Τα Μετέωρα και η Πύλη στο Παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO

Μια νέα σημαντική διάκριση για την Περιφέρεια της Θεσσαλίας θέτει τους Δήμους των Μετέωρων και της Πύλης στην πρώτη γραμμή του Τουρισμού.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Τα Μετέωρα και η Πύλη στο Παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO iStock

Ακόμη μια σημαντική διάκριση καταγράφηκε για την Ελλάδα στα τέλη του Μαρτίου. Πρόκειται για το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης, που εντάχθηκε στο Παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, ξεχωρίζοντας ανάμεσα 213 γεωπάρκα από 48 χώρες.

Τα μοναδικής ομορφιάς τοπία χαρακτηρίζονται από γεωποικιλότητα και ιδιαίτερα γεωλογικά μνημεία, καλύπτοντας μία έκταση 2409,5 χιλιομέτρων. Πολλές από τις περιοχές προστατεύονται, ενώ τα Μετέωρα ανήκουν και στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Χιλιάδες ταξιδιώτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο επισκέπτονται κάθε χρόνο τα Μετέωρα για να θαυμάσουν το φυσικό περιβάλλον και να ανακαλύψουν τα περίφημα Μοναστήρια. Ταυτόχρονα, το ιστορικό πέρασμα της Πύλης έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Βυζαντινή εποχή και στον Β’ παγκοσμίο πολέμο. Η εξαιρετική πέτρινη γέφυρα χτίστηκε το 1514 και ενώνει τη νοτιότερη πλαγιά της Πίνδου με τη Θεσσαλική πεδιάδα.

Ηλιοβασίλεμα στα Μετέωρα | iStock

Επιπλέον, η οροσειρά της Πίνδου από τον Κόζιακα μέχρι το Περιστέρι χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά τοπία, που αποτελούν σπουδαία γεωλογική κληρονομιά με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, επιβλητικές κορυφές, αλπικές μνήμες και γραφικά χωριά. Σε συνδυασμό με τις αμέτρητες πεζοπορικές διαδρομές, η περιοχή αποτελεί έναν πλήρη ταξιδιωτικό προορισμό που συνδυάζει φύση και πολιτισμό.

Εξέλιξη και ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών   

Ειδικότερα, με αυτή την εξέλιξη αναμένεται να αναβαθμιστούν και οι τοπικές κοινωνίες, προσελκύοντας ακόμα περισσότερους και διαφορετικού επιπέδου τουρίστες με μακροπρόσθεσμα οφέλη για την οικονομία τους.   

Η μοναδικής ομορφιάς πέτρινη γέφυρα στο χωριό της Πύλης | iStock

Σχετικά με τη διάκριση των Μετεώρων μίλησε ο Δήμαρχος κ. Λευτέρης Αβραμόπουλος: «Είναι μια σημαντική στιγμή για την περιοχή μας καθώς αναγνωρίστηκε επίσημα από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης, βάζοντας την περιοχή στον παγκόσμιο χάρτη των Γεωπάρκων. Τα γεωπάρκα εξυπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες συνδυάζοντας τη διατήρηση της σημαντικής γεωλογικής τους κληρονομιάς και τη βιώσιμη προσέγγιση της ανάπτυξης. Η περιοχή μας αναδεικνύεται σε παγκόσμιο προορισμό τουρισμού φύσης.

Πρόκειται για μια σημαντική αναγνώριση που ανοίγει νέους δρόμους ενισχύοντας την αναπτυξιακή δυναμική με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με όρους ποιότητας και βιωσιμότητας. Θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, περιφέρεια Θεσσαλίας, ΟΦΥΠΕΚΑ, Επιμελητήριο Τρικάλων, ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. καθώς και τον δήμο Πύλης. Το Γεωπάρκο αναμένεται να αποδώσει σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία της περιοχής, μέσα από την περαιτέρω ανάδειξη των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του δήμου Μετεώρων».

iStock

Εκτός από τα Μετέωρα-Πύλη, στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO της Ελλάδας συγκαταλέγονται επίσης οι περιοχές Χελμού-Βουραϊκού, Λέσβου, Ψηλορείτη και Σητείας στην Κρήτη, Βίκου-Αώου, Γρεβενών-Κοζάνης, και Κεφαλονιάς-Ιθάκης.

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα