Απέχει ελάχιστα από τον Βόλο και τη Μακρινίτσα, έχει ωραία θέα στον Παγασητικό, αιγυπτιώτικα αρχοντόσπιτα, κρήνες, παλιές εκκλησίες, το μονοπάτι των Κενταύρων και άλλες ομορφιές. Είναι από τα πιο γνωστά χωριά του Πηλίου, με τουριστική ανάπτυξη που μετράει πολλά χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι ότι διαθέτει μοντέρνα ξενοδοχεία και παραδοσιακούς ξενώνες, καφέ και μαγαζιά, καθώς και εστιατόρια φημισμένα για το καλό τους φαγητό.
Θρόισμα από πλατανόφυλλα, αλλά και κόρνες αυτοκινήτων. Τρεχούμενα νερά. Ταβέρνες και μαγαζιά. Καλντερίμια με παλιά αρχοντικά σπίτια που έχουν μετατραπεί σε ξενώνες εδώ και χρόνια. Επισκέπτες και ντόπιοι που κάθονται στην ωραία πλατεία Μελίνας Μερκούρη με τα πλατάνια, όταν ο καιρός το επιτρέπει. Αυτές είναι οι πρώτες εικόνες από την Πορταριά, το χωριό-πέρασμα προς τη Μακρινίτσα, τα Χάνια, το χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες και το κεντρικό Πήλιο.
Οι κάτοικοι του Βόλου την επισκέπτονται συχνά για βόλτα και φαγητό -αφού απέχει μόλις 11 χλμ.- και είναι από τους πιο φημισμένους τουριστικούς προορισμούς του Πηλίου, ιδανική για διακοπές κάθε εποχή του χρόνου.
Ο τουρισμός
To νεότερο όνομά του πήρε το χωριό από την εικόνα της Παναγίας που βρισκόταν μέσα στην παλιά μονή της Παναγίας Πορταρέας, και γύρω από αυτήν συνοικίστηκε η Πορταριά. Στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα άκμασε ιδιαίτερα χάρη στην παραγωγή και εμπορία μεταξωτών ειδών -γεγονός που οδήγησε στην πολιτιστική και πνευματική της άνθιση που εκφράστηκε με το κτίσιμο σχολείων, δημόσιων κτιρίων και αρχοντικών τα οποία χρηματοδότησαν ευκατάστατοι ντόπιοι και Αιγυπτιώτες μετανάστες.
Εδώ, μάλιστα, λειτούργησε το 1905 το πολυτελές ξενοδοχείο Μέγα Θεοξένια, που «όμοιό του δεν υπήρχε στα Βαλκάνια», όπως έγραφε ο τύπος της εποχής. Η μονάδα έγινε πόλος έλξης της τότε υψηλής κοινωνίας, όμως σήμερα περιμένει ακόμη την ολοκλήρωση της ανακαίνισής της, καθώς τα έργα που ξεκίνησε μεγάλη εταιρεία ξενοδοχείον δεν έχουν προχωρήσει.
Αξιοθέατα
Από τα αξιοθέατα του χωριού ξεχωρίζει το εκκλησάκι της Παναγίας Πορταρέας. Ήταν το καθολικό της παλιάς μονής, χρονολογείται στο 1581 και είναι κατάγραφο με αγιογραφίες. Άλλος ένας αξιόλογος ναός είναι του Αγίου Νικολάου (1856) με το επιχρυσωμένο νεοκλασικό τέμπλο. Περπατώντας στα καλντερίμια και στον κεντρικό δρόμο θα θαυμάσετε τα σπίτια με τη χαρακτηριστική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και θα ανακαλύψετε άλλη μια πλατεία του χωριού, αυτή των Ταξιαρχών.
+
Τα τοπικά προϊόντα και γλυκά
Γυναικείος Συνεταιρισμός Πορταριάς
Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Πορταριάς υπάρχει από το 1997 και οι γυναίκες που εργάζονται εκεί εξακολουθούν να φτιάχνουν με τις ντόπιες συνταγές γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες με φρούτα της περιοχής, χυλοπίτες, τραχανάδες, γλυκά ταψιού. Το πωλητήριο του συνεταιρισμού βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο της Πορταριάς. (Τηλ.: 24280 99952).
Agora 1955
Η οικογένεια Καραΐσκου, που έχει το διάσημο εστιατόριο Κρίτσα, έχει ανοίξει και το εξαιρετικό delicatessen Agora 1955 στο οποίο θα βρείτε πολλά θεσσαλικά προϊόντα και κρασιά. Έχει ωραία διακοσμημένο εσωτερικό χώρο, πάγκους στο καλντερίμι και υπόγειο κελάρι. Δοκιμάστε τα πιάτα ημέρας, τις πίτες, τα ζυμαρικά, τις σαλάτες και τους πεντανόστιμους λουκουμάδες. Όλα τα υλικά με τα οποία μαγειρεύουν υπάρχουν και στα ράφια για να τα αγοράσετε.
Myrro Herbs
Eνα εντυπωσιακό κατάστημα που θα ξεχωρίσετε από την πρώτη στιγμή είναι το Myrro Herbs. Όταν μπείτε μέσα θα εκπλαγείτε από το ντεκόρ και την πολύ μεγάλη ποικιλία προϊόντων: όλα τα είδη αρωματικών φυτών, βοτάνων και μπαχαρικών, δεκάδες προτάσεις για φυσικές θεραπείες κάθε είδους σωματικής ενόχλησης, βάμματα και super foods, φυτικά καλλυντικά που φτιάχνουν οι ίδιοι, είδη μακιγιάζ -έως και αξεσουάρ τσαγιού. Μιλήστε με τους ιδιοκτήτες που θα σας δώσουν αναλυτικές πληροφορίες για τα επιλεγμένα συστατικά που φέρνουν ταξιδεύοντας σε διάφορα μέρη του κόσμου.
1
2
Απόσταση
Η Πορταριά απέχει από την Αθήνα 340 χλμ. (3 ώρες και 50’).