6 Ταξίδια Ζωής για όσους αναζητούν την Πνευματικότητα

Προορισμοί, αξιοθέατα και εμπειρίες που αξίζει να βιώσεις τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου. 6 Ταξίδια για ξεχωριστές Εμπειρίες Πνευματικότητας, θρησκευτικής και πνευματικής ανάτασης.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Kottel, Western wall Jerusalem/Unsplash Kottel, Western wall Jerusalem/Unsplash

1. Βασιλική Κινστέρνα, Κωνσταντινούπολη

Unsplash

Η Βασιλική Κινστέρνα ή, αλλιώς, Yerebatan Saray/Yerebatan Sarnıcı αποτελεί τη μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή νερού που κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν μέρος του υδραγωγείου της πόλης. Πλέον, λειτουργεί ως μουσείο και χώρος εκδηλώσεων και βρίσκεται στην περιοχή του ιστορικού κέντρου Σουλταναχμέτ, δίπλα στην Αγία Σοφία.

Χτισμένη σε μια ορθογώνια έκταση μήκους 140 μ. και πλάτους 70 μ., καλύπτει συνολικά 9.800 τ.μ. και έχει χωρητικότητα 100 χιλιάδων τόνων νερού. Η στέρνα, ονομάστηκε έτσι λόγω της θέσης της κάτω από τη Βασιλική στοά και ήταν από τα σημαντικότερα δημόσια έργα του Ιουστινιανού για την ύδρευση της πόλης σε ολόκληρη τη Βυζαντινή περίοδο. Φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, δύο κεφαλές Μέδουσας, που θεωρούνται αριστουργήματα ρωμαϊκής γλυπτικής. 

2. Η Φωλιά της Τίγρης, Μπουτάν  

Unsplash

Πολλοί ναοί και θρησκευτικά προσκυνήματα είναι χτισμένα σε απόκρημνες κορυφές βουνών, όμως το συγκεκριμένο βουδιστικό μοναστήρι στο Μπουτάν ξεχωρίζει. Το Paro Taktsang –ή η Φωλιά της Τίγρης– ορθώνεται στο χείλος ενός γκρεμού, περίπου 900 μέτρα πάνω από το έδαφος (και 3.120 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας) κοντά στην πόλη Paro.

Το μοναστήρι που χρονολογείται από το 1692, χτίστηκε γύρω από το σπήλαιο όπου έζησε ο μεγάλος Γκουρού Ρίνποτσε, ένας από τους πατέρες του Βουδισμού. Μια επίσκεψη στη Φωλιά της Τίγρης είναι αρκετά απαιτητική γι’ αυτό και προτείνουμε να περάσετε όλη τη μέρα σας εδώ. Θα ανταμειφθείτε με την υπέροχη θέα και τους γαλήνιους ψαλμούς των βουδιστών μοναχών.  

3. Άγιο Όρος, Χαλκιδική 

Μονη Σιμωνος Πετρας/Getty

Στο ανατολικότερο από τις τρεις απολήξεις της Χαλκιδικής, μέσα σε απαράμιλλης ομορφιάς φύση, βρίσκεται η αυτόνομη μοναστική Αθωνική πολιτεία, που εξελίχθηκε στο σπουδαιότερο κέντρο του ορθόδοξου μοναχισμού μετά τα Ιεροσόλυμα. Τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, που συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, διαφυλάσσουν σαν άλλες «κιβωτοί» της ορθοδοξίας ανεκτίμητα έργα αγιογραφίας των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων και χιλιάδες πολύτιμα κειμήλια.

Ο κοινοβιακός μοναχισμός στη χερσόνησο του Άθω θεωρείται πως έχει τις απαρχές του στα μέσα του 10ου αιώνα. Σήμερα λειτουργούν είκοσι μονές μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι: Μεγίστης Λαύρας, Βατοπεδίου, Ιβήρων, Κουτλουμουσίου, Παντοκράτορος, Σίμωνος Πέτρας, Φιλοθέου, Σταυρονικήτα. Ένας από τους αρχαιότερους και πιο απαραβίαστους κανόνες του Αγίου Όρους είναι το άβατο για τις γυναίκες.

4. Το μονοπάτι Camino de Santiago, Ισπανία

Unsplash

Σαν τους περιπλανώμενους περιπατητές του Απολινέρ, οι άνθρωποι εξερευνούσαν τον κόσμο περπατώντας εδώ και αιώνες. Σήμερα, το μονοπάτι Camino de Santiago εξακολουθεί να διατηρεί αυτήν τη μακρά παράδοση. Ταξιδιώτες έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου στην Ισπανία για να πραγματοποιήσουν τη θρυλική προσκυνηματική διαδρομή που ξεκίνησε στον Μεσαίωνα.

Από το St. Jean-Pied-du-Port, κοντά στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας, μέχρι το Santiago de Compostela, οι πεζοπόροι διασχίζουν 780 χλμ. γραφικών ισπανικών τοπίων είτε με σκοπό το προσκύνημα στον ναό του Αγίου Ιακώβου, είτε για να έρθουν σε βαθύτερη επαφή με τον εαυτό τους.

Unsplash

Όποιος και αν είναι ο λόγος, η περιπατητική πορεία καθαυτή αποτελεί έναν τρόπο να γνωρίσετε τη φύση, την παράδοση, τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και την ιστορία των τόπων της Ισπανίας, γεφυρώνοντας το παρελθόν των ταξιδευτών με μια σύγχρονη ταξιδιωτική εμπειρία ζωής.

5. Η Ημέρα των Nεκρών, Μεξικό

Unsplash

Η Ημέρα των Νεκρών (Día de Muertos) εορτάζεται με πλούσιες εκδηλώσεις κάθε χρόνο στο Μεξικό για περισσότερα από χίλια χρόνια. Η πιο γνωστή και «ζωντανή» γιορτή για τον θάνατο στον κόσμο προέρχεται από τον αρχαίο πολιτισμό των Αζτέκων.

Ξεκινά από τις 31 Οκτωβρίου, όταν τα πνεύματα των νεκρών συγγενών και αγαπημένων επιστρέφουν μετά τα μεσάνυχτα, και ολοκληρώνεται στις 2 Νοεμβρίου. Σε όλες τις περιοχές της χώρας –με ιδιαίτερη έμφαση στην Οαχάκα–, οι ζωντανοί υποδέχονται τους νεκρούς στη Γη, με ποτά και κεράσματα, όπως τα «calaveras», ζαχαρωτά σε σχήμα κρανίου, φερέτρου ή σκελετού και το περίφημο «ψωμί των νεκρών», το οποίο είναι πασπαλισμένο με κόκκινη ζάχαρη.

6. Η Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ  

Unsplash

Τα τείχη της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ – Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO – περικλείουν σε ένα μόλις τετραγωνικό χιλιόμετρο σπουδαία αξιοθέατα και ιστορία που ξεκινά από το 1000 π.Χ., όταν ο Δαβίδ έκανε τα Ιεροσόλυμα θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο του Λαού του Ισραήλ μεταφέροντας εκεί την Κιβωτό της Διαθήκης.

Το Όρος του Ναού, το Τείχος των Δακρύων που είναι ο ιερότερος τόπος των Εβραίων καθώς αποτελεί το μοναδικό εμφανές κομμάτι του Ναού του Σολομώντος, ο ναός του Πανάγιου Τάφου – ένα από τα πιο φημισμένα μνημεία λατρείας των Χριστιανών , ο θόλος του Βράχου, το Τζαμί του Αλ Ακσά, που είναι σπουδαίο προσκύνημα των μουσουλμάνων, προσελκύουν εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον πλανήτη. Η Παλιά Πόλη αποτελείται από την Εβραϊκή, τη Χριστιανική, τη Μουσουλμανική και την Αρμένικη συνοικία.  

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα