Συνήθως στα οικογενειακά τραπέζια πάντα πρωταγωνιστεί κάποιο κρέας και γενικότερα γεύσεις “βαριές” και λιπαρές. Όμως, οι σούπες βελουτέ για το κυριακάτικο τραπέζι είναι ένας τρόπος να προσθέσετε θρεπτικά συστατικά στο συνολικό γεύμα αλλά θα εντυπωσιάσετε και τους καλεσμένους σας.
Ποιες είναι όμως οι πιο εύκολες και νόστιμες σούπες βελουτέ για το κυριακάτικο τραπέζι;
Οι σούπες βελουτέ για το κυριακάτικο τραπέζι αποκτούν νόημα με μια βελουτέ μανιταριών
Τι θα χρειαστείτε: 6 φλιτζάνια φρέσκα λευκά μανιτάρια, 3 κ.σ φρέσκο χυμό λεμονιού, 2 κ.σ βούτυρο, 3 μέτρια κίτρινα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, 2 κ.σ κονιάκ, 4 φλιτζάνια (ή περισσότερα) γάλα, μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, αλάτι & πιπέρι
Η διαδικασία: Ξεφλουδίζετε πολύ προσεκτικά τα μανιτάρια και τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ με τον χυμό λεμονιού. Έπειτα, σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά λιώνετε το βούτυρο. Μαγειρέψτε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Προσθέστε το κονιάκ και μαγειρέψτε ανακατεύοντας μέχρι το αλκοόλ να εξατμιστεί.
Προσθέστε τα μανιτάρια και το γάλα. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 30 λεπτά. Στο τέλος προσθέτετε την κρέμα μέσα στη σούπα και χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ χειρός πολτοποιήστε τη σούπα μέχρι να γίνει λεία και βελούδινη. Αν είναι πολύ ρευστό, αφήστε το να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά. Αν είναι πολύ πηχτό, προσθέστε λίγο γάλα ακόμα. Αλατοπιπερώνετε κατά βούληση και μπορείτε να γαρνίρετε με λίγη παρμεζάνα ή και λάδι τρούφας.
Τα 5 ιδανικά μέρη για κυνήγι μανιταριών σε όλη την Ελλάδα
Σούπα βελουτέ με κουνουπίδι
Ίσως η πεμπτουσία της γεύσης του κουνουπιδιού! Η παρασκευή της είναι εύκολη και αν δεν την έχετε δοκιμάσει και αγαπάτε το κουνουπίδι, πρέπει οπωσδήποτε να τη φτιάξετε.
Τι θα χρειαστείτε: 1 κουνουπίδι, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 3 κ.σ ελαιόλαδο, 1 κύβο λαχανικών ή κότας, 1 λίτρο νερό
Η διαδικασία: Αρχικά, κόβετε σε μπουκέτα το κουνουπίδι. Σε μία κατσαρόλα σοτάρετε ξερό κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Τέλος, προσθέτετε το κουνουπίδι και το σοτάρετε και αυτό για 2 λεπτά.
Αδειάζετε στην κατσαρόλα έτοιμο ζωμό κότας ή λαχανικών, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη σούπα να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά. Αφαιρείτε από τη φωτιά και με ένα μπλέντερ χειρός της δίνεται μια βελούδινη υφή. Λίγο πριν το τέλος προσθέστε παρμεζάνα ή και λίγο βούτυρο για έξτρα γεύση.
Κρεμμυδόσουπα βελουτέ
Τι θα χρειαστείτε: 1 κιλό κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 φλιτζάνι λευκό κρασί, 1 ½ λίτρο ζωμό λαχανικών ή βοδινού, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. αλεύρι, 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος, αλατοπίπερο & καπνιστή πάπρικα
Η διαδικασία: Σε μια βαθιά κατσαρόλα με λάδι που καίει τοποθετείτε τα κρεμμύδια και, μόλις ροδίσουν τα σβήνετε με το κρασί. Ανακατεύετε καλά και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, βάζετε το αλεύρι και μετά από 3′ το ζωμό. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε την πάπρικα και μαγειρεύετε για άλλα 20′ σε σιγανή φωτιά. Πολτοποιείτε τη σούπα με μπλέντερ, την τοποθετείτε ξανά στην κατσαρόλα και μόλις η υφή της γίνει βελούδινη, αποσύρετε από τη φωτιά.
Βελουτέ πατάτας
Τι θα χρειαστείτε: μισό κιλό πατάτες, 1 καρότο, 1 πράσο, 1 κρεμμύδι ξερό, 500 ml ζωμό λαχανικών ή κότας, 100 ml κρέμα γάλακτος, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και 3.κσ ελαιόλαδο
Η διαδικασία: Αρχικά ξεφλουδίζετε τα λαχανικά και τα κόβετε σε φέτες. Σε μια ζεστή κατσαρόλα ρίχνετε τα λαχανικά και τα μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα, προσθέστε το μοσχοκάρυδο και τον ζωμό και αφήνετε τη σούπα να βράσει για 25-30 λεπτά.
Στο τέλος αποσύρετε από τη φωτιά και ήρθε η ώρα να προσθέσετε την κρέμα γάλακτος. Χτυπάτε το μείγμα με ένα μπλέντερ μέχρι την επιθυμητή υφή, ρίχνετε αλατοπίπερο και η σούπα σας είναι έτοιμη.
Δείτε επίσης:
Brunch στο σπίτι; Με αυτές τις συνταγές θα το απογειώσετε