Μια ζωντανή γειτονιά, γεμάτη μικρά μαγαζιά και δρομάκια γεμάτα παρέες. Αυτά θα αντικρίσετε στη γειτονιά του Ψυρρή, που παραμένει αγαπημένη σε πολλούς και όχι άδικα. Από street food, μέχρι αυθεντικό κλασικό φαγητό αλλά και ωραία urban bars, όλα αυτά βρέθηκαν στο μικροσκόπιο του ΔΙΑΚΟΠΕΣ και γι’αυτό σας προτείνουμε τα καλύτερα για να απολαύσετε τις στιγμές σας στου Ψυρρή.
Για ποτό
Η πρώτη στάση για ποτό στου Ψυρρή πρέπει να είναι το Barrett. Κάθε Σαββατοκύριακο το στενό που βρίσκεται το bar σφύζει από ζωή. Πρόκειται για ένα καλαίσθητο μαγαζί που παίζει πολύ καλή μουσική και είναι ιδανικό για να περάσετε τέλεια. Μόλις σας ανοίξει η όρεξη, δίπλα βρίσκεται το Crust, στο οποίο θα βρείτε τρομερή πίτσα!
Συνήθως όσοι πιουν ένα ποτό στο Barret θα πιουν και ένα δεύτερο (ή και αντίστροφα) στο Τρανζίστορ. Το θρυλικό Τρανζίστορ είναι ένα στέκι που μαθαίνει αργά ή γρήγορα κάθε φοιτητής. Στο εσωτερικό του, διαθέτει ευρύχωρα τραπέζια που είναι ιδανικά για καφέ ειδικά για τις πιο κρύες μέρες.
Για πιο “παραδοσιακές” καταστάσεις, με τα κλασικά μικρά ποτηράκια του κρασιού, τις τσίγκινες κανάτες και μεζεδάκια που ενώνουν την παρέα, τότε ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε την “μυστική” αυλή του Ψυρρή. Μία μικρή πόρτα μεταξύ μιας βιομηχανίας ρούχων και μιας αποθήκης οδηγεί στην Αυλή, που λειτουργεί ως καφενείο από την εποχή της Κατοχής. Το περιβάλλον φέρνει στο νου εικόνες από τη δεκαετία του ’50 με τη μακρόστενη αυλή, τις ασβεστωμένες σκάλες και τα μπλε κουφώματα.
Φαγητό
Συνήθως όσοι ψάχνουν καλό και φρέσκο ψάρι στην Αθήνα δυσκολεύονται. Στου Ψυρρή ένα είναι το απόλυτο μέρος για τους ψαροφάγους και αυτό είναι ο Ατλαντικός. Ο Ατλαντικός είναι μια κρυμμένη γωνίτσα της πόλης για όσους αγαπούν το ψάρι. Στα μικρά τραπεζάκια του Ατλαντικού θα φάτε τον τραγανό μπακαλιάρο που… κλείνει το μάτι στο fish n’ chips.
Ο Ατλαντικός προμηθεύεται καθημερινά τα ψάρια του από τη γειτονική ψαραγορά και είναι ολόφρεσκα. Εκτός από τον μπακαλιάρο που πρέπει οπωσδήποτε να φτάσει στο τραπέζι σας, δοκιμάστε οποιοδήποτε μικρό ψαράκι της αρεσκείας σας στο τηγάνι αλλά και τρομερή ψαρόσουπα.
Για λαχταριστό american style κρέας, ο δρόμος σας οδηγεί στο Po’boys. Το Po’boys γεννήθηκε από την ομάδα του Mama Roux, με βασικό όραμα να να εισάγουν το αυθεντικό Southern BBQ και τα σιγοκαπνιστά low and slow κρέατα στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης. Στο μαγαζί θα βρείτε burgers που με brisket και σιγομαγειρεμένο pulled pork, μέχρι τηγανητό κοτόπουλο, το black angus και παϊδάκια, ξεφεύγοντας από τις παραδοσιακές ελληνικές επιλογές με σκοπό να εξερευνήσετε τους ορίζοντες της έννοιας του bbq και του κρέατος.
Για κάτι πιο κλασικό, τότε η λύση είναι ο Νικήτας. Με περισσότερα από 40 χρόνια λειτουργίας, αποτελεί μία από τις σταθερές αξίες της περιοχής. Η παραδοσιακή ταβέρνα Νικήτας βρίσκεται στον πεζόδρομο των Αγίων Αναργύρων και σερβίρει ελληνικά παραδοσιακά φαγητά. Φημίζεται για τα πεντανόστιμα μπιφτέκια του και σερβίρει, επίσης, χοιρινό κρασάτο στην κατσαρόλα, ζουμερά χειροποίητα σουβλάκια, φρεσκοκομμένες στο χέρι τηγανητές πατάτες.
Επειδή σε πολλούς λείπουν τα γνήσια μαμαδίστικα μαγειρευτά, το Αναψυκτήριο του Γιώργου και της Ρίτσας είναι το μέρος που βρίσκεται στου Ψυρρή για να καλύψει αυτή την ανάγκη. Είναι στέκι που όσοι το δοκίμασαν μια φορά δεν το αλλάζουν. Κάθε μέρα θα βρείτε διαφορετικά μαγειρευτά και πάντα σύμφωνα με τα λαχανικά της εποχής.
Το «παραδοσιακό» του χαρακτήρα, κρατά γενικότερα το μενού το οποίο παραπέμπει σε αυτό των γιαγιάδων πολλών από εμάς, αφού οι Τετάρτες είναι αφιερωμένες στα λαδερά και τα όσπρια και οι Παρασκευές στα νηστίσιμα θαλασσινά. Η απλότητα της γεύσης θα σας κερδίσει και αυτό άλλωστε είναι η μεγαλύτερη επένδυση του μαγαζιού.
Ώρα για επιδόρπιο
Μετά το φαγητό που θα δοκιμάσετε στη γειτονιά, δεν γίνεται να μην ολοκληρώσετε το γεύμα με ένα γλυκό. Στου Ψυρρή, όλοι όσοι θέλουν γλυκό ξέρουν πολύ καλά πως το απόλυτο must είναι το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ. Ένα μαγαζί-σταθερή αξία, στην πλατεία Ηρώων, που είναι γνωστό για τις παραδοσιακές γλυκές γεύσεις του (Καζάν Ντιπί, σιροπιαστά), για τις τεράστιες πιατέλες που ξεχειλίζουν από σοκολάτα αλλά και τα “βουνά” από παγωτό.