Στην εκπνοή του χειμώνα, σκεφτόμαστε να αφιερώσουμε κάποιες μέρες στον εαυτό μας – μακριά από την πόλη, συνδυάζοντας φύση, καλό φαγητό και δραστηριότητες. Και έχοντας στο νου ορεινά χωριά, έλατα και ξύλινα σαλέ, ο δρόμος μας οδηγεί στην Κερπινή Καλαβρύτων. Εξερευνήστε μαζί μας την περιοχή του Χελμού και ανακαλύψτε τα οφέλη του βιωματικού τουρισμού.
Η Κερπινή είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Αχαΐας. Βρίσκεται απέναντι από τον Χελμό, την οροσειρά της βόρειας Πελοποννήσου, σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.070 μ. Μέσα σε δυόμισι ώρες από την Αθήνα, φτάνουμε σε έναν γραφικό οικισμό, περικυκλωμένο από βουνά και χιονισμένες πλαγιές. Το μυαλό και το σώμα έχουν αφήσει πίσω τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης, ήδη, από τη διαδρομή ανάμεσα στο ελατόδασος, τις βελανιδιές, τις καρυδιές και τα πλατάνια.
Τα φωτισμένα ξύλινα σπιτάκια, ο καπνός από τα αναμμένα τζάκια του χειμώνα, οι μοσχομυριστές λεβάντες στην είσοδο, τα γαβγίσματα και οι χαρούμενες φωνές υποδεικνύουν το καταφύγιό μας στο χωριό. Ο Γιάννης Χουλιάρας, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος του Orias Guesthouse & Farm, μας υποδέχεται στο αγρόκτημα, μαζί με τη Λέη, την πιστή σκυλίτσα και οικοδέσποινα του Ωριά.
Τα είκοσι στρέμματα της φάρμας είναι απλωμένα ανάμεσα σε κερασιές, έλατα, πλατάνια, αγρούς με βότανα, λαχανικά και φρούτα. Ο ξενώνας είναι χτισμένος στην καρδιά αυτού του μικρού παραδείσου. Η συνεργάτιδα του Γιάννη Χουλιάρα, Δωροθέα Στούμπου, μας ξεναγεί στις εγκαταστάσεις. Λίγα λεπτά περιπλάνησης στον Ωριά αρκούν για να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας.
Καταφύγιο ηθικής γαστρονομίας
Οι εγκαταστάσεις του Ωριά είναι σχεδιασμένες με οικολογική τεχνολογία. Η φυσική αισθητική, το ξύλο, το τζάκι στα δωμάτια με θέα στον χιονισμένο Χελμό και η ζεστασιά των ανθρώπων του ξενώνα μάς βοηθούν να χαλαρώσουμε και να ξεκουραστούμε.
Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και το φαγητό. Στο εστιατόριο «Orias Farm to Table Sustainable Restaurant» θα απολαύσετε νόστιμες συνταγές, με υλικά που προέρχονται είτε από τις βιολογικές καλλιέργειες του αγροκτήματος είτε από μικρούς πιστοποιημένους παραγωγούς της Αχαΐας.
Άλλωστε, οι άνθρωποι του Ωριά πιστεύουν στις αρχές της ηθικής γαστρονομίας και λειτουργούν με βάση πρακτικές αειφορίας, χρησιμοποιώντας εποχικά υλικά. Ο executive chef Κωνσταντίνος Χαντζούλης εμπνέεται σύγχρονα ελληνικά πιάτα, τα οποία, όμως, συναντούν γεύσεις παιδικών αναμνήσεων. Από την άλλη, ο Σταμάτης-Σωκράτης Περτέσης φροντίζει τους κήπους και μαγειρεύει με τοπικά προϊόντα. «Σεβόμαστε τον εαυτό μας και τον τόπο μας. Η δυνατότητα να καλλιεργείς είναι αρετή. Δίνουμε έμφαση στην πρώτη ύλη και προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν λιγότερο παρεμβατικοί», τονίζει ο κύριος Χουλιάρας, καθώς ανταλλάσσει μια κουβέντα με τους επισκέπτες, παρέα με μαύρο καλαβρυτινό τοπικό κρασί. Το κλίμα αποπνέει την αίσθηση μιας ανεμπόδιστης οικειότητας.
Παρατηρώ ότι το μαγείρεμα γίνεται με αγάπη και εντυπωσιάζομαι από την επιμονή στην αναβίωση παλαιότερων τεχνικών και μεθόδων. Στο αγρόκτημα υπάρχει ένας ξεχωριστός χώρος για μαγειρική στην ύπαιθρο. Ο κύριος Χουλιάρας με τους συνεργάτες του συνηθίζουν να ετοιμάζουν το φαγητό στη φύση, σε φωτιά από ξύλα, χρησιμοποιώντας χειροποίητα σκεύη. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία, που αντλεί έμπνευση από το παρελθόν και την παράδοση.
Στον Ωριά, όσο ο καιρός το επιτρέπει, θα βρεθείτε συνδαιτυμόνες σε φιλόξενα τραπέζια στη μέση της φύσης, γεμάτα καλούδια της ελληνικής γης, απολαμβάνοντας ένα σύγχρονο γλέντι με live παραδοσιακή μουσική σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή ή DJ set με γνωστούς μουσικούς παραγωγούς.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε και εργαστήρια μαγειρικής, γευσιγνωσία κρασιών και τοπικών αποσταγμάτων με φυσική παρουσία των οινοποιείων Τετράμυθος, Μέγα Σπήλαιο και του βιολογικού ποτοποιείου Aithra Spirits. Εάν βρεθείτε στο αγρόκτημα τον χειμώνα, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα άγρια μανιτάρια στο μαντέμι και το μοσχάρι στη γάστρα, που λιώνει στο στόμα.
Αυθεντικές εμπειρίες και φυσιολατρικές δραστηριότητες
Περπατώντας στις εγκαταστάσεις του αγροκτήματος, ξεχωρίζω πολλά και διαφορετικά σημεία ενδιαφέροντος για μικρούς και μεγάλους. Το DIY πάρκο περιπέτειας φτιαγμένο με sustainable υλικά, ο κήπος με τα φρούτα, τα λαχανικά και τα βότανα της φάρμας, ένας χώρος εργαστηρίων, η φάρμα των ζώων, μια κούνια κρεμασμένη σε ένα δέντρο που μας ταξιδεύει στην παιδική μας ηλικία και ξύλινα καθίσματα στον αγρό, για να αγναντεύεις το βουνό.
«Επιδιώκουμε να φέρουμε τον επισκέπτη πιο κοντά στην εμπειρία», αναφέρει ο κύριος Χουλιάρας απαριθμώντας μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, τις οποίες μπορούν να απολαύσουν ζευγάρια, παρέες, οικογένειες και παιδιά. «Αν και ο χειμώνας μάς περιορίζει, μπορούμε να πεζοπορήσουμε στο διάσημο φαράγγι του Βουραϊκού, στο μονοπάτι Ε4, και να περπατήσουμε με χιονορακέτες στον Χελμό». Ο Βουραϊκός ποταμός πηγάζει από τις ανατολικές προεκτάσεις του Ερυμάνθου και τις δυτικές του Χελμού, και η εντυπωσιακή χαράδρα που έχει λαξεύσει ο ποταμός έχει μήκος περίπου 20 χλμ.
Οι επιβλητικές ορθοπλαγιές, οι ορμητικοί καταρράκτες, τα εντυπωσιακά σπήλαια και η εναλλασσόμενη βλάστηση συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί και ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού-Βουραϊκού».
Το συγκεκριμένο πεζοπορικό μονοπάτι διασχίζει παράλληλα τη σιδηροδρομική γραμμή του διάσημου Οδοντωτού Σιδηροδρόμου και είναι σηματοδοτημένο ως Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4. Ξεκινά από την πόλη των Καλαβρύτων, ακολουθώντας το Ε4 για περίπου 7 χλμ. προς την περιοχή Βαλβούσι. Η διαδρομή συνεχίζεται προς Ξερόκαμπο και το χιονοδρομικό κέντρο Χελμού.
Φυσικά, οι λάτρεις του χιονιού μπορούν να βιώσουν μια απίστευτη εμπειρία, κάνοντας σκι γύρω από τα μυθικά νερά της Στύγας με θέα στον Κορινθιακό κόλπο. Από τη βάση του χιονοδρομικού Καλαβρύτων, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.700 μέτρων, μπορείτε να κατευθυνθείτε δυτικά, προς τις απάτητες πλαγιές του Χελμού, όπου το μάτι χάνεται ανάμεσα στις βουνοκορφές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.
Το όνομα «Ωριάς» προέρχεται από τους ορφικούς ύμνους και σημαίνει «αέναη κυκλική εναλλαγή ζωής». Το αγρόκτημα είναι αφιερωμένο στην αέναη εναλλαγή, με όλες τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στη φύση, όλο τον χρόνο.
Αν οι συνθήκες και η φυσική σας κατάσταση το επιτρέπουν, επισκεφθείτε το Αστεροσκοπείο Χελμού και το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος», το δεύτερο μεγαλύτερο στην ηπειρωτική Ευρώπη, που μετράει τα άστρα από τα 2.340 μέτρα.
Ωστόσο, αν αποφασίσετε να παραμείνετε στο αγρόκτημα, θα βιώσετε και εκεί ουκ ολίγες αυθεντικές εμπειρίες. Από την τροφοσυλλογή, το κυνήγι μανιταριών, τη φροντίδα του κήπου και τη συγκομιδή βοτάνων της φάρμας μέχρι τον προσανατολισμό (Orienteering), την παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπιο και τα περιστασιακά yoga retreats, η ομάδα του Ωριά δεν αφήνει κανέναν ταξιδιώτη δυσαρεστημένο.
Τα παιδιά έχουν, επιπλέον, πολλά ερεθίσματα και τη δυνατότητα να παίξουν στη γέφυρα ισορροπίας και στον τοίχο αναρρίχησης ή να δοκιμάσουν τοξοβολία και να γνωρίσουν τα φιλικά ζώα της φάρμας. Η Αρχοντούλα, το γαϊδουράκι μασκότ του Ωριά, θέλει παρέα και φαγητό, τα οποία πάντα ανταποδίδει με νάζια και παιχνίδια.
«Τα ζωάκια μας τα φροντίζουμε σαν παιδιά μας. Τα γαϊδουράκια μας καλοπερνούν. Αρκετά βάρη έχουν σηκώσει. Αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται και για ένα είδος υπό εξαφάνιση, συμβάλλουμε κι εμείς, με τον τρόπο μας, στη διαιώνισή του», εξηγεί ο κύριος Χουλιάρας όσο χαϊδεύουμε την Αρχοντούλα και την παρέα της.
Συνειδητοποιώ ότι φιλοξενούμαστε σε μια πρότυπη μονάδα βιώσιμου αγροτουρισμού, όπου οι επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν την ευκαιρία να μυηθούν σε θέματα περιβάλλοντος, βιολογικών καλλιεργειών, αυτοδιαχείρισης και βιωσιμότητας.
Κοντινές εξορμήσεις
Η περιοχή της Αχαΐας είναι, αδιαμφισβήτητα, ανεξάντλητη. Ειδικότερα, η διαμονή στο Orias Guesthouse & Farm έχει ακόμα ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Στον ξενώνα εδρεύει η Trekking Hellas Αχαΐας, η οποία θα σας ενημερώσει για όλες τις τρέχουσες φυσιολατρικές δραστηριότητες ανάλογα με την εποχή. Μεταξύ άλλων, μπορείτε να επιλέξετε την εξόρμηση στην αλπικής ομορφιάς λίμνη Τσιβλού, που βρίσκεται κρυμμένη στη μέση ενός μαγευτικού πευκοδάσους στα 700 μ.
Αν θέλετε να ταξιδέψετε νοερά σε νεραϊδοχώρες και μύθους, «βουτήξτε» στη μυστηριακή ομορφιά του Σπηλαίου των Λιμνών, το οποίο με τις στοές, τους σταλακτιτικούς σχηματισμούς και τις 13 κλιμακωτές λίμνες, αποτελεί ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο.
Τέλος, η γραφική διαδρομή με το τρενάκι του Οδοντωτού, που συνδέει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα και έχει χαρακτηριστεί ως «η πιο εντυπωσιακή σιδηροδρομική διαδρομή των Βαλκανίων», δεν μπορεί να λείπει από το φυσιολατρικό σας πρόγραμμα. Σε ένα διάλειμμα από τη φύση, η ιστορική πόλη των Καλαβρύτων βρίσκεται μόλις 10 λεπτά μακριά από το αγρόκτημα. Οι άνθρωποι του Ωριά μπορούν να οργανώσουν για εσάς μια πολιτιστική και γαστρονομική βόλτα με χαρακτηριστικές στάσεις του τόπου. Πολιτιστικά, το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις μνήμες της ιστορίας των Καλαβρύτων.
Γαστρονομικά, τα αρωματικά φυτά, τα χόρτα και τα βότανα, το μέλι, τα καρύδια και τα κάστανα, τα χειροποίητα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα και τα ζυμαρικά, καθώς επίσης οι πέστροφες και ο σολομός από τις πηγές του Αροάνιου ποταμού και τον ποταμό Ερύμανθο, συγκαταλέγονται στους θησαυρούς της περιοχής.
Η ανάπτυξη του βιωματικού τουρισμού
Η περιπέτεια, η βιωσιμότητα και οι φυσιολατρικές εμπειρίες συνθέτουν τον πυρήνα του Orias Guesthouse & Farm. Ο κύριος Χουλιάρας μάς εμπνέει με τη μεγάλη αλλαγή που έκανε στη ζωή του. Πριν από έξι χρόνια αποφάσισε να φύγει από την Αθήνα και κάπως έτσι δημιουργήθηκε ο ξενώνας και το αγρόκτημα. «Η ιδέα ήταν η αποκέντρωση σε ένα τουριστικό μέρος που να πληροί τις δικές μας προδιαγραφές, να συνδυάζει, δηλαδή, επαγγελματικό ενδιαφέρον και προοπτική για μια πιο ήρεμη ζωή. Η αλλαγή είναι έντονη. Η ποιότητα ζωής που προσφέρει η επαρχία είναι μοναδική. Αρκεί να είσαι έτοιμος και συνειδητοποιημένος, για να προσαρμοστείς. Ο κύκλος ολοκληρώνεται όταν η δουλειά σου στην επαρχία σε γεμίζει».
Το στοίχημα των ανθρώπων του Ωριά είναι ο βιωματικός τουρισμός, μια τάση που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στην Ελλάδα και στον κόσμο. Η ανάγκη να βρισκόμαστε συχνότερα στη φύση μεγαλώνει. Παράλληλα, η επιθυμία για ποιοτικότερο φαγητό και γαστρονομικές γευσιγνωσίες που μας φέρνουν σε επαφή με τις πρώτες ύλες και τη γη αυξάνεται, ενώ η ευαισθητοποίηση για το φυσικό περιβάλλον εδραιώνεται.
Οραματιζόμενοι, για το νέο έτος, μια πιο υγιή και βιώσιμη σχέση με τον εαυτό μας και τη φύση, ο βιωματικός τουρισμός φαίνεται να αποτελεί ένα λαμπρό ξεκίνημα.
Τα ζώα της φάρμας
Το αγρόκτημα Ωριάς φροντίζει τρία σκυλάκια, τη Λέη, τον Σήφη και τον Σπάτουλα, δυο γατάκια, την Όρη και τον Κούλη, και τρία χαριτωμένα γαϊδουράκια, την Αρχοντούλα, τη Σταχτούλα και τον Πασχάλη.
Οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν, ενδεικτικά, από €125.
Η Κερπινή απέχει 200 χλμ. από την Αθήνα και 10 χλμ. από τα Καλάβρυτα. Το κόστος των μεταφορικών από την Αθήνα υπολογίζεται, ενδεικτικά, στα €80.
Συνολικό κόστος για δύο άτομα (μεταφορικά και διαμονή μιας βραδιάς) από €205.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τευχος 69 του περιοδικού VITA.