Η 1η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στη σπουδαία ελληνική ποικιλία του Ξινόμαυρου. Ο λόγος που επιλέχθηκε συμβολικά η πρώτη Νοεμβρίου είναι καθώς συμβαδίζει με την πλήρη ολοκλήρωση του τρύγου της ποικιλίας. Παράλληλα, θυμίζει και το γεγονός ότι το Ξινόμαυρο είναι η νούμερο 1 ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας.
Λίγα λόγια για την ποικιλία
Πρόκειται για την πιο ευγενή ερυθρή ελληνική ποικιλία του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα.
Θα την συναντήσετε στα ερυθρά κρασιά ΠΟΠ Νάουσα, ΠΟΠ Αμύνταιο, ΠΟΠ Γουμένισσα και ΠΟΠ Ραψάνη αλλά και σε αφρώδη κρασιά του Αμυνταίου (ΠΟΠ Αμύνταιο).
Ώρα για κρασί: Επίσκεψη στα οινοποιεία της Γουμένισσας
Για την συγκεκριμένη ποικιλία έχουν προκύψει 2 στυλ οινοποίησης. Πρώτον, η πιο μοντέρνα, που δίνει κρασιά με βαθύ χρώμα και πιο φρουτώδη αρώματα και δεύτερον, η ρουστίκ που δίνει κρασιά με αρώματα ντομάτας και ελιάς.
Πώς θα κάνετε το ιδανικό pairing
Λόγω της ημέρας το αποψινό δείπνο σας μπορεί να είναι πολύ πιο αναβαθμισμένο σε σχέση με τα συνηθισμένα. Αφού, λοιπόν, επιλέξετε την ιδανική ετικέτα είναι ώρα να εμπνευστείτε και το κατάλληλο γεύμα.
Το Ξινόμαυρο ταιριάζει ιδανικά με ένα στιφάδο. Ωστόσο, επειδή αυτό είναι ένα γεύμα που θέλει αρκετή ώρα μαγείρεμα και προετοιμασία, προτιμήστε να το ταιριάξετε με λουκάνικα και κρεατικά. Ακόμη, εξαιρετικός συμπρωταγωνιστής είναι τα μανιτάρια, γι’ αυτό τολμήστε ένα κρεμώδες ριζότο μανιταριών το οποίο θα σας χαρίσει μια υπέροχη γαστρονομική εμπειρία.
Δείτε επίσης:
Είστε λάτρεις του κρασιού; Αυτοί είναι οι φθινοπωρινοί προορισμοί που σας ταιριάζουν
Καινούργιο αίμα, καινούργιο κρασί: Μία συνέντευξη με τον Αργύρη Γεροβασιλείου