Τα εντυπωσιακότερα “Σύμβολα Αγάπης” του πλανήτη

Μια μικρή περιήγηση σε εμβληματικά Παλάτια, Έργα Τέχνης και “Ναούς του Έρωτα” που αποτέλεσαν έκφραση πάθους και σύμβολα αγάπης.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 5'
Τα εντυπωσιακότερα “Σύμβολα Αγάπης” του πλανήτη Taj Mahal/Unsplash

Taj Mahal, Ινδία 

istock

Το µαυσωλείο στην Άγκρα χτίστηκε µεταξύ 1631 και 1648 µε εντολή του αυτοκράτορα Σαχ Τζαχάν στη µνήµη της αγαπηµένης του συζύγου. Θεωρείται το µεγαλύτερο αρχιτεκτονικό επίτευγµα της ινδο-ισλαµικής αρχιτεκτονικής στην Ινδία και προστατευόµενο µνηµείο.

Οι αρχιτεκτονικές λεπτοµέρειες και η συµµετρία του, το καθιστούν ένα από τα πιο εµβληµατικά κτίρια στον κόσµο. Για την κατασκευή του εργάστηκαν εξαιρετικoί τεχνίτες από ολόκληρη την Κεντρική Ασία και το Ιράν.

Prasat Hin Phimai, Ταϊλάνδη 

istock

Το Prasat Phimai είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ερείπια ναών των Χµερ στην Ταϊλάνδη. Σύµφωνα µε τον θρύλο, χτίστηκε ως µνηµείο έρωτα του πρίγκιπα Πάτζιτ και της Όραπιµα. Το ζευγάρι έπειτα από διάφορεςδυσκολίες κρύφτηκε στο δάσος, όπου ένας ξυλοκόπος θαµπωµένος από την οµορφιά της κοπέλας σκότωσε τον Πάτζιτ. Η Όραπιµα έχτισε τον ναό σµιλεύοντας σκηνές από τη ζωή τους. Μια µέρα είδε έναν άνδρα που έκλαψε αυθόρµητα όταν είδε τις απεικονίσεις και αναγνώρισε σε εκείνον το πνεύµα του Πάτζιτ. Έζησαν ευτυχισµένοι και η πόλη µετονοµάστηκε σε Pee mah (έχεις επιστρέψει) – που ξελίχθηκε σε Phimai.

Shutterstock

Η Γέφυρα των Στεναγµών, Βενετία 

Το Ponte dei Sospiri βρίσκεται στο γοτθικό συγκρότηµα των Δόγηδων και κατασκευάστηκε τον 17ου αιώνα για να συνδέσει τις δικαστικές αίθουσες του παλατιού µε τις φυλακές. Η ονοµασία λέγεται ότι προέρχεται από το ποίηµα Childe Harold’s Pilgrimage του Λόρδου Μπάιρον, και συγκεκριµένα από τουςστίχους: «Στεκόµουν στη Βενετία, στη Γέφυρα των Στεναγµών, µε ένα παλάτι και µια φυλακή στο κάθε χέρι».

Η παράδοση λέει ότι αν ένα ζευγάρι φιληθεί περνώντας κάτω από τη γέφυρα σε µια γόνδολα, θα ζήσει την αιώνια αγάπη.

istock

Το Νησί της Καρδιάς, Νέα Υόρκη 

Ο George Boldt υπήρξε αναγνωρισµένος επιχειρηµατίας και  hotelier (Bellevue-Stratford στη Φιλαδέλφεια, Waldorf Hotel στη Νέα Υόρκη, κα). Ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τη Louise Kehrer, που υπήρξε η απόλυτη αγάπη της ζωής του.

Το 1895 ο απέκτησε το Heart Island (παλιά ονοµασία Hart Island), µε σκοπό να χτίσει ένα κάστρο για εκείνη, ωστόσο λίγο πριν ολοκληρωθεί η Louise πέθανε. Σήµερα, το Νησί µε το κάστρο αποτελεί ένα από τα πιο επισκέψιµα µνηµεία για ερωτευµένους στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Shutterstock

Το µπαλκόνι της Ιουλιέτας στη Βερόνα 

Ο Ρωµαίος και η Ιουλιέτα του Σαίξπηρ δεν βασίστηκε σε πραγµατικά πρόσωπα και το σπίτι δεν έχει καµία σχέση µε την ιστορία, παρόλα αυτά χιλιάδες ζευγάρια φτάνουν στην Ιταλία για να αποτίνουν φόρο τιµής στον έρωτα.

Το σπίτι κατοικούνταν από την οικογένεια Cappello – ένα όνοµα παρόµοιο µε το Capelletti της ιταλικής έκδοσης- και σήµερα στεγάζει ένα µουσείο µε κοστούµια της Αναγέννησης.  

Istock

Ο Τοίχος της Αγάπης, Παρίσι

Φτάνοντας στην Place des Abbesses στη Μονµάρτη, θα δείτε γραµµένη τη φράση «Σ’ αγαπώ» σε 311 διαφορετικές γλώσσες, ανάµεσά τους κάποιες πολύ σπάνιες ή απειλούµενες, όπως τα Ινουίτ, τα Ναβάχο και η Μπαµπάρα, ακόµη και η Εσπεράντο.

Ο τοίχος δηµιουργήθηκε το 2000 από τους καλλιτέχνες Frederic Baron και Claire Kito και η επιφάνειά του καλύπτεται µε 612 πλακάκια λάβας. 
*Αυτή την εποχή γίνεται συντήρηση. 

istock

Το γλυπτό LOVE, Φιλαδέλφεια 

Ένα από τα πιο εµβληµατικά τοπόσηµα της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ είναι το γλυπτό LOVE. Βρίσκεται στο Πάρκο της Αγάπης, η επίσηµη ονοµασία του είναι John F. Kennedy Plaza, και τοποθετήθηκε εκεί το 1976, στο πλαίσιο των εορτασµών για τα 200 χρόνια Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Είναι έργο του Αµερικανού καλλιτέχνη Robert Indiana και δηµιουργήθηκε πρώτη φορά το 1964 µε τη µορφή ευχητήριας κάρτας. 

Namsan Park, Korea/istock

Κλειδαριές της Αγάπης 

Η γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα είναι µία από τις πολλές όπου τα ζευγάρια επισφραγίζουν την αγάπη τους µε λουκέτα. Αντίστοιχο τελετουργικό θα δείτε στη Γέφυρα της Ελευθερίας στη Βουδαπέστη, στη γέφυρα Pont des Arts στο Παρίσι, στο Ponte Milvio στη Ρώµη, κ.α.

Σύµφωνα µε τον θρύλο η ιστορία ξεκίνησε από ένα ζευγάρι Σέρβων που χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσµίου Πολέµου, και όταν αργότερα η κοπέλα έµαθε ότι ο αγαπηµένος της ερωτεύτηκε µια άλλη γυναίκα, πέθανε.

Οι γυναίκες της πόλης άρχισαν τότε να γράφουν τα ονόµατά τους και των συντρόφων τους σε λουκέτα και να τα κλειδώνουν στα κάγκελα της γέφυρας Most Ljubavi, όπου συναντιόταν το ζευγάρι, ξεκινώντας µια παράδοση που στις µέρες µας ταξιδεύει έως την Ασία και τις ΗΠΑ.  

Unsplash

Παλάτι και κήποι Mirabell, Σάλσµπουργκ 

Η αγάπη του Αυστριακού Πρίγκιπα-Αρχιεπισκόπου Βολφ Ντίτριχ Ράιτεναου στα τέλη του 16ου αιώνα για την ιταλική αρχιτεκτονική έθεσε τα θεµέλια για την µπαρόκ εικόνα της Παλιάς Πόλης του Σάλσµπουργκ. Το παλάτι Mirabell, ωστόσο, βρισκόταν έξω από τα τείχη της και θεωρούνταν εξοχική κατοικία.

Στην πραγµατικότητα, εκεί  ζούσαν η ερωµένη του και τα 15 παιδιά τους. Αργότερα, όταν το µπαρόκ είχε πλέον διαδοθεί, δηµιουργήθηκαν και οι εντυπωσιακοί κήποι που το περιβάλλουν. 

Unsplash

Petit Trianon, Βερσαλλίες 

Στους χώρους του Petit Trianon, της πολυαγαπηµένης νεοκλασικής βίλας της Μαρίας Αντουανέτας, βρίσκεται o Ναός της Αγάπης. Κάθε πρωί, η θέα του κοµψού τρούλου γέµιζε µε χαρά την καρδιά της. Η Γαλλίδα βασίλισσα χρειαζόταν ένα ήσυχο µέρος αποκλειστικά δικό της, µακριά από τα ανάκτορα.

Γι’αυτό τον λόγο δηµιούργησε ένα µοντέρνο αγγλικό κήπο µε ελικοειδή σχεδιασµό και όµορφα ασυνήθιστα φυτά από όλο τον κόσµο. Το Temple of Love σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Richard Mique και το άγαλµα του Έρωτα, που το κοσµεί στο κέντρο, ο Edme Bouchardon.

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα