Ατελειωτη αμμος, αμπέλια, μια Σαχάρα στο Αιγαίο, το πρώτο προϊστορικό αστικό κέντρο στην Ευρώπη, το πεντανόστιμο Καλαθάκι Λήμνου κι ένα νησί που έχει τον… θεό του, τον Ήφαιστο. Με ακτογραμμή 260 χιλιόμετρα, η Λήμνος κολυμπάει στο Θρακικό πέλαγος, συστήνοντας τα 32 χωριά της που διασπείρονται στο ηφαιστειογενές της έδαφος.
Σημαντικός είναι ο Μούδρος, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι. Εδώ υπογράφηκε η ομώνυμη συμφωνία τον Οκτώβριο του 1918 ανάμεσα στην Αντάντ και την ηττημένη Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το Κέντρο Ενημέρωσης Ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης Μούδρου, θα σας δείξει τη σημασία της περιοχής στις αρχές του 20ού αιώνα. Η Λήμνος διαθέτει συναρπαστικά χωριά, όπως το παραδοσιακό Κοντοπούλι, τον επιβλητικό Κοντιά που τον έχτισαν σιτέμποροι, τα Θερμά με τις ιαματικές τους πηγές, τον πετρόχτιστος Κορνός, τις Σαρδές με τα άγρια φαράγγια τους. Και βέβαια, η πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι, η Μύρινα, από το όνομα της συζύγου του μυθικού πρώτου βασιλιά του νησιού, του Θόαντα, με το φρούριο και τα αρχοντικά της.
Τι να δείτε στη Λήμνο
•Αρχαιολογικός Χώρος Ηφαιστίας: Οι ανασκαφές έγιναν από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή και απεκάλυψαν νεκροπόλεις, λουτρά, ελληνιστικό θέατρο, χρυσά αντικείμενα, πήλινα ειδώλια και αγγεία τοπικής τεχνοτροπίας, που τεκμηριώνουν συνεχή κατοίκηση από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού μέχρι τους Βυζαντινούς χρόνους (Τετάρτη-Δευτέρα: 08:30-15:30, Τρίτη κλειστά, είσοδος: 3€, τηλ.: 22540 41364).
•Αρχαιολογικός Χώρος Πολιόχνης: Στα ανατολικά, χτίστηκε στη Νεολιθική Εποχή και εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο σημαντικούς οικισμούς του Αιγαίου την 3η χιλιετία π.Χ. γνωρίζοντας τέτοια ακμή που την κατέστησε την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης με πρώιμη μορφή κοινωνικής οργάνωσης. Στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται και το Μουσείο Προϊστορικού Οικισμού Πολιόχνης (Τετάρτη-Δευτέρα: 08:30-15:30, Τρίτη κλειστά, είσοδος: 3€, τηλ.: 2254 091249).
•Αρχαιολογικός Χώρος Προϊστορικής Μύρινας: Η Μύρινα ήταν σημαντικό κέντρο που στην ακμή της (2300-2600 π.Χ.) αριθμούσε περίπου 3.000-4.000 κατοίκους. Καταστράφηκε επανειλημμένα από ισχυρούς σεισμούς και ήταν αφιερωμένη στην Άρτεμη η οποία ταυτιζόταν με τη Σελήνη. Το ιερό της βρέθηκε στην περιοχή του Αυλώνα. Στην προϊστορική Μύρινα ανακαλύφθηκαν λίθινα εργαλεία και πήλινα ειδώλια (Τετάρτη-Δευτέρα: 08:30-15:30, Τρίτη κλειστά, είσοδος: 3 ευρώ, τηλ.: 22540-22257).
•Κάστρο Μύρινας: Άρχισε να χτίζεται τον 12ο αιώνα. Ενισχύθηκε με τον Βενετό Μεγάλο Δούκα της Λήμνου, τον Φιλόκαλο Ναβιγκαγιόζι και στη συνέχεια με τον γιο του Λεονάρδο, τον 13ο αιώνα. Κατόπιν επισκευάστηκε επανειλημμένα, αποτελώντας το ισχυρότερο φρούριο του νησιού (ο χώρος είναι πάντα ανοιχτός και η είσοδος ελεύθερη).
•Εκκλησιαστικό Μουσείο Μητροπόλεως Λήμνου: Στεγάζεται στον χώρο της Μητρόπολης και περιλαμβάνει εικόνες με παλαιότερη εκείνη του Επιτάφιου Θρήνου από το 1777, ιερά σκεύη, βιβλία, έγγραφα (ανοιχτά Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00-13.00, τηλ.: 22540 22474).
•Καβείριο – Σπηλιά Φιλοκτήτη: Οι Κάβειροι ήταν αρχαίες προελληνικές θεότητες των οποίων η λατρεία εντοπίζεται στη Λήμνο. Προς τιμή τους τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια όπου εορταζόταν η αναγέννηση της φύσης. Στην ακτή των Καβειρίων βρίσκεται η σπηλιά του Φιλοκτήτη με τη θάλασσα να εισχωρεί στο εσωτερικό του, οπότε μπορείτε να κάνετε μπάνιο.
•Μόνιμη Έκθεση Ιστορίας Παιδικού Παιχνιδιού και Βιβλίου: Η συλλογή του Λημνιώτη αρχαιολόγου και συγγραφέα Χρήστου Μπουλώτη ταξιδεύει τους επισκέπτες στον γλυκό κόσμο της παιδοσύνης μέσα από τη σκηνογραφική άποψη που διατρέχει τα εκθέματα (τηλ.: 22540 29636, toy-museum-limnos.gr).
•Λαογραφικό Μουσείο Πορτιανού: Ιδρύθηκε το 1995 στο κτίριο της οικίας Βαγιάκου στο χωριό Πορτιανού. Περιλαμβάνει εκθέματα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού, αντικείμενα λαϊκής τέχνης, και παραδοσιακές φορεσιές (καθημερινά: 10:00-14:00 και 19:00-21:00, Τρίτη κλειστά, τηλ.: 22540 51785).
•Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας: Αφηγείται τη ναυτική παράδοση των Μικρασιατών προσφύγων, που ασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με τη σπογγαλιεία με εκθέματα όπως σκάφανδρα και σχετικά εργαλεία (καθημερινά: 10:00-14:00, Τρίτη κλει- στά, τηλ.: 22540 92383).
•Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης: Στο χωριό Κοντιάς φιλοξενεί έργα καλλιτεχνών από διάφορες χώρες των Βαλκανίων, την Ελλάδα αλλά και από το ίδιο το νησί, σε ένα πέτρινο κτίσμα (pinakothikikondia.gr).
•Αμμοθίνες: Στα βορειοδυτικά του νησιού φωλιάζει η ελληνική Σαχάρα ή αλλιώς Παχιές Άμμδες, συνεχόμενες αμμοθίνες σε μία έκταση 70 στρεμμάτων όπου φυτρώνουν κρινάκια και πικροδάφνες. Φορέστε ελαφρά ρούχα και στροβιλιστείτε ελεύθερα!
•Παναγιά η Κακαβιώτισσα: Προφυλαγμένο εκκλησάκι σε μια δυσπρόσιτη σπηλιά, στο βουνό Κάκαβος, φιλοξένησε ερημίτες στη βυζαντινή περίοδο. Η ιδιαιτερότητά της έγκειται στο γεγονός πως δεν έχει οροφή.
Τι να κάνετε στη Λήμνο
Το φυσικό περιβάλλον της Λήμνου, με τις εναλλαγές του τοπίου και τους υγροβιότοπους της Αλυκής, της Χορταρόλιμνης, της Ασπρόλιμνης, είναι ιδανικό για παρατήρηση σπάνιων πουλιών, όπως το κιρκινέζι ή το ροζ φλαμίνγκο.
Η ιστοσελίδα lemnosnature περιλαμβάνει -εκτός από τα είδη των πουλιών- και διαδρομές παρατήρησης. Ο οινοτουρισμός σε επισκέψιμα οινοποιεία σας μυεί στα μοναδικά κρασιά της Λήμνου, η οποία από το 1982 είναι ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) εξαιτίας του εδάφους, του κλίματος και των ξακουστών της ποικιλιών, γνωστών από τον Όμηρο, με κορυφαίο το Μοσχάτο Αλεξανδρείας που φυτεύτηκε στο νησί στις αρχές του 20ού αιώνα.
Που να κολυμπήσετε
Από τις πλέον οργανωμένες είναι ο Εβγάτης με πρόσβαση και για άτομα ΑΜΕΑ. Ο Ζεματάς είναι ιδανική για παιδιά, με ρηχά διαυγή νερά και beach bars, ομοίως και ο Άγιος Ιωάννης, όπου δεσπόζουν οι ηφαιστειακοί βράχοι με το όνομα «Μετέωρα του Κάσπακα», αλλά και ο Κότσινας. Το Πλατύ είναι δίπλα στη Μύρινα, όπως και οι «κοσμικές» Ρωμέικος Γιαλός και Ρηχά Νερά, ενώ ο Θάνος είναι δημοφιλής και απάνεμος. Για τους σέρφερ απόλυτοι προορισμοί είναι ο Κοκκινόβραχος και ο Κέρος, όπου ανθίζουν τα γλυκύτατα κρινάκια της Λήμνου.
Το Γομάτι είναι σχετικά ήρεμο με χρυσαφί άμμο, το Διαπόρι έχει βαθιά νερά και ταβερνάκια, το Μικρό Φαναράκι είναι πιο πριβέ, σε αντίθεση με το μπριόζικο Μεγάλο Φαναράκι με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Ο Παρθενομύτος είναι ερημικός και τον προσεγγίζετε από χωματόδρομο, όπως και η Νεφτίνα, κοντά στο ιερό των Καβείρων, η Παπιά, έξω από τη Δάφνη, η Κόκκινη με τα κόκκινα βράχια και το Στβι. Η Χαβούλη, τέλος, βρίσκεται κοντά στον Μούδρο. Είναι αμμώδης με ρηχά νερά, ιδανική για παιδιά, και οργανωμένη με παροχές για όλους.