8 Ταξίδια στα σημαντικότερα ιστορικά Μνημεία της Ευρώπης

Ταξιδεύουμε σε κάποια από τα σημαντικότερα ιστορικά Μνημεία της Ευρώπης, τα οποία αξίζει να επισκεφθείς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 9'
8 Ταξίδια στα σημαντικότερα ιστορικά Μνημεία της Ευρώπης Αγία Σοφία/istock

Αλάμπρα, Ισπανία

Αλάμπρα/Unsplash

Γιατί αξίζει να την επισκεφθείτε: Γνωστή στα αραβικά ως Medinat al-Hamra (Κόκκινη Πόλη) λόγω του χρώματος των κτιρίων της, η Αλάμπρα επισκιάζει ακόμα και τη Γρανάδα, την πόλη του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, καθώς δέχεται ετησίως πάνω από 2 εκατομμύρια επισκέπτες. Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, άρχισε να χτίζεται το 13ο αιώνα και αποτέλεσε έδρα της δυναστείας των Νασριδών, των Μαυριτανών μοναρχών του Εμιράτου της Γρανάδας, τελευταίου αραβικού προπυργίου στην Ισπανία. Όταν εκδιώχθηκαν οι Άραβες, εγκαταστάθηκαν εκεί οι Ισπανοί βασιλιάδες, σε ένα χώρο γεμάτο παλάτια, περίτεχνους κήπους, αραβουργήματα και φρούρια.

Highlights: Ίσως μία ημέρα να μην αρκεί για την Αλάμπρα αφού το Παλάτι των Νασριδών κλέβει την παράσταση, όπως και το Αίθριο των Λεόντων με το επικό σιντριβάνι του, ένα επίτευγμα αραβικής μηχανικής. Στο μουσείο της εκτίθενται μοναδικά έργα της ισπανοαραβικής περιόδου, ενώ οι κήποι του Χενεραλίφε, με λίμνες και κατάφυτους δρόμους, απογειώνουν τη λέξη «όαση».

Αλάμπρα/Unsplash

Πώς θα πάτε: Η Γρανάδα συνδέεται με την Αθήνα με ενδιάμεσες πτήσεις. Η Αλάμπρα είναι προσβάσιμη με τα πόδια –υπάρχουν δύο μονοπάτια από το κέντρο της Γρανάδας– ή με λεωφορείο και ταξί. Είσοδος, από 19 ευρώ. Λόγω αυξημένης κίνησης, τα μνημεία είναι επισκέψιμα μόνο την ώρα που αναγράφεται στο εισιτήριο.

Άγιος Πέτρος, Βατικανό

Βασιλική Αγ. Πέτρου/Unsplash

Γιατί αξίζει να τον επισκεφθείτε: Η Βασιλική των Βασιλικών είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο και χτίστηκε στην περιοχή όπου μαρτύρησε ο απόστολος Πέτρος το 64 μ.Χ. Ο πάπας Ιούλιος Β΄ αποφάσισε την ανέγερση του μνημειώδους ναού το 1506, με βασικό αρχιτέκτονα τον Ντονάτο Μπραμάντε έως ότου τον διαδέχθηκε ο Μιχαήλ Άγγελος, ο οποίος το 1547 σχεδίασε τον επιβλητικό τρούλο. Το εσωτερικό είναι γεμάτο γλυπτά, με κορυφαίο την «Pietà» του Μιχαήλ Άγγελου, ανάγλυφα και τοιχογραφίες, λουσμένα από το φως που διαχέεται μυστηριακά ανάλογα με τη θέση του ήλιου.

Βασιλική Αγ. Πέτρου/Unsplash

Highlights: Η Πλατεία του Αγίου Πέτρου, έργο του αναγεννησιακού γλύπτη και αρχιτέκτονα Μπερνίνι, διακρίνεται για τις αλλεπάλληλες κιονοστοιχίες, τα αγάλματα και τον αιγυπτιακό οβελίσκο που μεταφέρθηκε στη Ρώμη το 37 μ.Χ. Πολυφωτογραφημένος είναι ο εξώστης στην πρόσοψη της βασιλικής, απ’ όπου κάθε Κυριακή ο πάπας στέλνει το μήνυμά του, το «Urbi et orbi» («Στην πόλη και την οικουμένη»). Όσο για τον θόλο του ναού, η πρόσβαση εκεί, με ασανσέρ, εξασφαλίζει τρισδιάστατη θέα του Βατικανού και της Ρώμης.

Πώς θα πάτε: H Ρώμη συνδέεται με απευθείας πτήσεις από Αθήνα διάρκειας περίπου 2 ωρών. Για την είσοδο στο ναό, που είναι δωρεάν –εκτός από το θόλο–, επιβάλλεται «ευπρεπής ενδυμασία». Κοντινότερος σταθμός είναι ο Ottaviano – San Pietro (γραμμή A), κοντά στην είσοδο του Βατικανού.

Πύλη Βρανδεμβούργου, Βερολίνο

Πύλη Βρανδεμβούργου/Unsplash

Γιατί αξίζει να την επισκεφτούμε. Στο τέλος της λεωφόρου Unter den Linden, στην Pariser Platz, υψώνεται το μνημείο-έμβλημα του Βερολίνου με την περιπετειώδη ιστορία που έμελλε να γίνει σύμβολο το ναζιστικού καθεστώτος, αλλά και διχασμού της Γερμανίας στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Μετά την πτώση του Τείχους το 1989 το Βερολίνο έγινε και πάλι ενιαίο και έκτοτε τη Πύλη του Βρανδεμβούργου συμβολίζει την ειρήνη και την ενότητα της χώρας. Είναι πολύ δημοφιλές τοπόσημο της γερμανικής πρωτεύουσας και σημείο όπου οργανώνονται πολλές εκδηλώσεις –ειδικά την Πρωτοχρονιά– και δημόσιες ομιλίες.

Highlights: Κατασκευάστηκε το 1791 κατ’ εντολή του βασιλιά Φρειδερίκου Γουλιέλμου της Πρωσίας σε νεοκλασικό ρυθμό, με αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία παρόμοια με των Προπυλαίων της Ακρόπολης. Αποτελείται από 12 δωρικούς κίονες, έχει ύψος 26 μ., πλάτος 65 μ. και είναι φτιαγμένη από ψαμμίτη. Φέρει πλούσιο γλυπτό διάκοσμο με έργα Πρώσων καλλιτεχνών, ενώ επιστέφεται με ένα εντυπωσιακό άγαλμα της θεάς Νίκης επάνω σε ρωμαϊκή άμαξα που σέρνουν 4 άλογα (τέθριππο), το οποίο μάλιστα αφαίρεσε το 1806 ο Ναπολέων και το μετέφερε στο Παρίσι, για να επιστραφεί τελικά στην αρχική του θέση το 1814. Η πύλη του Βρανδεμβούργου ανακατασκευάστηκε πλήρως το 2002.

Πύλη Βρανδεμβούργου/Unsplash


Πώς πηγαίνουμε:
 Υπάρχουν απευθείας πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας (η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 3 ώρες) και από το αεροδρόμιο Μακεδονία (SKG) της Θεσσαλονίκης (διάρκεια πτήσης 2,5 ώρες). 

Πύργος του Άιφελ, Παρίσι

Πύργος Άιφελ/Unsplash

Γιατί αξίζει να τον επισκεφτούμε. Τον γνωρίζουν ακόμη και τα μικρά παιδιά και είναι το «συνώνυμο» της πόλης του Παρισιού. Εκατομμύρια άνθρωποι βάζουν την ανάβαση στην κορυφή του (περίπου 320 μ.) στο πρόγραμμα των διακοπών τους, γνωρίζοντας ότι θα ανταμειφθούν με πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα. Αποτελούσε το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο μέχρι το 1931, όταν το ξεπέρασε το Empire State Building της Νέας Υόρκης.

Highlights: Οι όροφοι του πύργου του Άιφελ τοποθετήθηκαν ο ένας μετά τον άλλο και το έργο ολοκληρώθηκε το 1889, κάνοντας εγκαίνια στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Έκθεσης όπου έγινε ο εορτασμός των 100 χρόνων από τη Γαλλική Επανάσταση. Το έργο θεωρείται επίτευγμα του Γάλλου μηχανικού Γκουστάβ Άιφελ, ο οποίος έλυσε τα δυσεπίλυτα προβλήματα της κατασκευής ενός τόσο ψηλού κτιρίου, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν συνάδελφοί του στις ΗΠΑ και στην Αγγλία, χάρη στην εμπειρία που είχε στη δημιουργία ψηλών σιδηροδρομικών γεφυρών. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε είναι σφυρήλατο σίδερο και το βάρος του υπολογίζεται σε 10.000 τόνους. Βρίσκεται στο Πεδίο του Άρεως και η άνοδος στην κορυφή του γίνεται με ασανσέρ ή από σκαλιά.

Πύργος Άιφελ/Unsplash

Πώς πηγαίνουμε: Με απευθείας πτήσεις από την Αθήνα (3,5 ώρες) και τη Θεσσαλονίκη (περίπου 3 ώρες).

Σαγράδα Φαμίλια, Βαρκελώνη

Σαγράδα Φαμίλια/Unsplash

Γιατί αξίζει να την επισκεφτούμε: Aρχιτεκτονικό θαύμα εν εξελίξει, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, τοπόσημο της Βαρκελώνης. Αισίως θα ολοκληρωθεί το 2026 και θα έχει το ψηλότερο καμπαναριό στον κόσμο (170 μέτρα). Ένα έργο που κατασκευάζεται επί 144 χρόνια, σύλληψη του σπουδαίου Καταλανού αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί, άρχισε να χτίζεται το 1882, αποτελώντας μια ερμηνεία της γοτθικής τέχνης με σύγχρονα στοιχεία. Ο Γκαουντί πέθανε το 1926 έχοντας προλάβει να τελειώσει το καμπαναριό του αποστόλου Βαρνάβα. Το αποτύπωμά του ωστόσο είναι εμφανές στον οραματικό σχεδιασμό του ναού, με την κάτοψή του να παραπέμπει σε σταυρό, στοιχείο σύνηθες στη γοτθική αρχιτεκτονική, αλλά και στη σουρεαλιστική πλαστικότητα των επιμέρους στοιχείων του, για παράδειγμα, των παρεκκλησιών του.

Highlights: Οι τρεις προσόψεις (της Γέννησης, των Παθών και της Αιώνας Δόξας) συμπληρώνονται από επιβλητικούς πύργους-κωδωνοστάσια. Ο Γκαουντί προέβλεψε 18, όπου 12 συνδέονται με τους Δώδεκα Αποστόλους, τέσσερις με τους Ευαγγελιστές, ένας με την Παναγία και ένας με τον Χριστό. Αυτό που δίνει ένταση στο εσωτερικό είναι το φως που διαχέεται από τα βιτρό λούζοντας με χρώμα τον χώρο.

Σαγράδα Φαμίλια/Shutterstock

Πώς πηγαίνουμε: Η Βαρκελώνη συνδέεται με απευθείας πτήσεις από την Αθήνα (διάρκεια περίπου 3 ώρες). Λόγω κοσμοσυρροής, καλύτερα να κλείσετε τα εισιτήριά σας ηλεκτρονικά. Τιμές: από 26 ευρώ.

           

Κολοσσαίο, Ρώμη

Κολοσσαίο/Unsplash

Γιατί αξίζει να επισκεφτούμε: Ρώμη χωρίς Κολοσσαίο δεν νοείται. Το επιβλητικό ρωμαϊκό μνημείο που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, στη νότια πλευρά της Αρχαίας Αγοράς, αρχικά ονομαζόταν Αμφιθέατρο των Φλαβίων, της δυναστείας κατά την οποία ανεγέρθηκε. Το σημερινό του όνομα το πήρε στον Μεσαίωνα παραπέμποντας στο τεράστιο άγαλμα του Νέρωνα –μετέπειτα θεού Ήλιου– που δέσποζε εκεί. Χτίστηκε επί αυτοκράτορα Βεσπασιανού το 72μ.Χ. και η κατασκευή του –από σκλάβους αιχμαλώτους που έφερε ο στρατηγός Τίτος από την Ιερουσαλήμ– διήρκεσε οχτώ χρόνια. Αποτελεί επίτευγμα μηχανικής με αλλεπάλληλα τόξα, τέσσερις ορόφους και χωρητικότητα περίπου 50 χιλιάδων θεατών που παρακολουθούσαν αιματηρές μονομαχίες, κυνήγια και θηριομαχίες. Εδώ βρήκαν μαρτυρικό θάνατο σκλάβοι, αιχμάλωτοι πολέμων και χριστιανοί. Γι’ αυτό κάθε Μεγάλη Παρασκευή ο πάπας επισκέπτεται τον χώρο.

Ηighlights: Το Κολοσσαίο μπορεί κανείς να το απολαύσει και εξωτερικά χωρίς να πληρώσει είσοδο. Στο εσωτερικό φαίνονται οι καταπακτές που οδηγούσαν στα υπόγεια όπου βρίσκονταν τα κλουβιά των ζώων. Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί και το δάπεδο που θα αποκαταστήσει την εικόνα της αρένας και το οποίο θα είναι ανοιγόμενο για να βλέπουν οι επισκέπτες στο εσωτερικό του. Θεωρείται ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκδηλώσεις πολιτισμού.

Κολοσσαίο/Unsplash

Πώς πηγαίνουμε: Υπάρχουν απευθείας πτήσεις από Αθήνα (διάρκειας 2 ωρών). Για εισιτήρια συμφέρει να αγοράσετε τη Rome Tourist Card που περιλαμβάνει είσοδο σε όλα τα μνημεία της πόλης (από 89 ευρώ). 

Στόουνχεντζ, Αγγλία

Στόουνχεντζ/Unsplash

Γιατί αξίζει να το επισκεφτούμε: Συνδεμένο με μυστήρια και μύθους, είναι ένας προϊστορικός πέτρινος κύκλος που απλώνεται στην πεδιάδα του Σάλσμπερι στη νότια Αγγλία. Χτίστηκε σε διάφορες φάσεις μεταξύ 3000 και 1520 π.Χ. χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή για την εποχή της μηχανική και λιθοτεχνία. Αυτή εστίαζε στην κατασκευή κεκλιμένων λάκκων, με ξύλινους πασσάλους που πάνω τους τοποθετήθηκαν οι μεγάλιθοι οι οποίοι είναι δύο τύπων, οι μεγάλοι σαρσενικοί λίθοι και οι μικρότεροι γαλαζόλιθοι. Τι εξυπηρετούσε όμως αυτός ο κυκλικός σχηματισμός; Οι επιστήμονες δεν έχουν απαντήσει στο ερώτημα, αλλά οι υποθέσεις καλά κρατούν: τελετουργικός χώρος, νεκροταφείο, αστρονομικό παρατηρητήριο (επειδή το Στόουνχεντζ είναι ευθυγραμμισμένο με τον ήλιο), ναός των Δρυίδων και –πιο πρόσφατα– αρχαίο ημερολόγιο.

Highlights: Μπορεί κανείς να δει πώς μεταφέρθηκαν οι πέτρες στο αρχιτεκτονημένο Κέντρο Επισκεπτών, σε ένα οπτικοακουστικό ταξίδι που περιλαμβάνει πληροφορίες για το Στόουνχεντζ. Στον χώρο βρίσκεται και αναπαράσταση ενός νεολιθικού οικισμού που ζωντανεύει την καθημερινή ζωή της εποχής. 

Στόουνχεντζ/Unsplash

Πώς πηγαίνουμε: O καλύτερος τρόπος για να μεταβείτε στο Στόουνχεντζ είναι με λεωφορείο από Λονδίνο. Στο κόστος περιλαμβάνεται και εισιτήριο εισόδου για τον αρχαιολογικό χώρο (διάρκεια ταξιδιού: 3 ώρες και 40 λεπτά, τιμή από 19 ευρώ). Απλό εισιτήριο για το Στόουνχεντζ: 25 ευρώ.

Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Αγία Σοφία/Unsplash

Γιατί αξίζει να την επισκεφθείτε: Σύμβολο του Βυζαντίου και του χριστιανισμού, η Αγία Σοφία συνδέθηκε άρρηκτα με την Κωνσταντινούπολη. Ο Μεγάλος Κωνσταντίνος ίδρυσε τον πρώτο ναό το 330 μ.Χ., αλλά ο Ιουστινιανός διέταξε τη λαμπρή ανακατασκευή του όταν καταστράφηκε στη Στάση του Νίκα. Τα έργα ξεκίνησαν το 532 και ολοκληρώθηκαν το 537. Αρχιτέκτονες ήταν ο Ανθέμιος ο Τραλλιανός και ο Ισίδωρος ο Μιλήσιος, οι οποίοι δημιούργησαν ένα νέο τύπο εκκλησίας, τη βασιλική με τρούλο, με υπέροχα ψηφιδωτά και μια αγία τράπεζα φτιαγμένη από χρυσό και ημιπολύτιμους λίθους. Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453, ο ναός έγινε μουσουλμανικό τέμενος και, επί Κεμάλ Ατατούρκ, μετατράπηκε σε μουσείο, για να γίνει ξανά τζαμί το 2020. Η εκκλησία ήταν αφιερωμένη στη Σοφία του Θεού, αλλά οι Βυζαντινοί την ταύτισαν με την Παναγία.

Highlights: Ο κεντρικός τρούλος έχει εκατό παράθυρα που διαχέουν το φως προκαλώντας δέος στον επισκέπτη. Στο εσωτερικό με τα πανέμορφα ψηφιδωτά και τους μαρμάρινους κίονες, πέντε πύλες οδηγούν στον εξωτερικό νάρθηκα και άλλες πέντε στον εσωτερικό. Η μεσαία είναι η περίφημη Ωραία Πύλη.

Αγία Σοφία/Unsplash

Πώς θα πάτε: H Aθήνα συνδέεται με κατευθείαν πτήσεις με την Κωνσταντινούπολη (διάρκεια μιάμιση ώρα). Από φέτος, με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, η είσοδος για τουριστικούς σκοπούς είναι 25 ευρώ.

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα