το ζαμπόνι και τα τρομερά γαρδούμια, που αποτελούν μοναδικό μεζέ.
Γενικότερα, στην Νάξο θα βρείτε πεντανόστιμα και αγνά ντόπια κρέατα, ψάρια και θαλασσινά.
Μήλος
Πιταράκια, «μπουγιουρντί» (τυριά με λαχανικά σε πήλινο σκεύος), «κλέφτικο», αχινομακαρονάδα και «κουφέτο». Στη Μήλο θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε και πολλά τυριά. Το πιο φρέσκο είναι η μανούρα, που ονομάζεται ημίχλωρο μετά από είκοσι περίπου ημέρες ωρίμανσης και τέλος γίνεται το μηλέικο σκληρό τυρί, μετά από ωρίμανση συνήθως έξι μηνών (λιγότερο ή περισσότερο). Ακόμη, θα βρείτε ξινομυζήθρα, τουλουμοτύρι κ.α.
Σύρος
Μερικές από τις πολλές γεύσεις που θα βρείτε στη Σύρο: Λουκούμια, χαλβαδόπιτα, το συριανό λουκάνικο (φτιάχνονται από χοιρινό κρέας και έχουν μια πολύ ιδιαίτερη γεύση που οφείλεται στο μάραθο) και Λούζα. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό κυκλαδίτικο χοιρινό μεζέ που στη Σύρο φτιάχνεται από κόντρα φιλέτο το οποίο μαρινάρεται σε κόκκινο κρασί με πιπέρι, μπαχάρι, γαρύφαλλο και κανέλα και κρεμιέται για να στεγνώσει στον αέρα. Αξίζει να την προμηθευτείτε για να φτιάξετε στο σπίτι σας μια τρομερή ομελέτα ή να την απολαύσετε σκέτη! Ακόμη, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε Τυρί Σαν Μιχάλη, παστελαριές, καπαροσαλάτα, μαϊντανοσαλάτα και μαραθόπιτα.
Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:
Οι καλύτερες οικογενειακές δραστηριότητες στη Χαλκιδική