Η λέξη «αργά» γίνεται σύνθημα του slow living, της σύγχρονης τάσης για ευ ζην, που μας προτρέπει να αλλάξουμε από το πώς παρασκευάζουμε το φαγητό μας και πόσο καταναλώνουμε μέχρι τι φοράμε και πώς ταξιδεύουμε. Έτσι, μετά τα κινήματα slow food και slow fashion, αναδεικνύεται ένα ακόμα: το slow travel αντιστέκεται στην αντίληψη του να ταξιδεύουμε για να συμπληρώνουμε τα κουτάκια στις ταξιδιωτικές λίστες μας.
Αντίθετα, μας προσκαλεί να χαμηλώσουμε ρυθμούς και να απολαύσουμε τη χαρά του ταξιδιού με πιο απλό τρόπο. Προτείνει να περιηγηθούμε τον τόπο που επισκεπτόμαστε πιο φυσικά, πιο οργανικά. Nα πάρουμε βαθιά εισπνοή, να περπατήσουμε και να ανακαλύψουμε το μέρος με τρόπο όχι πια μαζικό, αλλά βαθιά προσωπικό και ανθρώπινο.
«Το slow travel είναι μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού της ουσίας του ταξιδιού. Επιπλέον, ενισχύει την περιβαλλοντική συνείδηση ταξιδευτών και τοπικών κοινοτήτων, βοηθά στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος, προωθεί την υπεύθυνη κατανάλωση. Αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση βιώσιμου τουρισμού, άμεσα συνδεδεμένη με τη φιλοσοφία του κινήματος slow living.
Ο αργός τουρισμός προτείνει την πεζοπορία και το περπάτημα ως ιδανικά μέσα εξερεύνησης των προορισμών που επισκέπτεστε, όπως και τη σύνδεση του ταξιδιώτη με το περιβάλλον, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και τους ντόπιους, αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας», εξηγεί η Έφη Παπαδοπούλου, ιδρύτρια της του Slow Travel Greece, της πλατφόρμας που στόχο έχει την ενδυνάμωση των οικογενειακών τουριστικών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές της Ελλάδας.
Όταν προορισμός γίνεται το ταξίδι
Αν κάτι έχει επηρεάσει ριζικά τα ταξίδια των τελευταίων δεκαετιών είναι οι ταξιδιωτικές λίστες με όσα πρέπει να κάνεις – από τα αξιοθέατα και τις φυσικές ομορφιές που πρέπει να δεις μέχρι τα εστιατόρια και τα cafe-bars που πρέπει να δοκιμάσεις.
Το slow travel δίνει προτεραιότητα στις ουσιαστικές εμπειρίες που θέλουν τα πράγματα να γίνονται στον δικό τους χρόνο και όχι σε εκείνον που παλεύει να τα χωρέσει όλα. Αφήνει χώρο σε λιγότερες εμπειρίες, εστιάζοντας όμως σε δραστηριότητες που σας βοηθούν να γνωρίσετε ουσιαστικά μια περιοχή – στον αντίποδα του αυτοσκοπού των γρήγορων επισκέψεων σε όσα περισσότερα αξιοθέατα και περιοχές γίνεται.
«Στον ταχύ ρυθμό της σύγχρονης καθημερινότητας, το slow travel προσφέρει μια αναγκαία ανάπαυλα. Την ευκαιρία να κάνουμε μια παύση για να συλλογιστούμε και να συνδεθούμε αυθεντικά με το μέρος που βρισκόμαστε. Οι περιπατητικές περιηγήσεις (walking tours) αποτυπώνουν ακριβώς αυτόν τον σκοπό, επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να ενεργοποιήσουν όλες τους τις αισθήσεις και να δημιουργήσουν ουσιαστικές συνδέσεις με την ντόπια κουλτούρα», λέει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Στρατηγέντας, ιδρυτής του ταξιδιωτικού γραφείου Greek TravelTellers.
«Με αυτόν τον τρόπο, γειτονιές, ιστορία και πολιτισμός, τοπικές γεύσεις, το φυσικό περιβάλλον ενός τόπου και οι άνθρωποί του δεν ανιχνεύονται επιδερμικά αλλά ουσιαστικά, με εμπειρίες ικανές να τα χωρέσουν, όχι όλους και όλα, αλλά λίγα, απλά και ουσιαστικά» συμπληρώνει.
Από την τάση στην ταξιδιωτική στάση
Περπατώντας, δίνουμε την ευκαιρία στο μυαλό μας να συλλάβει το νέο περιβάλλον. Η επιβράδυνση και η στάση επιτρέπουν τον αναστοχασμό ενός τόπου χωρίς τελικό σκοπό και προορισμό. Άλλωστε κανείς δεν θα μας χαρίσει χρόνο, εκτός από τον ίδιο μας τον εαυτό, όταν σταματήσουμε –όποτε το θελήσουμε–, για να απολαύσουμε εκείνα που τελικά θα αλλάξουν τη στάση μας στη ζωή και στα ταξίδια της.
«Το slow travel είναι ουσιαστικά η αντίδραση του σύγχρονου ανθρώπου στο άγχος της καθημερινότητας και η συνειδητή επιστροφή του σε όλα αυτά που τον συνδέουν με τη φύση και τους τόπους που επιλέγουμε για μόνιμες ή πρόσκαιρες πατρίδες μας. Slow travel είναι το να πας για ψάρεμα ένα αυγουστιάτικο απόγευμα, να αποκοιμηθείς σε μια παραλία στη Λευκάδα μεσημέρι ενώ τα τζιτζίκια γύρω σου δίνουν συναυλία, να περπατήσεις στους αμπελώνες των ορεινών χωριών, να δεις πώς γίνεται ο τρύγος και στο τέλος να πιεις κρασί με τους ντόπιους τρώγοντας ριγανάδα.
Είναι μια μορφή ταξιδιού που αγαπά την περιήγηση, γι’ αυτό δεν θα τη χαρακτήριζα τάση αλλά, μάλλον, στάση ζωής», λέει ο Νίκος Θερμός, ιδρυτής της ιστοσελίδας Lefkada Slow Guide και των εκδόσεων Fagotto Books με ταξιδιωτικούς οδηγούς για τη Λευκάδα.