Στα νησάκια του Αργοσαρωνικού για τα πρώτα σαββατοκύριακα του 2024

Απολαύστε μια σύντομη χειμωνιάτικη απόδραση στην Αίγινα, την Ύδρα, τον Πόρο και τις Σπέτσες. Υπέροχοι προορισμοί, πολύ κοντά στην Αθήνα, ο καθένας με το δικό του ύφος, σημαντική ιστορία και σπουδαία αξιοθέατα.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 7'
Διακοπές στην Ύδρα: Αυτά είναι τα must του νησιού

Αίγινα: Νεοκλασική ομορφιά

Η πόλη της Αίγινας, πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας, διατηρεί το νεοκλασικό της ύφος και είναι γεμάτη ζωή όλες τις εποχές του χρόνου. Το νησάκι του Αργοσαρωνικού μοιάζει με μια αστείρευτη πηγή ενέργειας χάρη στην οποία οι κουρασμένοι από την πρωτεύουσα και τον Πειραιά επισκέπτες «γεμίζουν μπαταρίες» σε χρόνο μηδέν!

Getty Images

Αρκεί να κάνεις μια βόλτα στη μεγάλη προκυμαία της πόλης με τα πλωτά μανάβικα και μετά να πάρεις το μόνιππο αμαξάκι. Να καθίσεις για μεζέδες στην ψαραγορά. Να περπατήσεις στα σοκάκια με τα μαγαζιά, τις γκαλερί, τα καφέ, τα παλιά παντοπωλεία. Να επισκεφθείς το μουσείο Καπράλου, να πας μέχρι την Κολώνα με το αρχαιολογικό μουσείο. Να δεις ένα προς ένα τα Καποδιστριακά κτίρια και να θυμηθείς πόσο σημαντική ήταν για τη νεότερη ιστορία μας αυτή η παραλιακή πρωτεύουσα που λαμπυρίζει στις αποχρώσεις του χρυσού και του πορτοκαλί όταν ο ήλιος δύει.

Nαος Αφαιας / Β.Βαϊμακη

Έξω από την πόλη σε περιμένουν κι άλλα αξιοθέατα. Ο ναός της Αφαίας και η Παλαιοχώρα με τα εκκλησάκια της που αποκαλείται και «Νησιωτικός Μυστράς». Το προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου. Το Ελάνιον όρος. Το ΕΚΠΑΖ που είναι αφιερωμένο στη φροντίδα των πληγωμένων άγριων ζώων που μετά αφήνονται ελεύθερα. Και η παραλιακή διαδρομή ως τον Μαραθώνα, την Αιγινίτισσα κι από εκεί στην Πέρδικα για ψαράκι στο μικρό λιμάνι που θυμίζει κυκλαδονήσι, μαλακώνει σαν βάλσαμο την ψυχή με τα ήπια και γαλήνια τοπία της.

+

Πώς θα πάτε

Η μετάβαση στην Αίγινα από τον Πειραιά γίνεται με πλοία (1 ώρα και 15’) και ταχύπλοα (30-40’).


Πόρος: Ενας «χαμογελαστός» προορισμός

Σαν κομμάτι παζλ που ξεκόλλησε από την ακτή της Πελοποννήσου, ο Πόρος έχει ιστορία με ρίζες στην μυκηναϊκή εποχή. Κρυφοκοιτάει το χωριό του Γαλατά απέναντι, τα γειτονικά Μέθανα, την Αίγινα και την Ύδρα, όπου σταματάνε τα πλοία της ίδιας γραμμής.

Με τα πόδια, με ποδήλατο, με καΐκι θα περιηγηθείς στο νησάκι του Πόρου για να ανακαλύψεις τις ομορφιές του. Όλα εδώ είναι εύκολα, κοντινά, απλά. Ευωδιάζουν πεύκο και αλμύρα από μια θάλασσα πάντα γαλήνια και γελαστή.  
Η παραλία της πόλης, με τα ψαροκάικα και τα ιστιοπλοϊκά, εκτείνεται από τον Σταυρό μέχρι τη δυτική προβλήτα του νέου λιμανιού. Tα νεοκλασικά σπίτια της λούζονται στο φως και στις παλιές γειτονιές με τα στενά σοκάκια και τις βουκαμβίλιες, κάθε βήμα σε φέρνει και λίγο πιο πίσω στο παρελθόν αυτής της λιλιπούτειας πολιτείας.
Το νοερό ταξίδι στους αιώνες συνεχίζεται στο αρχαιολογικό μουσείο στην πλατεία Κορυζή όπου θα θαυμάσεις ευρήματα από το ναό του Ποσειδώνα, την αρχαία Τροιζήνα, τα Μέθανα.  

+

Στο κέντρο του μικρού νησιού υψώνονται τα ερείπια του δωρικού ναού του Ποσειδώνα, του 6ου αι. π.Χ. Στα ανατολικά του Γαλατά, θα κάνεις βόλτα μέσα το φημισμένο λεμονόδασος, που απλώνει τις χιλιάδες λεμονιές του μέχρι τη θάλασσα.

E.Vaga/Unsplash

+

Πώς θα πάτε

Το νησάκι του Πόρου απέχει περίπου 17 ν.μ. από τον Πειραιά και τα δρομολόγια προς εκεί είναι καθημερινά. Μπορείτε να πάτε με πλοίο και ταχύπλοο (1 ω και 10’ έως 2 ω.και 35’).


Ύδρα η εστέτ

Η Ύδρα κάνει στοπ καρέ ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Προσφέρει απλόχερα ομορφιά, υψηλή αισθητική, κουλτούρα και τις ωραιότερες βόλτες όλες τις εποχές του χρόνου.

Τα μεγάλα λευκά σπίτια με τα κεραμίδια και τα γκρι περιγράμματα γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα σχηματίζουν κομψές ενότητες. Όλα τα σημεία στίξης μιας γλώσσας παλιάς και γοητευτικής βρίσκονται εδώ: Τελείες, άνω τελείες, παρενθέσεις, ερωτηματικά, θαυμαστικά σε βοηθούν να τη διαβάσεις, να αναγνωρίσεις τον κοσμοπολιτισμό, τον παλιό και τον νέο πλούτο, να μάθεις την ιστορία των 6.500 χρόνων που κουβαλάει αυτός ο στενόμακρος βράχος που ξεχειλίζει από ζωή, δημιουργικότητα, εντάσεις, ενέργεια και τα έργα των ανθρώπων: οι Κουντουριώτηδες, οι Μπουντούρηδες, οι Μιαούληδες, οι Τομπάζηδες, οι Κριεζήδες. Και ύστερα, ο Χένρι Μίλλερ, ο Κοέν, ο Γκίκας, ο Σαχτούρης, ο Τέτσης, ο Βυζάντιος, ο Πικιώνης.
Περπατώντας στην Ύδρα, όπου τα αυτοκίνητα είναι απαγορευμένα, θα θυμηθείς πώς ήταν η ζωή παλιά, όταν κάθε προορισμός χρειαζόταν τον χρόνο του. Θα ισορροπήσεις στις χιλιοπατημένες, γλιστερές πλάκες της προκυμαίας χαζεύοντας τα δεμένα σκάφη, τα κοσμηματοπωλεία, τα καφέ, τα μαγαζιά με τα τουριστικά είδη, τις μικρές γκαλερί. Θα δεις τα ρολόι και τις ανοιχτές πόρτες του Μοναστηριού με το καστροδημαρχείο μέσα του, θα περάσεις το αρχοντικό Τσαμαδού και το επιβλητικό Ιστορικό Αρχείο –μουσείο για να ανέβεις μέχρι το άγαλμα του Μιαούλη απ’ όπου ξεκινάει το μονοπάτι για το Μαντράκι και το ξενοδοχείο Miramare.

Το πρωί θα σε ξυπνήσει ο ήχος από τα καροτσάκια και τα μουλάρια στα καλντερίμια, και οι φωνές των ανθρώπων. Πίνεις καφέ στην παραλία και ανηφορίζεις προς την παλιά συνοικία της Κιάφας, έναν δαίδαλο χρωματιστών σπιτιών και εκκλησιών όπως ο Αι Γιάννης ο Νηστευτής και ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος. Περνάς από το παλιό  Σαχτούρειο γυμνάσιο. Χάνεσαι αλλά δε σε νοιάζει, νοητές οριζόντιες γραμμές σε φέρνουν πάνω από τον οικισμό για να τον θαυμάσεις από όλες τις δυνατές γωνίες. Κοπιάζοντας λίγο περισσότερο θα ανέβεις μέχρι το ύψωμα με τους μύλους και τις σημαίες, μια βίγλα μοναδική απ’ όπου η Ύδρα και τα Καμίνια ξεδιπλώνονται σαν τρισδιάστατος χάρτης.

Δ. Γαλανη/Unsplash

+

Από το μικρό νησάκι έχουν περάσει πολλοί επώνυμοι όπως ο Κλάπτον, οι Rolling Stones, ο Ωνάσης και η Μαρία Κάλλας, η Τζάκι Ωνάση, ο Λέοναρντ Κοέν. Εκεί γυρίστηκε η ταινία «Το παιδί και το δελφίνι» χάρη στην οποία πήρε μεγάλη διεθνή δημοσιότητα.

+

Υπέροχα υδραίικα σπίτια είναι τα αρχοντικά των Παύλου Κουντουριώτη και Λάζαρου Κουντουριώτη (τηλ. 22980 52421), που λειτουργούν ως μουσεία. Όλο το χρόνο είναι ανοιχτά το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο και το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό μουσείο στο Μοναστήρι, στο κέντρο της πόλης.

*

Πώς θα πάτε

Από τον Πειραιά με ιπτάμενα δελφίνια και καταμαράν (1.5 με 2 ώρες).


Σπέτσες: Dolce Vita στον Αργοσαρωνικό

Το αρχοντικό νησί που συνδέθηκε με την επανάσταση του ’21 αποπνέει κοσμοπολίτικη αίσθηση. Έχει σπουδαία αρχιτεκτονική, γαλήνια πευκόφυτα τοπία, καρνάγια,  μεταβυζαντινές εκκλησίες και ιστορικά μουσεία.

Ν.Μοσχοβιτης/Unsplash

Το πλοίο πλησιάζει το λιμάνι των Σπετσών, τη Ντάπια, που είναι και το κέντρο της πόλης. Με το που φτάνεις κάνεις στάση στα καφέ που ατενίζουν απέναντι στην Πελοπόννησο την Κόστα και το Πόρτο Χέλι γνωρίζοντας ότι τα πρωινά εδώ συγκεντρώνεται η ζωή των Σπετσών. Στην Ντάπια βρίσκεται και η μικρή ψαραγορά όπου τα καΐκια ξεφορτώνουν νωρίς το πρωί, ο κεντρικός πεζόδρομος με τα δεκάδες μαγαζιά με είδη δώρων, ρούχα και κοσμήματα, και η λεγόμενη πλατεία του Ρολογιού.

Ανηφορίζοντας στα στενά σοκάκια θα φτάσεις στο σπίτι-μουσείο της Μπουμπουλίνας και ακολουθώντας τη σήμανση θα βρεθείς στο εκπληκτικό αρχοντικό Χατζηγιάννη Μέξη, που λειτουργεί και αυτό ως μουσείο. Ακριβώς πίσω από το λιμάνι είναι και το αρχοντικό του μεγάλου ευεργέτη του νησιού Σωτήριου Ανάργυρου.
Από την Ντάπια μπορείς να ακολουθήσεις τον κεντρικό δρόμο της πόλης που ανηφορίζει ως τη συνοικία Καστέλι, εκεί όπου βρισκόταν παλιά η πόλη των Σπετσών. Επάνω από το λόφο δεσπόζει η μητρόπολη του νησιού, ο Άγιος Νικόλαος, που λειτούργησε ως Μονή πιθανόν από το 1700. Στη δεξιά πλευρά του δρόμου παρατάσσονται καλοδιατηρημένα αρχοντικά τα περισσότερα από τα οποία κτίστηκαν στα μέσα του 19ου αι.

Το παλιό λιμάνι είναι μια μεγάλη σε έκταση περιοχή όπου τα καλοκαίρια συγκεντρώνεται τη νυχτερινή ζωή των Σπετσών. Από τους ταρσανάδες ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στην εκκλησία της Αρμάτας και το φάρο του νησιού. Μονοπάτι που ξεκινάει επίσης από τους ταρσανάδες θα σε οδηγήσει στο κανονιοστάσιο.
Κατηφορίζοντας προς την αριστερή πλευρά του λιμανιού (όπως κοιτάς τη θάλασσα) θα περάσεις μπροστά από το θρυλικό ξενοδοχείο Ποσειδώνιο που κτίστηκε χάρη στην πρωτοβουλία του μεγάλου ευεργέτη του νησιού, Σωτήριου Ανάργυρου, το 1914. Έχει ανακαινιστεί πλήρως και ως Poseidonion Grand πλέον χαρίζει και πάλι την πολυτέλεια, τον κοσμοπολιτισμό και τη λάμψη του.
Απέναντί του βρίσκεται το άγαλμα της Μπουμπουλίνας που αγναντεύει το πέλαγος. Στην πλατεία που φέρει το όνομά της γίνονται οι μεγάλες εκδηλώσεις, με πιο γνωστή την «Αρμάτα» που είναι αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών το 1822.
Με τις χαρακτηριστικές άμαξες θα κάνεις μια υπέροχη βόλτα που θυμίζει τις παλιές ελληνικές ταινίες.

+

Στην πολιτιστική ζωή των Σπετσών παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο το μουσείο Χατζηγιάννη-Μέξη στο αρχοντικό που κτίστηκε γύρω στο 1795. (Τηλ. 22980 72994).
Ενδιαφέρουσα εμπειρία είναι και η επίσκεψη στο μουσείο της Μπουμπουλίνας.

+

Αξίζει να δείτε τον φάρο που χτίστηκε το 1831 και ήταν ο δεύτερος του ελληνικού κράτους. Βρίσκεται σε μια πευκόφυτη περιοχή ακριβώς πάνω από το κανονιοστάσιο του Παλιού Λιμανιού.

*

Πώς θα πάτε

Οι Σπέτσες απέχουν περίπου 48 ν.μ. από τον Πειραιά και η μετάβαση γίνεται καθημερινά με ταχύπλοα και συμβατικά πλοία (2ώ 35λ – 3ώ 10λ.). Υπάρχει επίσης σύνδεση με την Κόστα της Πελοποννήσου.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα