Στα γιορτινά τραπέζια πάντα πρωταγωνιστεί κάποιο κρέας το οποίο απογειώνεται στο πιάτο μας με την συνοδεία ενός πουρέ. Καθώς ο πουρές πατάτας είναι το πλέον συνηθισμένο συνοδευτικό σε αυτή τη περίπτωση, φέτος κάντε τη διαφορά και δοκιμάστε έναν διαφορετικό πουρέ ο οποίος είναι εξίσου εύκολος και θρεπτικός. Αυτοί οι πουρέδες που θα συνοδεύσουν τα φετινά πιάτα των γιορτών θα απογειώσουν το τραπέζι σας και τους πρωταγωνιστές του γεύματος και ίσως τους αγαπήσετε τόσο, που θα καταφέρουν να μπουν στην καθημερινή σας διατροφή.
Τραπέζι Χριστουγέννων: Συνταγές για να το κάνετε ξεχωριστό χωρίς κόπο
Πουρές γλυκοπατάτας
Τι θα χρειαστείτε: 4 γλυκοπατάτες, 100 γρ. βούτυρο, 150 γρ. κρέμα γάλακτος (ή γάλα), μισό ματσάκι μαϊντανό, λίγο φρέσκο κρεμμύδι (προαιρετικό) και αλατοπίπερο (κατά βούληση)
Η διαδικασία: Αρχικά ξεφλουδίζετε τις γλυκοπατάτες, τις κόβετε σε μέτριους κύβους και τις βάζετε να βράσουν σε αλατισμένο νερό. Μόλις τις τρυπήσετε με το πιρούνι και δείτε πως έχουν μαλακώσει αρκετά, τις αποσύρετε. Στραγγίζετε καλά και έπειτα τις επαναφέρετε για άλλο 1’ στη φωτιά, πολτοποιόντας τες και προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Μετά από λίγο ανακάτεμα ο πουρές σας είναι έτοιμος για σερβίρισμα.
Πουρές καρότου
Τι θα χρειαστείτε: 1 κιλό καρότα κομμένα σε φέτες και ξεφλουδισμένα, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 100 γρ. βούτυρο, 1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη και αλατοπίπερο (κατά βούληση)
Η διαδικασία: Αρχικά βάζετε τα καρότα να βράσουν (μπορείτε να τα κάνετε και στον ατμό) μέχρι να μαλακώσουν. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνετε το κρεμμύδι με τη ζάχαρη και το βούτυρο. Τα αφήνετε μέχρι να καραμελώσουν. Μόλις είναι έτοιμα τα καρότα, στραγγίζετε καλά και μαζί με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, πολτοποιείτε το μείγμα χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ χειρός, μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές. Ρίξτε μέσα τον μαϊντανό και σερβίρετε.
Δείτε τη συνταγή εδώ.
Πουρές κουνουπιδιού
Τι θα χρειαστείτε: 1 κουνουπίδι, μισό κύβο ζωμό κοτόπουλου, 50 γρ. βούτυρο, 100 ml κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο.
Ξεκινήστε βάζοντας το κουνουπίδι να βράσει κομμένο σε μπουκετάκια. Μόλις μαλακώσει, αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα και μεταφέρετε το κουνουπίδι σε έναν μπλέντερ. Σε αυτό το σημείο προσθέστε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και τον μισό κύβο. Επεξεργαστείτε μέχρι η υφή να γίνει λεία και κρεμώδης, στη συνέχεια δοκιμάστε και προσαρμόστε το αλάτι και το πιπέρι στο σημείο που θέλετε.
Πουρές μπρόκολο
Τι θα χρειαστείτε: 1 μπρόκολο, 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο, 100 ml κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο.
Η διαδικασία: Αρχικά, λιώνετε το μισό βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε τα κρεμμύδια. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν, για 3 με 4 λεπτά.
Έπειτα, ρίχνετε ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι και το μπρόκολο (σε μπουκετάκια) και αφήνετε να βράσει μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο. Μεταφέρετε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα μπλέντερ ή πολτοποιήστε το με ένα μπλέντερ χειρός. Προσθέστε το υπόλοιπο βούτυρο και την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει βελούδινη η υφή.