Θεσσαλία: Αυτό είναι το γραφικό χωριό που αξίζει να επισκεφτείτε

Η επιβλητική θέα των Μετεώρων, απλώνεται πάνω από τις κεραμοσκεπές των σπιτιών.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Καστράκι: Το γραφικό χωριό στη σκιά των Μετεώρων

Μια εκδρομή στη Θεσσαλία, προσφέρει πλούσιες και διαφορετικές εικόνες. Ο κάμπος της Καρδίτσας, το ποτάμι των Τρικάλων, το λιμανι του Βόλου, η πλούσια ζωή της Λάρισας, είναι αυτά που κάνουν το παζλ να συμπληρώνεται. Ωστόσο, η θέα που μας «κόβει την ανάσα», είναι αυτή των Μετεώρων. Στη σκιά τους, βρίσκεται το Καστράκι, το μικρό γραφικό χωριό που αξίζει να επισκεφτείτε.

Τι θα δείτε στο Καστράκι

Το Καστράκι θεωρείται στην ουσία διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και βρίσκεται μόλις 1,5 χλμ. από Μετέωρα και 2 χλμ. από την Καλαμπάκα. Το όνομά του προήλθε από το βυζαντινό κάστρο που βρίσκεται εκεί, το οποίο δεν έχει διασωθεί ολόκληρο. Το αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό, αποτελεί πόλο έλξης για ανθρώπους όλων των ηλικιών, απο διαφορετικές γωνιές της γης. Μαζί με την περιοχή των Μετεώρων, έχει ανακυρυχθεί Μνημείο της Φύσης και Παγκόσμια Πολιτσιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Για όσους θέλουν να ανοίγουν το παράθυρο και να αντικρύζουν τα Μετέωρα, είναι η ιδανική επιλογή για διαμονή. Διαθέτει και ταβέρνες, ώστε να μην είναι απαραίτητο να περπατήσετε μέχρι την Καλαμπάκα. 

Το γραφικο Καστρακι κατω απο τα Μετεωρα | Shutterstock

Εκτός από την επίσκεψη στα γνωστά μοναστήρια των Μετεώρων με την επιβλητική παρουσία, η πόλη της Καλαμπάκας προσφέρεται για βόλτα και αναψυχή. Το Καστράκι, αν και μικρής έκτασης, διαθέτει αξιοθέατα. 

Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών Μετεώρων

Περπατώντας προς την κεντρική πλατεία, στους πρόποδες των βράχων, θα συναντήσετε το Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών Μετεώρων.  Άνοιξε τις πόρτες του το 2018 και στεγάζεται στο παλαιό διατηρητέο κτίριο του Δημοτικού σχολείου Καστρακίου. Μάλιστα, η ιστορία του είναι μεγάλη, καθώς χτίστηκε λίγο μετά το 1900 με χρηματοδότηση του Ανδρέα Συγγρού,προς το ελληνικό κράτος. Οι τρεις αίθουσές του, λειτουργούν ως «χρονομηχανή», μεταφέροντας τον επισκέπττη 30 εκατομμύρια χρόνια πριν. Εκεί, με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, θα μάθετε τα πάντα για την τεκτονική ανύψωση και τη διάβρωση, που οδήγησαν στη σημερινή διαμόρφωση των Μετεώρων. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το Μουσειο Γεωλογικων Σχηματισμων των Μετεωρων | infotouristmeteora.gr

Ναός Παναγίας της Δούπιανης

Στην άκρη του οικισμού, στον βράχο της Δούπιανης, στέκεται το πέτρινο εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία. Η ίδρυση του ναού, τοποθετείται στα τέλη του 11ου- αρχές 12ου αιώνα και λέγεται ότι ήταν το πρώτο οργανωμένο κέντρο μοναχών κατά τον 12ο αιώνα. Οι ασκητές και οι μοναχοί συγκεντρώνονταν κάθε Κυριακή για να τελέσουν τη θεία λειτουργία και έτσι έμεινε στην ιστορία ως «Κυριακό» και «Πρωτάτο».

Που θα φάτε

Στον οικισμό, σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους, θα συναντήσετε αρκετά σημεία για καφέ και φαγητό. Καθίστε στο Cafe Mikio, κάτω από τους βράχους, για καφέ, γλυκό, κοκτέιλ και μπύρες από ελληνικές ζυθοποιίες. Ακόμα μια αντίστοιχη επιλογή είναι και το Qastiro Μετέωρα. Αν θέλετε να δοκιμάσετε τοπικούς μεζέδες και τσίπουρο, βρείτε τραπέζι στις γύρω ταβέρνες, όπως η Γαρδένια. Η οικογενειακή επιχείρηση, σεβίρει ψητά, όπως χοιρινή μπριζόλα και πανσέτες. Ενώ, στην ταβέρνα Ευφρόσυνο, θα δοκιμάσετε μαγειρευτά. 

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα