Τα μοναστήρια της σιωπής της εξωτικής Ταϊλάνδης

Μακριά από τις τουριστικές περιοχές και τα resort, η Ταϊλανδή κρύβει ομορφιές και μυστικά ωφέλιμα για το μυαλό και το σώμα.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 9'
Τα μοναστήρια της σιωπής της εξωτικής Ταϊλάνδης Buddhist monks praying at Wat Phra That Doi Suthep Chiang Mai Thailand during the celebrations of Visakha Puja the anniversary of Buddha s birth and enlightenment .

της Μαρίνας Βήχου

Στο διάστημα των πρώτων δύο μηνών που έμεινα πέρυσι στο Pai, στη βόρεια Ταϊλάνδη, θέλησα να γνωρίσω ένα άλλο κομμάτι της χώρας αυτής, ένα μέρος μακριά από τα τουριστικά στίφη που αναζητούν έναν εναλλακτικό τρόπο διαβίωσης μεταξύ παραλίας και περιηγήσεων στα μνημεία της χώρας. Έτσι αποφάσισα να πάω για είκοσι ημέρες σε κάποιο βουδιστικό μοναστήρι και να κάνω τον διαλογισμό Vipassana ή, αλλιώς, «διαλογισμό της σιωπής».

Οι φίλοι μου δεν μπόρεσαν να κρύψουν την έκπληξή τους όταν τους το ανακοίνωσα. «Εσύ να μείνεις σε σιωπή είκοσι μέρες; Θα τρελαθείς!», μου είπαν γελώντας. Εγώ όμως το είχα αποφασίσει, ακόμα και για μόνο μία βδομάδα να τα κατάφερνα, καλό θα ήταν. Κανείς εξάλλου δεν σε φυλακίζει στο μοναστήρι, αν δεν αντέχεις, φεύγεις.

Wat Phra That Doi Suthep Chiang Mai Thailand

Μιλώντας με αρκετούς δυτικούς που είχαν εντρυφήσει στον διαλογισμό, μου συνέστησαν, προτού μπω στις 21 ημέρες σιωπής, να πάρω μια πρώτη γεύση τριών ημερών στο Wat Pa Tam Wua, ένα μοναστήρι που βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, ανάμεσα στα βουνά, μία ώρα μακριά από το Pai. 
Ο κύβος ερρίφθη. Έστειλα mail, με δέχτηκαν και έφτασα στο μοναστήρι με το τοπικό λεωφορείο. Για την παραμονή σου εκεί, δεν υπάρχει συγκεκριμένο κόστος, δίνεις ένα ποσό ανάλογα με τις δυνατότητές σου και μένεις σε khuti, όπως λέγονται τα μικρά λιτά σπιτάκια μέσα στη φύση, εξοπλισμένα μόνο με μια τάβλα για κρεβάτι και μια υποψία στρώματος και μαξιλαριού. 

Οι ημέρες μου στο Wat Pa Tam Wua

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εγερτήριο στις 5:30, πρωινό στις 7:00 και ένα γεύμα στις 12:30, τρεις διαλογισμούς σε αίθουσα και δύο περιπατητικούς, δύο ώρες διδασκαλίας και βραδινή προσευχή. Στα ενδιάμεσα διαλείμματα μπορεί κάποιος να βοηθήσει σε πρακτικές εργασίες, να διαλογιστεί μόνος του ή να διαβάσει. Ντυμένη με τα λευκά ρούχα, που φορούν όσοι εισέρχονται στο μοναστήρι, κατευθύνομαι στον χώρο όπου γίνεται διδασκαλία πάνω στις βασικές αρχές του Βουδισμού.

Είμαστε γύρω στα 70 άτομα από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και τα πάντα αστράφτουν από καθαριότητα. Όσοι έχουμε επιλέξει την απόλυτη σιωπή καθόμαστε στην κάτω πλευρά, με ένα ταμπελάκι στα ρούχα μας που γράφει «Σιωπή» να ενημερώνει τους υπόλοιπους ότι δεν μιλάμε. 

Αυτό το είδος διαλογισμού, που εφαρμόζεται κυρίως στα βουδιστικά μοναστήρια της Ταϊλάνδης, ονομάζεται Vipassana και μέσω της σιωπής καλλιεργεί την αφύπνισή μας, ώστε να αντιλαμβανόμαστε σώμα και μυαλό ως δύο χωριστές οντότητες και να μπορούμε να διακρίνουμε για κάθε σκέψη και συναίσθημα αν είναι δημιούργημα του σώματος ή του μυαλού. Γίνεται επίσης στον εμπειρικό δρόμο, όπου εντάσσεται ο περιπατητικός διαλογισμός, για τον οποίο ξεκινήσαμε αμέσως μετά κάνοντας πεζοπορία μιας ώρας με γυμνά πόδια και σε αργό ρυθμό πάνω στο βουνό.

Ήταν αρκετά απαιτητικό, καθώς βαδίζαμε σε ανηφόρες και κατηφόρες με ξεραμένη λάσπη, πέτρες, ρίζες και φύλλα. Το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας περιλάμβανε ξανά διαλογισμό, το απόγευμα ζεστή σοκολάτα και βόλτα στη βιβλιοθήκη, βουδιστικές προσευχές και ξανά διαλογισμό με κλειστά τα φώτα μετρώντας τις αναπνοές μας από το 37 στο 0 και το αντίθετο. Ζόρικο! Δεν υπήρχε βραδινό, όμως μια κυρία από τη γραμματεία μού πρόσφερε μια μπανάνα και ζελεδάκια. Την άλλη μέρα θα τη βοηθούσα στις 5:30 το πρωί στην κουζίνα με την προετοιμασία του πρωινού. 
Οι ημέρες κύλησαν με τον ίδιο περίπου τρόπο, κι όταν ολοκλήρωσα και το τρίτο 24ωρο, ένιωσα έτοιμη για τη μεγαλύτερη δοκιμασία που θα ακολουθούσε, τις 21 ημέρες στο μοναστήρι Doi Suthep, μία ώρα έξω από την Chiang Mai στη Βόρεια Ταϊλάνδη, σε ένα από τα γνωστότερα κέντρα διδασκαλίας αυτού του είδους διαλογισμού – και από τα πιο αυστηρά. Εδώ υπάρχει και ατομική καθοδήγηση σε καθημερινή βάση.

Οι ημέρες μου στο Doi Suthep

Thailand

Μέχρι τα βήματά μου να με φέρουν στον Doi Suthep, μεσολάβησαν μερικοί μήνες περιήγησης και πρωτότυπων εμπειριών στη Βόρεια Ταϊλάνδη, μεταξύ αυτών η παραμονή μου σε ένα καμπ διάσωσης ελεφάντων, όπου φρόντιζα καθημερινά για την τροφή τους, πληρώνοντας ως αντάλλαγμα για τη διαμονή μου μόλις 20 ευρώ. 
Το μοναστήρι απέχει μία ώρα από την Chiang Mai, πρωτεύουσα της βόρειας Ταϊλάνδης, και θεωρείται από τα πιο σημαντικά κέντρα διδασκαλίας του Vipassana στην ΝΑ Ασία. Δέχεται μόνο είκοσι άτομα σε καθημερινή βάση και, για να γίνεις δεκτός, οφείλεις να επικοινωνήσεις με το μοναστήρι μήνες πριν, για να ενημερωθείς μεταξύ άλλων ότι πρέπει να φέρεις μαζί σου τουλάχιστον τρεις αλλαξιές άσπρων ρούχων και κατά τη διαμονή σου εκεί να ξεχάσεις τελείως το κινητό, το τάμπλετ, το διάβασμα, το γράψιμο, τη μουσική και τη γυμναστική.

Η μόνη λεκτική επικοινωνία που επιτρέπεται είναι με τον μοναχό δάσκαλο, με τον οποίο μπορείς να μιλάς για 5-10 λεπτά την ημέρα σε καθορισμένη ώρα. Έχεις τη δυνατότητα να μείνεις μέχρι 21 ημέρες ή πολύ λιγότερο – πρέπει όμως να το καθορίσεις εξαρχής.

Aerial view of pink cherry blossom trees on mountains, Chiang Mai in Thailand.

Για να πάω εκεί, πήρα το ανοιχτό λεωφορείο-ταξί από το Πανεπιστήμιο της Chiang Mai και έπειτα από μια πανέμορφη αλλά γεμάτη στροφές διαδρομή στεκόμουν στην είσοδο του Doi Suthep. Η πρώτη δυσκολία ήταν να ανέβω τα 300 σκαλιά ως το μοναστήρι κουβαλώντας δύο σακίδια και μετά ο λαβύρινθος από μονοπάτια και σκαλιά ώσπου να φτάσω στο κτίριο όπου θα έκανα την εγγραφή μου. Και σε αυτό το μοναστήρι δεν υπάρχει κόστος διαμονής αλλά ισχύει το «ό,τι προαιρείσθε».

Το δωμάτιο ήταν άνετο, με καλό στρώμα και τρεις κουβέρτες – που στα 1.600 μέτρα υψόμετρο χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω κάποια βράδια. Οι τουαλέτες είναι εξωτερικές, όμως διαθέτουν ζεστό νερό στο ντους. Σε κάθε όροφο μένουμε έως πέντε άτομα, χωριστά άντρες και γυναίκες. Βλέπω κάποιους συνομηλίκους μου, αλλά η πλειονότητα είναι άτομα ηλικίας έως 40 ετών.

Κατεβαίνω στα γρήγορα για τις απαραίτητες προμήθειες σε φρούτα κυρίως και το τελευταίο κρεατοφαγικό γεύμα. Λίγο αργότερα θα ανακαλύψω ότι στο κέντρο διαλογισμού υπάρχει μια μικρή καντίνα όπου μπορείς να αγοράσεις σνακ, απορρυπαντικό, χυμούς και νερό σε πολύ οικονομικές τιμές. Κάνω επίσης μια σύντομη περιήγηση στους υπόλοιπους χώρους αυτού του πανέμορφου αρχιτεκτονικά και πλούσιου σε ιστορία μοναστηριού απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα. Το βράδυ είναι ακόμα Ζεν, καθώς αδειάζει από επισκέπτες και προσκυνητές. 

Αργότερα, στην έναρξη του προγράμματος, ενημερωθήκαμε ότι ο διαλογισμός Vipassana βοηθά να ελέγχουμε το μυαλό μας που παράγει 60.000 σκέψεις και 300.000 συναισθήματα τη μέρα! Το πρόγραμμα σε γενικές γραμμές κινείται στον ίδιο άξονα με αυτό του μοναστηριού Wat Pa Tam Wua: πρωινό εγερτήριο στις 5:30, διδασκαλία μιας ώρας, πρωινό και διαλογισμοί (σε αίθουσα και περιπατητικοί). Στις 12:30 σερβίρεται το τελευταίο γεύμα της ημέρας, ακολουθεί προσωπική συνομιλία με τον δάσκαλο για απορίες ή δυσκολίες στην εξάσκησή σου, ξανά διαλογισμοί, προσευχή και δεύτερη συνάντηση με τον δάσκαλο.

Για όσους αποφασίσουμε να κάνουμε τον κύκλο των 21 ημερών, πιο δύσκολες θεωρούνται οι τρεις τελευταίες ημέρες, στη διάρκεια των οποίων δεν πρέπει να ξαπλώσεις καθόλου, κάνεις συνεχώς διαλογισμούς, δεν βγαίνεις από το δωμάτιό σου (εκεί σου φέρνουν και το φαγητό), ενώ δεν επιτρέπεται το ντους. Ακόμα και μία από τις τρεις ημέρες αυτής της δοκιμασίας αν καταφέρεις να ολοκληρώσεις (εγώ κατέρρευσα προς το βράδυ της δεύτερης), θεωρείται ότι έχεις πλησιάσει τον στόχο – δηλαδή να ελέγχεις το μυαλό σου. 

Τελειώνοντας τις 20 ημέρες, την επομένη ξεκουράζεσαι, κάνεις μόνο έναν διαλογισμό, τρως μαζί με τους υπόλοιπους στη μεγάλη αίθουσα, μαζεύεις τα πράγματά σου και αποχαιρετάς τον δάσκαλο που θα σε προτρέψει να συνεχίσεις τον καθημερινό διαλογισμό. Όταν τον ευχαρίστησα για όλα όσα έμαθα, μου απάντησε ότι πρέπει να ευχαριστήσω τον εαυτό μου που μου έδωσε αυτήν τη δυνατότητα. Και πραγματικά ένιωθα ότι είχα λάβει ένα σημαντικό εργαλείο αυτοβελτίωσης.

Έφυγα από το μοναστήρι ανάλαφρη, με άλλη ενέργεια. Κατέβηκα στην ChiangMai, πήγα στο ξενοδοχείο μου και τηλεφώνησα στη φίλη μου την Jun από την Ταϊβάν. Μόλις είχε γυρίσει από τη δική της εμπειρία στο Wat Pa Tam Wua και είχαμε πολλά να πούμε και να μοιραστούμε τρώγοντας σε ένα γκουρμέ γιαπωνέζικο εστιατόριο!

Wat Phrathat Doi Suthep, Chiang Mai, Thailand : many statues and other golden crafts at the Doi Suthep, close to the Golden mount

Οι επιλογές του ταξιδιώτη για διαμονή και φαγητό  

  • στο Pai

Κατά την άφιξη ή την αναχώρησή σας στο μοναστήρι του Wat Pa Tam Wua, αν χρειάζεστε κατάλυμα, οι καλύτερες επιλογές βρίσκονται στο Pai. Θα βρείτε αρκετά καλά ξενοδοχεία, όπως τα Pai Herbs Resort, Villa de Pai και Baan AewPai, σε απόσταση από 400 μ. έως 1 χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης, οι τιμές των οποίων δεν ξεπερνούν τα 25 ευρώ τη βραδιά το δίκλινο.

Όσον αφορά το φαγητό, πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα έχουν το Na’s Kitchen, το Earth Tone και το Charlie and Lek, ενώ για διασκέδαση, αξεπέραστο παραμένει το Jazz Bar, που συχνά φιλοξενεί συγκροτήματα από όλο τον κόσμο.

  • στην Chiang Mai

Μετά το μοναστήρι του Doi Suthep, κατευθυνθείτε στην Chiang Mai, που βρίσκεται σε απόσταση λιγότερο από μία ώρα, και ειδικότερα στην Παλιά Πόλη. Μερικά από τα καταλύματα που προτείνω εδώ είναι το Baan Ploy in, το HildaHouse και το Bed in Town με τιμές 13-18 ευρώ το δίκλινο. 

Για φαγητό, έχω δοκιμάσει το γκουρμέ Charmm, το Riverside Bar andRestaurant πάνω στο ποτάμι, όπως και το χορτοφαγικό Goodsouls.

Μπορείτε πάντως και στις δυο πόλεις να επιλέξετε άφοβα και το street food, ιδιαίτερα όταν βλέπετε να το φτιάχνουν εκείνη τη στιγμή μπροστά σας, είτε πρόκειται για το κλασικό Phad Thai με νουντλ είτε για πράσινο ή κόκκινο κάρι με κοτόπουλο, χοιρινό ή γαρίδες. 
Τέλος καταπολεμήστε τη ζέστη και ξεκουραστείτε από τις περιηγήσεις σας με smoothies από εξωτικά φρούτα της Ταϊλάνδης. 

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα